Finansfamiljerna och makthavarna under 40

Jag har tidigare skrivit om Affärsvärlden listning av de 100 mäktigaste under 40, men då var inte hela listan publicerad. Så har skett senare och bland de makthavare under fyrtio som listas av tidningen Affärsvärlden tillhör ett stort antal någon av de stora finansfamiljerna i Sverige. Andra är i dessa familjers tjänst. På plats nummer två återfinns Karl-Johan Persson (1975-) från familjen Persson som ju äger HM, på plats 92 finns Madeleine Persson (1969-) (tillhör inte familjen). På 29:e plats finns Karl-Johans kusiner, Jan och Stefan Bengtsson, födda 1972.

På tredjeplatsen finns en person som ser ut att kunna bli en blivande trotjänare i det wallenbergska finansimperiet, Johan Forsell (1971-). Även på 8:e plats hittar vi en person eventuellt kan göra en liknande karriär, Andreas Malmberg (1971-), idag chef för Atlas Copco Surface Drilling Equipment, liksom på plats 11, Anders Helfridsson(1970-) från ABB LV Motors.

På sjätte plats återfinns Louise Lindh (1979-), dotter till Fredrik Lundberg och på sjunde plats Helena Stjernholm (1970-) från IK Investment Partners. Det är de två kvinnor som återfinns högst upp i Affärsvärldens ranking. På nionde plats hittar vi Stenbeckimperiets viktigaste makthavare, Christina Stenbeck (1977-) och på tionde, Lovisa Hamrin (1973-), arvtagare till Herenco-koncernen.

När det gäller riskkapitalbolagen, spekulationsbolagen så är Helena Stjernholm från IK Investment Partners redan nämnd, på 12:e plats återfinns Peter Hansson (1970-) från ett annat private equity-bolag, Nordic Capital. Representanter för Wallenbergs EQT, som Caspar Callerström (1973-), finns på 32:a , ISS-chefen Marcus Kristiansson (1975-) på 34:e plats och Åsa Hallert (1974-) på 49:e. Christian Sievert (1969-) från Segulah återfinns på plats 74.

Familjen Kamprad finns representerad på 15:e plats, med Mathias Kamprad (1969-), familjen Ericsson på 28:e genom Hampus Ericsson (1972-), på 41:a plats finns Jenny Lindén Urnes (1971-), arvtagare till Lindéngruppen.

Bonniers representeras av icke-familjemedlemmar, Sara Öhrwall (1971-) på plats 42 och Jacob Dalborg (1970-) på plats 63. Ax:son Johnson företräds på samma sätt på listan av Mattias Karlkjell (1972-) på plats 44 och Johanna Hagelberg(1972-) på plats 96, familjen Schörling genom Sofia Schörling Högberg (1974-) på plats 58. Familjen Paulsson finns på plats 67 genom Svante Paulsson (1972-). På plats 76 i Affärsvärldens ranking finns Fredrik Crafoord (1969-) som representerar Hagströmer och Qviberg. Familjen Söderberg är företrädd av Gustaf Rentzhog (1972-) på plats 69.

Av 100 rankade tillhör eller representerar alltså hela 27 någon av de stora svenska finansgrupperna. Av de tio översta är 7 stycken från någon finansfamilj eller representant för någon finansfamiljs imperium.

För övrigt finns det ytterligare ett par personer som måste sägas tillhöra den svenska storfinansen och dess hantlangare, stordirektörerna. Det gäller förstås plats nummer 1, Lars Dahlgren (1970-), VD i Gensmanns Swedish Match, men också Jens Barnevik (1971-) på plats 17, Erik Salén (1969-) från familjen Salén på plats 60 och Carolina Dybeck-Happe (1972-) på plats 84.

Därutöver har jag säkert missat någon. Klart är mellertid att makten i det svenska näringslivet fortfarande ärvs och domineras av ett fåtal familjer genom generationerna. En del av familjerna har genom årens lopp också varit bra på att använda externa makthavare i sina företagsimperier. Det gäller exempelvis Wallenbergs som ju måste det med tanke på finansimperiets storlek, men också Ax:son Johnson, Bonniers och andra. Flera av personerna på listan återfinns också på Resumés några år gamla lista över Sveriges stora talanger. Bland de rikaste är dock finansfamiljernas dominas ännu större.

Intressant?
I media: AB,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements