Korruptionshärva i delstaten New Jersey

sopp_981902l.jpg Delstaten New Jersey, på andra sidan Hudson-floden om man är i New York, har länge ansett vara USA:s mest korrupta delstat. Hela den delen av staten som vetter mot New York är en enda stadsbebyggelse, men uppdelad i småstäder. Det betyder många borgmästare och många administrationer. I delstaten ligger också en av USA:s största spelhålor, nämligen Atlantic City. Det är som upplagt för mutor, korruption och gangsterverksamhet.

För övrigt är väl staten mest känd för att Bruce Springsteen kommer därifrån och för TV-serien Sopranos. Maffians man Jimmy Hoffa anses dessutom av många ligga begravd i delstaten, under Meadowlands, i vilket bygge maffian lär ha haft stora intressen då det byggdes på de gamla soptippsområdena i träskmarkerna i New Jersey.

När jag sist var i USA (i april) så föreslog många tidningar att New Jerseys slogan ”The Garden State” skulle bytas ut till ”The Soprano State” eller ”The Mafia State”. Detta med anledning av den gangster- och korruptionsskandal som nu uppmärksammas av svensk media. En skandal kring mutor, organhandel, pengatvätt och mycket annat. Hela härvan har kopplingar till såväl Israel som Schweiz. Bland de gripna finns flera borgmästare (inte så förvånande), flera rabbiner (lite mer förvånande) och andra högt uppsatta personer.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Från Konfliktportalen.se: Jinge skriver Berlusconi, Italiens skam, Fredrik Jönsson skriver Manifestation: Stoppa uppsägningarna på Vestas!, Kristoffer Ejnermark skriver Jan Guillous legalism och splittringsiver, Bo Myre skriver Östersund, 24/7: Fuck EU!,

Advertisements

11 Replies to “Korruptionshärva i delstaten New Jersey”

 1. Du har rätt Hampus. 5 rabbiner. Fel av mig. Men jag vet att det varit liknande gerjer förut. Den här skandalen har rullat på länge.

 2. Det är inte bara på toppen det finns problem i NJ. Vistades mycket i NJ senaste åren och på pendeln genom Newark så möttes man av en ”billbord” som vädja något i stil med: ”Help us lower the murder rate in Newark.

  Klasskillnaderna är uppenbara i den delstaten, tar man pendeln ut från New York så ser man, nedgångna slummar, trailor parks och prydliga förortsidyller om vart annat.

  Själv undrar jag om inte en del av NJs problem är relaterat till städningen av New York, som flyttat ut New Yorks problem. Misstänker att på det hela taget var åtgärderna som fick ned brottstatistiken i New York helt verkningslösa, tror de bara flyttade problemet. Men jag spekulerar.

 3. -Vad avser titeln på dessa många ‚Äùborgmästare‚Äù????
  Där ju denna benämningen inte finns; idag, i svenska språket, som ju det berättas på. Senast, för nåra decennier sedan, avsåg den chef för tingsrätt. Dessförinnan, under 1800-talet avsågs olika tjänster inom politiskt lokalsamhälle.

 4. De fattiga som trängts ut från delar av Manhattan har i stor utsträckning flyttat till Newark och Jersey City. Jersey City, som är en liten stad med omkring en halv miljon invånare är en av USA:s våldsammaste och kriminellaste. Newark är som Detroit. I huvudsak svart befolkning, Centrum till stora delar övergivet och öde sen de omfattande rasoroligheterna på 1960-talet. Det är till New Jersey en del av den brottslighet som New York fått bort, har flyttat. Ökad brottslighet i NJ samtidigt som den minskat i NYC alltså. Så mycket för nolltolerans.

 5. Gavne: Borgmästare (mayor) på amerikansk engelska är en förtoendevald stadschef. I Göteborgs stads historia har det alltid varit just det. Och jag förmodar också i andra svenska städer. Numera bärs titeln borgmästare ofta av kommunfullmäktiges ordförande eller av kommunstyrelsens ordförande.

 6. ”Rensningen” av NYC handlade mest om en för Giuliani lyckosam förändring i demografi och födelsetal skapade bland annat genom bättre tillgång till abort. Liknande aktioner i andra städer har inte varit lika lyckosam. Brottsligheten har minskat i USA totalt så det är inte bara onda kapitalister som skyfflat bort den till förorterna (även om världsbilden blir mer lätthanterlig då…)

 7. Daniel: Jag har skrivit en hel del inlägg om det med aborternas betydelse för den minskade brottsligheten (vilket ju också ligger i linje med mina politiska uppfattningar om att socialt förebyggande arbete är det bästa för att få ner brottsligheten). Men just i fallet New York är förflyttning av kriminalitet också en delförklaring. Till exempel har saneringen och rivningarna av det ökända Hells Kitchen inneburit en radikalt minskad brottslighet i den delen av NYC.

  http://www.zaramis.nu/blog/2008/11/03/nolltolerans/
  http://www.zaramis.nu/blog/2008/05/11/fattigdomen-storre-i-new-york-an-i-resten-av-usa/
  http://www.zaramis.nu/blog/2008/05/05/hur-ar-det-egentligen-med-nolltoleransen/
  http://www.zaramis.nu/blog/2008/01/29/vad-vi-kan-lara-om-brottslighet-fran-usa/
  http://www.zaramis.nu/blog/2008/02/27/antalet-poliser-har-betydelse/

Kommentarer inaktiverade.