Fördomen om rasse-skåningen bekräftas

Det är trevligt när ens fördomar motsägs av verkligheten och betydligt obehagligare när vissa fördomar bekräftas. Som den om rasseskåningen. Att det är vanligare med rasister och främlingsfientliga personer i Skåne bekräftas nämligen av en opinionsundersökning. De senaste undersökningarna visar nämligen att Sverigedemokraterna har en viss möjlighet att komma in riksdagen (om det var val idag alltså) genom att få 12 % av rösterna i en valkrets. Denna valkrets är södra Skåne. Malmö ingår inte i valkretsen, så det rör sig i stor utsträckning om småorter och rena bonnlandet. Det handlar alltså till stor del om en traditionell väljargrupp för fascistiska, rasistiska och högerpopulistiska partier, nämligen småborgerskapet (inklusive bönder).

Dessa grupper är förhållandevis större i Skåne än i resten av Sverige och de är också större i våra två grannländer Norge och Danmark. Två länder där högerpopulistiska partier sen länge har ett starkt fotfäste. Småborgerligheten är kärntrupperna för högerpopulister, rasister, fascister och nazister. Utan dessa kärntrupper är framgångar för främlingsfientliga och fascistiska partier som Sverigedemokraterna betydligt svårare. Men större framgångar för denna typ av partier kan inte nås om man inte också lyckas göra inbytningar i arbetarklassen och få väljarstöd i denna.

Så långt har det ännu inte gått i Sverige, i motsats till Danmark och Norge, men oroande tecken finns. Förutom i rena landsortsvaldistrikt i Göteborgs kommun plockar Sverigedemokraterna exempelvis många röster i vissa arbetardistrikt. Detta är möjligt då de traditionella arbetarpartierna har övergett arbetarklasspolitiken till förmån för identitetspolitik och kapitulation för den kapitalistiska världsordningen inklusive mer övervakning och kontroll. Sådant agerande öppnar upp för fascister och främlingsfientliga grupperingar. Och det blir lättare för dem i tider av kris och ökande fattigdom. Men bara om vänstern överger arbetarklassen.

Intressant?

Bloggat: Trotten,
Borgarmedia: Politiken, HD, DN, SVD, EX,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Blogged with the Flock Browser

Tags: , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Marcus Almgren

  On a side note: Gemene norrman uppfattar inte Fremskrittspartiet som ett fascistiskt parti, och Frp har ett relativt starkt stöd också i Norges städer.

  Det finns absolut all anledning att kritiskt granska Frp, men likhetstecknet med Sverigedemokraterna är fel.

 • Anders_S

  Marcus: Jag anser inte att Frp är ett fascistiskt parti, utan ett högerpopulistskt (har inte heller skrivit det). Samma sak med Dansk Folkeparti. Sverigedemokraterna är en annan sak. Helt riktigt.

 • Svensson, tack för kloka ord om klassamhället i de politiska strömningarna.

  De intellektuella brukar i debatten envist ge sken av att högerpopulism och fascism mest har fäste i arbetarklassen när det i själva verket är i borgarskapet.
  Det var samma under 1930-talet. Svensk borgerlighet vurmade för nazismen, men arbetarklassen var inte alls lika tagen.

  Min mor berättade att hennes föräldrar, som var arbetarklass i Stockholm, tyckte direkt illa om Hitler. Morfar tyckte att han var gapig och mormor avskydde honom intensivt. Likaså nazismen som helhet.
  Vårt klassamhälle vanskildrar arbetarklassen, bland annat genom att påstå den vara grogrund för fascism och liknande strömningar. Nonsens.

 • Tycks finnas två typer av högerpopulitiska rörelser i Europa. Dels de som har sitt ursprung i rent fascistiska och nynazistiska rörelser, dels de som har sitt ursprung i ofta lokala, nykonservativa missnöjespartier som inte gillar att betala skatt, speciellt inte då ”allt går till invandrarna”.

  BNP är ett exempel på de förra, FRP på de senare. SD är tämligen unikt på så vis att de har en rot i båda rabatterna så att säga. Det tycks således också finnas en del konflikter mellan SD Syd och SD i resten av Sverige

 • Anders

  För det första så måste SD öka sitt stöd med 50 % för att komma in i pga 12% stöd i en valkrets. Det är knappast troligt att det sker.

  Sedan undrar jag vilka fascistiska och rasistiska partier du menar som har en traditionell väljarbas här nere i Skåne.

  Om du vore ärlig i din analys så borde du inse att det är i den sk arbetarklassen som stödet för SD är störst

 • Daniel

  Faktiskt ganska obehagligt att läsa om ditt och Expressens ledarredaktions drypande förakt för ”rasseskåningar” och ”bönder” som borde integreras bättre. En av femton skåningar röstade på SD i EU-valet, trots det anser du att ”Fördomen om rasse-skåningen bekräftas”. Ett bristfälligt argument av SD-typ om hur överrepresenterade invandrare är i kriminalstatistiken.

  I vilket fall är det arbetarklassen som i störst utsträckning röstar på SD. Sverigedemokraternas siffror är högst i traditionella sossekommuner som Osby, Östra Göinge, Landskrona, Bromölla och Trelleborg (källa: http://www.val.se/val/ep2009/valnatt/lan/12/index.html)

  I övrigt är Alex resonemang om 2 typer av högerpopulism mycket intressant, att i Sydsverige ses SD mer som ett missnöjesparti och i övriga landet mer som ett renodlat fascistparti. Ingen ursäkt men en möjlig förklaring.

 • ”Om du vore ärlig i din analys så borde du inse att det är i den sk arbetarklassen som stödet för SD är störst”

  Vem inser INTE det skulle jag vilja fråga då? Något som jag vet att Anders inser också. Fascismen har alltid växt ur en obildad (inte lika med dum!) arbetarklass, men inte på dess eget initiativ utan på någon annans agenda.

 • Anders_S

  Daniel: Att det är i arbetarområden och bland arbetare som SD får högst andel röster i just de kommunerna tvivlar jag på att du kan föra i bevis. Det kan vara så, men det kan också vara annorlunda.

  Men när det gäller Göteborg så vet jag. Jag har flera val irad specialstuderat var SD fått röster, jämförst emd inkomster, tidigare röstande och andel invandrare osv.

  Tre typer av områden utmärker sig.

  1.Småborgerliga områden på landsorten med främst bonde- och hantverkarbefolkning.
  2. ”Vita arbetarområden” (ofta med hög andel finländare) som gränsar till invandartäta områden. Men inte denna typ av omrdåen rent generellt.
  3. Småborgerliga moderna villaförorter (”ingenjörsförorterna”).

  Låg andel får man främst i två typer av områden:
  1. Socialt blandade områden. Det gäller områden som är blandade både etniskt och klassmässigt.
  2. Områden där innerstadsmedelklassen bor, Kulturmänniskor och liknande.

  Jag skulle tro att det är likadant i SKåne.

  Det var om röster och de som röstade. Men det som jag påpekade i inlägget är att arbetare inte utgör kärnan av anhängarna till nazistiska, rasistiska, fascistiska eller högerpopulistiska partier. Det är också något man kan se om man läser exempelvis Helen Lööws historiska översikt över den svenska nazismen. Men de kan mycket väl utgöra majoriteten bland de som röstar på den typen av partier.

 • Pingback: Solidariskt Sverige » Blog Archive » Kommunernas inträde som b-arbetsförmedling och a-kassa – Dags GBG socialdemokraterna att agera?()

 • Anders S: jag vill minnas att det tom i Sydis arkiv finns uppgifter som tyder på att det stämmer även för Skåne, det du säger.

 • Pingback: De mest segregerade områdena | Svensson()

 • lasse

  Daniel:
  ‚ÄùFaktiskt ganska obehagligt att läsa om ditt och Expressens ledarredaktions drypande förakt för ‚Äúrasseskåningar‚Äù och ‚Äúbönder‚Äù som borde integreras bättre.‚Äù

  Det är inte värre än de som på ‚Äùsolid‚Äù statistisk grund bekräftar fördomen om den terrorvurmande extremist muslimen.

 • Jag kan inte nog påpeka sambandet mellan arbete och rasism. Just i Skåne är lönekonkurrensen precis stenhård, och de som slås ut kommer – de kommer verkligen – att behöva få ut sin frustration nånstans
  Kollektivavtalen är faktiskt en bortglömd orsak till att vi hittills har saknat en stort främlingsfientligt parti. Det finns ett direkt samband mellan låglönemarknad och främlingsfientlighet

 • Daniel

  ”Det är inte värre än de som på ‚Äùsolid‚Äù statistisk grund bekräftar fördomen om den terrorvurmande extremist muslimen.”

  Okej, skönt iaf att någon inser att argumentet är på samma nivå som islamofobers och neokonservativas.