Svininfluensan är en snäll influensa

Jag blir så trött på tidningarnas hysteriska ton kring svininfluensan. För verkligheten är faktiskt att svininfluensan inte är speciellt farlig. Den är inte farligare än en vanlig influensa. Vilket vi har varje år. Förmodligen är det också så att fler dör i en vanlig influensaepidemi än antalet som kommer att dö av svininfluensan. Och det är som vanlig främst äldre som dör:

årligen insjuknar tiotals miljoner i ”vanlig” influensa, omkring fem miljoner blir såpass svårt drabbade att många behöver sjukhusvård och av dessa dör cirka tio procent, nästan alltid äldre och svaga och nästan alltid i lunginflammation. Det blir flera hundra dödsfall bara i Sverige varje år.

Dödsrisken för samtliga som drabbas av den vanliga influensan (alltså även i lindrigare former) brukar anges till 0,2-0,5 procent.

* Hittills finns nästan 95 000 rapporterade fall av svininfluensa i världen enligt Världshälsoorganisationen (WHO) Av dem har 429 dött. Det ger en dödsrisk på 0,4-0,5 procent, alltså ungefär som för den vanliga influensan.

Men hur stor den verkliga dödsrisken är i svininfluensa debatteras just nu livligt i de medicinska tidskrifterna. En grupp från Australien hävdar till exempel att dödsrisken enbart är 0.01-0.06 procent. Få eller ingen anser dock att den skulle vara särskilt mycket större än de siffror som kan räknas ut av dagens statistik.

*Analyser av de kända 429 dödsfallen visar att risken ökar med stigande ålder (även om fler är yngre än vid vanliga influensor), att flertalet har haft andra underliggande sjukdomar som nedsatt immunförsvar, lungproblem och fetma.

Om man tar ovanstående i beaktande är medias rapportering om svininfluensan rent oansvarig. Man skrämmer upp folk helt i onödan och förmodligen leder rädslan i sig till större problem för en del människor än vad svininfluensan gör. Men, ja folk blir allvarligt sjuka och en del dör. Så är det i alla influensapeidemier.

Intressant?
Borgarmedia: SVD1, 2, DN, EX1, 2, GP,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements
 • Allan

  Jo visst är det riktigt att de målar upp det lite stort i ett tidigt skede, men tyvärr kan det ju bli en mycket större dödlig utgång om man tar del av vissa uppgifter.

  ”Skillnaden jämfört med vanlig influensa är främst att många fler kommer att smittas, eftersom vi saknar naturlig immunitet mot infektionen.” (Aftonbladet)

  ”WHO: Upp till två miljarder kan smittas”

  Om man nu tänker sig att den muterar och blir aggresivare och att en tredjedel av Jordens befolkning blir smittade och att ca 0,5 procent dör av det, så blir det med Sveriges mått räknat 2.000.000 x 0,005 = 10.000 dvs 10 ggr fler än vid vanlig influensa.

  Det som skulle vara fel tycker jag är om vaccinet ska kosta 300 kr, för vilka blir det då som drabbas värst, med tanke på att det även tycks drabba unga friska människor?

 • Allan

  Oops! Jag räknade fel, en tredjedel blir ju 3 milj. svenskar, så tyvärr kan det alltså bli hela 15.000 som skulle kunna lämna oss…

 • Hans

  WHO:s statistik verkar till delar vara gravt missvisande. T.ex har det dött 4 i Europa och 10000 ungefär bekräftats som smittade (vilket på det begränsada antalet dödsfall blir en dödlighet på 0.4 promille, dvs 10 gånger lägre dödlighet än snittet i deras statistik).
  http://www.who.int/csr/don/2009_07_06/en/index.html

  De länder som drar upp snittet är främst USA, Mexiko och Argentina som har en långt högre dödlighet enligt statistiken än resten av världen. Men om man granskar USA:s siffror så hävdar amerikanska experter att runt en miljon har insjuknat och 263 dött, vilket ger en dödlighet på 0.26 promille. Vilket stämmer hyffsat med de rapporterade Europeiska siffrorna.
  http://www.latimes.com/news/nationworld/nation/la-sci-swine-flu18-2009jul18,0,6483644.story

  Som referens brukar dödligheten för ”vanlig” influensa uppges vara 1 promille.
  http://en.wikipedia.org/wiki/Influenza

  En brasklapp kan tilläggas att den lägre dödligheten i statistiken för den nya influensan kan bero på att fler testas iom alla larm och rubriker, i vanliga fall så bryr man sig ju inte om att kontakta sjukvården bara för att man har influensa.

 • Hamsterman

  Problemet med svininfluensan jämfört med vanlig influensa är att många fler skulle kunna insjunka i svininfluensan.. detta leder till att många många många inte skulle kunna arbete vilket leder till ekonomiska problem.. och om många blir sjuka samtidigt finns det inte som kan ersätta de sjuka på arbetet.. Skulle inte detta vara något som man borde göra något för att förhindra?

 • Bj??rn

  Fantastiskt. Det ?¶r det f??rsta och enda inl?¶gg som jag sett h?¶r som jag håller med dig om. Jag ?¶r så fruktansv?¶rt tr??tt på att l?¶sa om ”domedagen” så fort jag slår upp en tidning.

 • Gustav H

  Jag blir också väldigt trött på den här eländesrapporteringen och hysterin kring svininfluensan. Dessutom låter det på rapporteringen som om journalisterna är helt renons på kunskap om epidemiska sjukdomar (vilket de antagligen är, iofs). I stort sett ALLA våra stora sjukdomar har kommit från boskapsdjur, detta faktum är inget nytt, speciellt och djävulusiskt med den här varianten och var inte heller det med den så uppblåsta H6N1/fågelinfluensan. Men det är godis för skvallertidningarna.

  Dessutom talar ju siffrorna hittills emot att det skulle vara särskilt hög dödlighet på sjukdomen och inte heller verkar det vara så vansinnigt smittsamt. (jämför med spanska sjukan, där upp till 50% av alla människor smittades med en väldig fart och 10-20% av de smittade dog…).

 • Annika

  Jag har skrivit lite om huruvida vaccination mot denna grissnuva kan anses vara vetenskap och beprövad vetenskap på min blog http://www.hilbertshotell.net/page36.php.

  Håller fö med om att det är en vansinnesrapportering om denna sjuka.

  Jag undrar också huruvida de yngre personer som blivit mycket sjuka har något gemensamt som att de är rökare, har någon allergi, har lite dåligt immunförsvar, har varit sjuka av någon annan anledning nyligen mm.

 • J.

  Alltså det jag vill höra är mer fakta och mindre snack. Hur tar man reda på dödligheten (i promille) i vanlig influensa och svininfluensa och alla andra stora pandemiklassade influensa? För att jag ska bli övertygad att ta en spruta behöver jag bevis på att den här influensa är farligare än vanliga influensa. Men det verkar vara så svårt att hitta vettig statistik.

 • Pingback: Redan från början visste man att svininfluensan inte var farlig | Svensson()