Ahlström – familjeföretagare i generationer

Del 6 av 22 i serien Nordiska finansfamiljer

Ursprunget till familjen Ahlströms förmögenhet och makt är bolaget Ahlström Oyj Apb, idag med strax över 6 000 anställda och verksamhet i 20 länder. Företaget startades av Antti Ahlström (1827-1896) år 1851 och blev aktiebolag år 1908. Företaget kontrolleras än idag av familjen Ahlström och deras släktingar med namn som Huber och Gullichsen. 1857 startade Antti Ahlström rederiverksamhet i sin firma.

Stort blev företaget först genom köpet av konkursboet efter K.J. Lönegren inklusive bland annat Norrmarks bruk år 1870. 1873 köptes Kauttua bruk, som 1877 överläts till sonen Wilhelm Ahlström (1852-) och istället köpte Antti Ahlström Fredriksfors bruk (ursprungligen också från Lönegrens konkursbo). Därefter uppförde han och förvärvade en rad sågverk i Satakunda och andra delar av Finland.

Antti Ahlströms andra fru föddes Eva Holmström (1848-1920) och hon blev vid makens den första VD:n för ett större företag i Finland. Hennes son med Antti Ahlström, Walter Ahlström (1875-1931) blev från 1907 chef för företaget. En annan av Anttis söner var Rafael Ahlström. Efter Walters död tog sonen Hans Ahlström (1904-1960) över rodret i företaget. Under hans ledning byggdes en ny fabrik i Karhula.

Walters dotter Maire Ahlström (1907-1990) gifte sig med Harry Gullichsen, son till chefen för Gutzeit & co, Alexander Gullichsen. Deras söner är arkitekten Kristian Valter Gullichsen (1932-) och Johan Gullichsen (1936-):_ Den senare har ägt och drivit konsultföretaget Arhippainen, Gullichsen & Co sedan grundandet 1970 och har i två perioder varit styrelseordförande för Ahlström Oyj. Han har också haft uppdrag i andra finska storföretag. Maire Gullichsen är en av grundarna av Artek.

Krister Ahlström (1940-) var en kort period 1999 styrelseordförande för familjeföretaget (mellan Johan Gullichsens två perioder) och hade dessförinnan i en period, 1982-98, varit VD. Han har haft en rad uppdrag i det svenska och finska näringslivet och är idag bl.a. rådgivare till riskkapitalbolaget Karnell. Han är också styrelseledamot i Peter Wallenbergs stiftelse för Ekonomi och Teknik. Förmodligen är Mona Lilly Ahlström (1934-) (gift Huber) och Jacqueline Ahlström (gift Tracewski) systrar till honom.

1963 började Ahlströms att expandera utomlands genom köp av en fabrik i IItalien. På 1980-talet byttes produktionsanläggningar mellan Ahlström och skogbolaget Enso-Gutzeit, numera Stora-Enso och 1987 sålde tillverkningen av vanlgit papper och tidningspapper. Från 1990-talet fokuserade Ahlströms på non-wowenprodukter.

1999 delades Ahlströmbolaget upp i flera delar. Skogs- och pappersverksamheten behölls i det ursprungliga bolaget och aktieförvaltning och fastighetsförvaltning flyttades över till två nya bolag. Ett av dessa nya bolag är Ahlström Capital.

Ahlström Capital är framförallt ett riskkapitalbolag som invetsreta i ett antal tillverkningsindustrier. Man kontrolleras sålunda företagen Å & R Carton (tidigare en del av Åkerlund & Rausing, ett företag som startades av Ruben Rausing på 1920-talet) med nästan 2 000 anställda, Enics med 2 500, Vacon med 1200 anställda och Symbicon. Utöver detta är man delägare i Nordkalk AB med 1300 anställda och i turkiska Elbi med 400. Företaget kontrolleras tillsammans med familjen von Rettig. Totalt finns omkring 8 000 anställda i de företag som Ahlström Capital idag kontrollerar.

Aktiva familjemedlemmar i företagen och deras styrelseposter är:

Morten Ahlström (1943-), Ahlström Capital, Å & R Carton, Quartona Oy, Elbi Elektrik, EOS Russia AB, Nordkalk Corporation, Enics AG, Antti Ahlströmin Perilliset Oy
Thomas Ahlström (1958-), Ahlström Oyj Abp, Kontanten AB, Eurocash Finland Oy, Advisum Oy.
Krister Ahlström (1940-), Peter Wallenbergs stiftelse, NKT, MetroAuto Group Oy, Desigence Oy

Thomas Ahlström driver också företaget Helmi Capital.

Sam Huber (1965-), musiker, skådespelare och filmare, är son till Mona Lilly Huber (1934-), född Ahlström (se ovan). Författaren Karin Huber (1967-) är förmodligen en syster.

Läs mer: Packnyheter, Packnet, A. Ahlström, Enso-Gutzeit wiki, YLE1, 2, 3, Turun Sanomat1, 2, FET, Newsdesk, AV, JWSR, HS1, 2, Arvopaperi,

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Technorati: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Powered by ScribeFire.

Series Navigation<< Fazer / Dreijer – godis- och brödkungarnaFredriksen – till toppen genom fiffel och obskyra affärer >>
Advertisements

2 Replies to “Ahlström – familjeföretagare i generationer”

Kommentarer inaktiverade.