Överklassvilla i Lorensbergs villastad ockuperad

Unga människor i Göteborg har ockuperat ett hus i det som heter Lorensbergs villastad då det ligger i stadsdelen Lorensberg och inte Johanneberg (som GP uppger), som tar vid på andra sidan gatan. Området är fullt med gamla patriciervillor från 1800-talets slut där en del av Göteborgskapitalets rikaste familjer bodde. Här bodde familjen Broström, Carlander och andra lika bemärkta bodde fram till 1960-talet. När Dan-Axel Broström och hans mor Ann-Ida (född Mark) gick bort började områdets förvandling från bostadsområde till kontor och skolor.

Husockupanterna protesterar mot bostadsbristen och att hus får stå tomma utan att användas. Det finns många sådana hus i Göteborg, samtidigt som det finns en svår brist på bostäder för unga:

På den ockuperande gruppens hemsida beskrivs aktionen som en protest mot bostadsbrist, höga hyror och gentrifiering.
– Centrum reserveras för höginkomsttagare och företag. Unga, arbetare, studenter och hemlösa drivs allt längre ut i ytterområdena.

Enligt det pressmeddelande som gruppen skickade ut, har huset stått tomt i över tio år.
– Samtidigt är många bostadslösa och stora grupper har stängts ute från innerstaden genom den bostadspolitik som förs. Vi vill att kommunen löser in huset och gör det till ett aktivitetshus för alla, säger Maja Nilsson.

Men en sak har de fel i. Man kan inte hävda att det aktuella området utsatts för gentrifiering. Lorensbergs villastad och angränsande områden i Johanneberg och Lorensberg har varit överklassens bostadsområden sen de byggdes. Det är är här som Volvos chef Leif Johansson bor. Här bodde Göteborgs rikaste på 1970-talet, Gerda Sigvaldasson (född Versteegh) och som jag redan nämnt bodde Broströms och Carlanders här. Ingen gentrifiering alltså. Området har alltid varit överklassens.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Advertisements

9 Replies to “Överklassvilla i Lorensbergs villastad ockuperad”

 1. Fast nu var det väl ändå inte gentrifieringen av Lorensberg villastad de protesterade emot? En del av centrala göteborg är det ju definitivt, och i det sammanhanget passar ju huset bra. Sen är det väl viktigt att se till att det är just ett sedan länge tomt hus där ingen lider någon form av skada när man tar sig in, så att fokus inte hamnar på något annat än bostadssituationen.

 2. De där husen används ju ganska flitigt av universitet och diverse organisationer. Det är ett väldigt vackert område som har stort historiskt och arkitektoniskt värde. Och det är synd att man inte utnyttjar alla byggnaderna. Men ockupation är naturligtvis galet. Däremot kan man gärna demonstrera och kräva att kommunen gör något åt saken; det skulle jag också sympatisera med.

  När det gäller bostadsbristen är ju problemet inte ett enstaka tomt hus i centrala Göteborg. Där är hyresregleringen problemet. Med marknadshyror eller åtminstone ”marknadsanpassade” reglerade hyror skulle alla ha bostäder på nolltid. Det funkar i alla andra länder, varför inte i Sverige?

 3. Inte någonstans i området Heden, Vasastaden, Lorensberg, Johanneberg kan man prata om gentrifiering. Det har alltid varit överklassområden. Gentrifieringen sker väl främst längre västerut, i Olivedal, Annedal, Kommendantsängen, Masthugget, delar av Majorna.

  I södra Göteborg, Johanneberg, Krokslätt (Burås, Almedal, Fredriksdal, Getebergsäng, Mossen, Elisedal) och Guldheden finns det motstridiga tendenser. Det finns teckan på både proletarisiering (bostäder i Krokslätt är markant billigare än i Johanneberg, Masthugget Majorna eller Bö och Skår i Örgryte). Arbetarstadsdelarna i söder (Burås, Almedal, Elisedal, Guldheden) verkar behålla sin något fattigare befolkning, och överklassområden (Johanneberg, Fredriksdal) verkar behålla sin och medelklassområden (Mossen, Guldheden, Getebergsäng, Burås) sin. Krokslätt har som sagt bägge delarna. I villaområdet i Burås (ett gammalt arbetarområde som blivit medelklass) så byggs villor om till ägarlägenheter, dvs det sker en inflyttning av folk som inte har så mycket pengar att de kan köpa en villa,men tillräckligt för en lägenhet.

 4. men snälla anders svensson, du måste väl förstå att vi inte protesterar mot en gentrifiering av just lorensberg?

  vi protesterar såklart mot gentrifieringen av hela göteborg, av gårda, av kville, av gamlestan, av det de kallar ”älvstaden” och av den del av gentrifiering som består i att kontrollera sönder innerstan under ”trygg, vacker stad”-kampanjen.

  en annan aspekt vi vill lyfta fram är vilka områden man river och vilka man bevarar. arbetarområden rivs, för att radera arbetarklassens historia. överklassområden konserveras som om de var stora museum. alla kommer alltid känna till namnen chalmers, sahlgren, dickson och keiller, men vem minns arbetarklassens framväxt, villkor och kamp när varje fysiskt minne är utplånat?

  gentrifiering är inte en företeelse som är isolerad till det område det sker. om vi tar tillbaka ett utrymme i ett annat område, som här i överklassens område, så för ju vi över kampen TILL det området. det är som att protestera mot t.ex. nedskärningar inte bara där de verkställs, utan också där de beslutas om och där de som tjänar på dem finns.

  ha lite koll änna!

 5. Ockupant: Självklart förstår jag det, men ni uttalade er oklart. I övrigt är jag helt överens med er i sak. Men det finns problem emd ert sätt att agera. ockupationerna är en isolerad företeelse och ni försöker inte bygga en ordentlig opinion och/eller rörelse

  Jämfrö med Kungstorgsockupationen 1976. Först byggdes opinion i många år, sen ockuperades, sen smalades namn och stöd från allmänhet och omgivning (100 000 namnunderskrifter).

  I fallet Lorensberg borde ni gå runt i områden runtomkring, prata med folk om bostadsbristen, samla namn, dela ut information och flygblad. Och då inte bara i Lorensberg och Johanneberg utan ockå i områden där ni troligen kan få mer stöd som Burås, Mossen, Getebergsäng, Almedal, Guldheden och Landala. Kanske i första hand på alal studenthemmen i Mossen, Burås och Johanneberg. Stå utanför Wllys i Johanneberg och Willys i Burås varje dag osv. Och varför inte utanför ICA Maxi och Willys i Elisedal?

 6. du har helt fel, vi jobbar målmedvetet med att bygga en ordentlig opinion och rörelse. vi kör t.ex. infopoint varje dag på järntorget, där folk kommer fram och pratar, de som sitter där har fullt upp hela tiden. på onsdag har vi en demonstration som går genom haga och upp till huset.

  media framställer det såklart som att vi vill ha ett hus till just oss, och att vi vill ha just det huset vi ockuperar för tillfället, men så är det aldrig.

  att vända sig till studenter är ju enbart att spela borgarna i händerna. studenter har ju faktiskt mycket lättare att få lägenhet än lågavlönade arbetare, daglönare/timanställda och arbetslösa. hyresvärdar älskar studenter jämfört med lika gamla icke-studenter utan fast jobb. vår organisering har ett klassperspektiv och utifrån de är såklart studenter välkomna, men vi vill absolut inte driva en rörelse utifrån enbart studenters villkor. de som drabbas hårdast är inte studenter, de är unga vuxna utan fast jobb (dvs de flesta av den unga arbetarklassen), personer med icke-svenska namn, pensionärer som inte har råd med nåt när hyrorna höjs och personer som inte passar in i normerna, som t.ex. psykiskt funktionshindrade.

 7. Citat: ”vår organisering har ett klassperspektiv och utifrån de är såklart studenter välkomna, men vi vill absolut inte driva en rörelse utifrån enbart studenters villkor. de som drabbas hårdast är inte studenter, de är unga vuxna utan fast jobb (dvs de flesta av den unga arbetarklassen), personer med icke-svenska namn, pensionärer som inte har råd med nåt när hyrorna höjs och personer som inte passar in i normerna, som t.ex. psykiskt funktionshindrade.”

  ”vi kör t.ex. infopoint varje dag på järntorget”

  Ärligt sagt, jag tror ni står på fel plats om ni vill bygga en opinion med andra än de som redan har samma åsikt och/eller med arbetare. Det finns förmodligen fler arbetare i Krokslätt och Johanneberg än i Haga, Olivedal och Masthugget. Så jag föreslår att ni står utanför Willys i Johanneberg istället. Eller Kapellplatsen/Landalatorg i Landala.

  Min slutsats är att ni ändå inte bygger nån opinion! Ni pratar med andra likasinnade. Det är bra och vettigt, men inte är det att bygga en opinion.

  De som bor nära ockupationen och de som bor en bit ifrån (Landala, Krokslätt) har ju ännu inte fått nån annan information än den som GP gett.

 8. Valet av Järntorget är bara för att det är det största och bästa torget att manifestera på i Göteborg nu när Brunnsparken är en byggarbetsplats. Om allt fortsätter bra kommer vi förhoppningsvis sprida info på fler ställen.

Kommentarer inaktiverade.