Pseudodebatten om näthatet

Ja det är en pseudodebatt, främst av två skäl. Det går att skydda sig mot otrevliga kommentarer på nätet. Genom att sätta upp kommentarsregler, använda moderering, använda spamfilter (där man lägger in alla ord man inte vill se i kommentarer) och vips, man slipper se skiten. efter ett tag med dessa åtgärder i kraft så slutar skitkommentarerna att dyka upp helt. Idioterna drar till nya jaktmarker.

Vidare är det en pseudodebatt, därför att diskrimineringen, de otrevliga attityderna osv mot kvinnor är något man ser i det verkliga livet också. Det handlar om ett strukturellt problem i samhället där kvinnor ses som mindre värda, dummare och inte värda att ta på allvar, får lägre löner och sämre jobb. Sådant bekämpar man inte genom att diskutera något så abstrakt som ”näthat”.

Ojämställdhhet och ojämlikheten bekämpar man genom lika lön för lika arbete (dvs individuella lönesystem måste avskaffas), vidare genom att alla yrken som kvinnor har lönemässigt uppgraderas så att en undersköterska tjänar lika mycket som en metallarbetare (ja det finns problem med detta, men problem går att lösa, jag tänker dock inte göra det här) osv. En ökning av jämställdhet och jämlikhet kan inte uppnås genom att ta ut en perifer del, i själva verket bara en manifestation, av problemet och lösa det.

Näthatet mot kvinnor minskar först den dag vi har ett mer jämställt samhälle.

Självklart är det också så att anonymiteten på nätet bidrar till att det blir lättare för allehanda människor att vräka ur sig en massa skit. Det drabbar inte bara kvinnor, utan också vänsterdebattörer och -bloggare i stor utsträckning. Därför har i stort sett alla vänsterbloggare moderering, kommentarsregler och utvidgade spamfilter på sina bloggar.

Inte heller handlar det bara om bloggar. Jag skulle vilja säga att tidningarnas, ofta dåligt skötta, kommentarsfunktioner innehåller bra mycket mer skit än kommentarsfälten hos bloggarna. Att tidningarna tillåter så mycket, allt från öppen rasism, antisemitism, islamofobi till kvinnohtat och rena vulgariteter utan nåt värde alls innebär att tidningarna (gammelmedia) bidrar till att sätta standarden för vad som är tillåtet på nätet. Gammelmedia borde faktiskt skärpa sig.

Intressant?
Bloggat: Utsikt från höjden, Trollhare, Signerat Kjellberg, Rabiatfeminism,
Borgarmedia: NM1, 2,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements

One Reply to “Pseudodebatten om näthatet”

  1. Jag förstår inte varifrån folk har fått att man skulle kunna vara anonym på internet. Det bästa man kan åstadkomma är ju att många använder samma proxy, men då är det ju bara att blockera den IP-adressen. På grund av TCP/IP:s konstruktion är anonymitet i princip omöjligt, eller åtminstone såpass svårt att det är långt utom räckhåll även för de mest ambitiösa trollen.

Kommentarer inaktiverade.