Film retar upp bananbolag

Handeln med bananer i världen kontrolleras totalt av fem företag. Över 80% av all bananhandel ligger i händerna på Dole, Chiquita, Del Monte, Noboa och Fyffes:

The two largest producer and marketers of bananas are both US-based companies: Dole Food Co. (formerly Standard Fruit) and Chiquita Brands International (formerly known as the United Fruit Company, then United Brands). Each accounts for just over a quarter of all bananas traded internationally. Then comes Fresh Del Monte Produce, controlled by the Chilean-based IAT Group (capital held in the United Arab Emirates), and controlling some 15% of the banana trade. Fresh Del Monte Produce headquarters is Miami, USA. The fourth biggest banana export company is Exportadora Bananera Noboa (Bonita brand), part of the largest Ecuadorian conglomerate, Grupo Noboa, that controls a quarter of Ecuador’s exports and therefore some 9% of total world trade. In fifth place is the Irish fruit company Fyffes with an estimated 7% share. Fyffes has grown to control nearly 20% of the EU-25 market (in second place to Chiquita), but has almost no production of its own.

Del Monte ägdes tidigare av ett stort US-amerikanskt tobaks- och livsmedelsföretag, RJR Nabicso och innan sammanslagningen mellan RJ Reynolds och Nabisco av tobaksfirman RJ Reynolds. United Fruit (numera Chiquita) har blivit ökänt för sitt stöd till militärkupper och olika diktatoriska regimer i Centralamerika, i såväl Guatemala (kuppen 1954 orkestrerades delvis av cheferna i bolaget), Honduras som i Panama. Flera av bolagen är ökända för att förgifta sina arbetare och att inte godta fackföreningar, såväl i Ecuador som de centralemerikanska länderna. I Colombia och Guatemala har man utnyttjat dödsskvadroner för att mörda fackligt aktiva. På andra håll, som exempelvis i Costa Rica har man lagt ner plantager för att stoppa fackföreningar. Man har också gjort samma sak för att straffa regeringar i Costa Rica, Panama och Honduras.

Fyffes har i allmänhet inga egna plantager, utan köper av andra. Varumärket har en gång i tiden ägts av ett bolag som var dotterbolag till United Fruit. Standard Fruit, som Dole hette förut ägdes en lång period av bolaget Castle & Cooke, som numera alltså också heter Dole. Nu har det sistnämnda bolaget surnat till över en förgiftningsaffär i Nicaragua som den svenska filmaren Fredrik Gertten gjort en film om. Så mycket har de surnat till att de bestämt sig för att fullfölja de hot de tidigare framfört och stämma honom.

Intressant?
Borgarmedia: SVD, DN1, 2,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements