Ernst Rosén – en av Göteborgs stora fastighetsägare

Del 7 av 24 i serien Bygg- och fastighetsbranschen

Just nu är byggbolaget Ernst Rosén aktuella i Göteborg. Detta i samband med en husockupation i Lorensberg. En av de stora patriciervillorna i området, som länge stått tom och sett ut som om den skulle renoveras har ockuperats. Ägare är Ernst Rosén AB. Om det stämmer att firman tänkt bygga om till lägenheter, men inte får detta så är det inte det enda sådant fall som Byggnadsfirman Ernst Rosén är inblandat i. Även när det gäller turisthotellet på Marstrand har man hamnat i en liknande situation. Man hade tänkt att bygga lägenheter, men får inte. Under tiden förfaller husen.

Det påminner på så sätt om 1960- och 1970-talen, då det fanns mängder med tomma lägenheter och hus i Göteborg som ägarna lät förfalla. Både när det var privata ägare innan kommunens dedicerade misskötselbolag Fastighets AB Göta Lejon tog över och när detta bolag tagit över. Ofta fick hus förfalla så mycket att de inte gick att reparera. Eller så brann de av någon mystisk anledning ner. Just den tid som detta begav sig var det också den tid som miljonprogrammet byggdes och Ernst Rosén växte till och blev en av Göteborgs större fastighetsägare.

Byggnadsfirman Ernst Rosén bildades 1952 av just Ernst Rosén förstås och var sedan en stor byggare i Göteborg under hela tiden fram till slutet på 1970-talet. Därefter avvecklades byggverksamheten och företaget blev en fastighetsägare och -förvaltare. 1989 köpte man dock in ett byggföretag, Flodén Byggnads AB och man började bygga i egen regi igen. Flodén ägde också fastigheter i Alingsås och Lerum.

Idag är Roséns fortfarande ägt av ättlingar till den ursprunglige grundaren och de äger också 50% i Kungsbackas största fastighetsägare, Aranäs. Den andra halvan ägs av Ivar Kjellberg Fastighets AB. Byggnadsfirman Ernst Rosén AB är också en av sponsorerna för ÖIS.

Läs mer: Boplats, LT, Dagens Lokaler, Byggindustrin, Nääs Fabriker, GP, Fastighetsvärlden, Övergivna platser, Ockupantscenen1, 2,

Intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , ,

Technorati: , , , , , , , , , , , , , ,

Powered by ScribeFire.

Från Konfliktportalen.se: Bo Myre skriver Kommando Fredrik Reinfeldt lämnar Kodakhuset efter en lyckad ockupation, Anders_S skriver Wallenstam – göteborgsbyggare som gynnades av miljonprogrammet, boladefogo skriver När JDL försökte mörda Chuck D, Johan Frick skriver Tid för lycka, Jinge skriver Guillou om en tigande vänster, Björn Nilsson skriver Några funderingar om Jan G:s senaste krönika

Series Navigation<< Wallenstam – göteborgsbyggare som gynnades av miljonprogrammetKullenbergs – ägdes av byggkungen från Brännö >>
Advertisements