Amnesty kritiserar Stockholmsprogrammet

Amnesty kritiserar nu Stockholmsprogrammet. Man gör det i stort sett med samma ställningstaganden och ståndpunkter som ligger till grund för den ena demonstrationen idag:

Amnesty kritiserar Stockholmsprogrammet för att handla för mycket om kontroll och för lite om mänskliga rättigheter.
– Man har väldigt lätt att komma överens om åtgärder för gränskontroller och mer pengar till Frontex. Det skulle vara lika enkelt att samarbeta kring de skyldigheter vi har gentemot människor på flykt, säger Madelaine Seidlitz, jurist på Amnesty.

EU och den svenska regeringen tycks vilja gör det svårare för de människor som lider nöd i världen, på grund av politisk förföljelse, religiös förföljelse, krig eller nån annan orsak. Och lättare för människor som redan har det bra. Det ska bli svårare för flyktingar, men enklare för de välutbildade att byta land:

Det andra är genom ökad arbetskraftsinvandring.
– Även om vi just nu upplever finanskris och arbetslöshet närmar vi oss en tid där en stor del av Europas arbetande befolkning går i pension, säger Tobias Billström.

Kritik har riktats mot att det kan leda till en utveckling där länderna handplockar invandrare efter arbetsmarknadens behov och blir sämre på att erbjuda skydd åt dem som inte är samhällsekonomiskt attraktiva.

Amnestys Madelaine Seidlitz ser en risk att det som är bra i Sveriges flyktingpolitik blir sämre när EU:s politik ska samordnas ytterligare.
– Redan nu pratar Mi­grationsverket om vad de inte är skyldiga att göra, säger hon.

Denna utveckling är en utveckling med mer kontroll och repression mot fattiga och lättare liv för de som har det bätte. Det är i mina ögon en negativ samhällsförändring som måste stoppas.

Därför bör vi demonstrera idag.

15 Juli kl 17.00
Samling på Södermalms torg i Stockholm.
Avmarsch mot Medborgarplatsen där det kommer bli tal och musik.

Intressant?
Bloggat: Redundans, Guldfiske,
I media om övervakning, repression, kontrollhets och EU: SVD1, 2, 3, DN1, 2, 3, GP,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Blogged with the Flock Browser

Tags: , , , , , ,

Advertisements

6 Replies to “Amnesty kritiserar Stockholmsprogrammet”

 1. Hej Anders,
  Kanon att du lyfter frågan, hoppas att demon du tar upp blir fri från våld. Som det ser ut går AFA in under paraplyet som anordnar den. Det är anledningen till den andra manifestationen, – picknick o talare från många olika läger – i Humlegården med bla Sossar mot Storebror med en uttalad ickevåldsprincip som tyvärr inte gått att få fram för Medis. Det är hur som helst alledeles utmärkt att så många som möjligt engagerar sig i integritetsfrågorna och strålande att justitieministerrådsmötet i Sthlm faktiskt lyfts fram.

  Många hälsningar
  Annika Beijbom (fp, NSM, Liberati)
  Mer om Humlegårdsmanifestationen finns t.ex. här:
  Sossar mot Storebror: http://sossarmotstorebror.se/#post9

 2. Annika: Hej, Maja hälsar. Ja vi får hoppas att det blir lugnt. Som du vet så har det varit lugnt sen 2001 i Göteborg. Det beror framförallt på en förändring av hur polisen arbetar. Stockholmspolisen har tyvärr inte kommit riktigt lika långt i det arbetet. De som är aktiva med demonstrationen som jag tar upp är från nätverk som inte sysslar med våldsamma aktioner av någon typ. (den andra har mer täckning och propganda och jag är och har alltid varit engagerad i flyktingfrågor / antirasism så för mig personligen är den demonstrationen den naturliga, även om jag i ska också stöder den andra)

 3. Själv hoppas jag att Annika inte dödade för många araber i sin demonstration. Då folkpartister är med brukar skrik om krigsförklaringar och bombande inte ligga långt i från.

  Eller får man bara förtala demonstrationer till vänster?

Kommentarer inaktiverade.