Stöd Palestina – Sportbojkott av Israel – manifestation

Jag publicerar här ett uttalande från Proletären FF och en kallelse till manifestation mot Israels politik:

Stöd Palestina – Sportbojkott av Israel

IFK Göteborg har lottats att spela mot ett israeliskt fotbollslag i kvalet till Europa Leagues. Proletären FF har tagit initiativ till protester i samband med matchen.

Runt om i Europa förbereder många fotbollsklubbar sig för tredje omgången i kvalet till Europa Leagues.

Sverige representeras av IFK Göteborg som liksom sina många supportrar hoppas på att få delta i slutspelet. Att få mäta sina krafter mot de absolut bästa klubbarna ute i Europa är naturligtvis den stora drömmen för varje spelare, klubb och inte minst för dess supportrar.

IFK Göteborg som leder allsvenskan lottades mot Hapoel Tel-Aviv FC från Israel. Vid första anblicken kan det kännas som det var en bra och ganska enkel lottningen för IFK Göteborgs del. Men vid lite mer eftertanke innebär lottningen att IFK Göteborg ställs inför andra typer av frågor.

Kan man idrotta mot vilka som helst oberoende av vad nationen som laget kommer ifrån gör? Varför deltar lag från Israel i Europa? Varför kräver vissa att Israel skall bojkottas?

Krigsförbrytelser

Frågor av den arten har sin grund i de handlingar som staten Israel gör mot det palestinska folket och inte minst dess idrottsutövare.

Nyligen kritiserade till och med dess egna soldater Israels agerande under Gazakriget som ledde till att över 1500 palestinier dödades varav över 400 barn.

Allt bombades, skolor, sjukhus, FN-byggnader och idrottsanläggningar som Gazas fotbollsstadium.

Israel fortsätter att bygga bosättningar Västbanken och bygger en apartheidmur i princip runt hela de ockuperade områdena. Palestinierna tvingas passera massor av checkpoints om de skall förflytta sig och många gånger stoppas de. De palestinska idrottarna kan inte samlas när de vill utan risk för attacker från Israels arme.

Inne i Israel ses palestinier som andra klassens medborgare. De palestinier som lever i flyktingläger förvägras återkomma till sitt hemland.

Allt detta har lett till den ena FN-resolutionen efter den andra utan att Israel ändrat sin politik. Detta är möjligt på grund av att USA alltid stött Israels politik.

Att Israel spelar i Europa är mycket märkligt eftersom landet ligger i en helt annan världsdel. Orsaken till detta är naturligtvis politisk eftersom Israel är bojkottat av de nationsförbund och organisationer som det egentligen skulle tillhöra.

Protester

Det enda som kan förmå Israel att ändra sin politik är att världssamfundet säger ifrån. Precis som apartheidsystemet mötte motstånd runt om i världen måste nu Israels politik fördömas. Apartheidsystemet föll i Sydafrika och det är orsaken till att VM i fotboll nästa gång genomförs i Sydafrika.

Vi i Proletären FF tar alltid initiativ till protester och krav på sport-bojkott av Israel när olika idrottstävlingar genomförs i Sverige med representanter från Israel precis som vi gjorde under apartheidtiden.

Vi från Proletären FF har tagit kontakt med IFK:s ledning och erbjudit dem information om den palestinska idrottens förutsättningar.

Naturligtvis kan IFK Göteborg välja att bortse från frågorna, sticka ner huvudet i sanden och hävda att idrott och politik inte hör ihop. Att de som klubb inte kan göra något osv.

Alla kan göra något

Men vi vet att alla kan göra något. IFK skulle exempelvis inom idrotten kunna markera det orimliga att tvingas ha idrottsutbyte med lag från Israel pga deras behandling av den palestinska idrottsrörelsen.

Alla, såväl enskilda människor som organisationer, gör aktiva val i livet. Därför uppmanar vi alla: enskilda, idrottsföreningar och andra organisationer att ansluta sig till kravet:

Stöd Palestina – Bojkotta Israel.

Förutom Proletären FF är följande medarrangörer: Palestinska Riksförbundet, Alsalam Föreningen, Falestin Beytona, Alawda Föreningen, Al Beit Al Filastini Föreningen, Palestinska Huset, Palestinagrupperna, Kommunistiska Partiet, RKU, Socialistiska Partiet, Svensk-Kubanska Föreningen, och Venezuelagruppen.

Appelmöte och flygbladsutdelning i Göteborg
Torsdag 30 juli kl. 17.45

I Nya Allen/Parkgatan mot Ullevigatan

Naturligtvis gäller förbud att delta maskerad.
Om ytterligare organisationer vill ansluta sig : Kontakta proletaren.ff@ telia.com

Lite komplicerat blir det hela dock när Hapoel Tel-Aviv är Israels svar på GAIS:

Intressant?
Bloggat: Ekim Caglar, Röde Condoren, Bara Ben,
I media: AB,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Sababa

  Intressant att Proletären FF vill bojkotta ett fotbollslag som har hammaren och skäran i klubbmärket. Absurt! Hapoel Tel Aviv har och har haft spelare som är israeliska araber/palestinier/muslimer. Finns det inget annat att bojkotta här i världen?

  Sababa

 • Jodå, Sabab. Världen ligger öppen för dig! Börja med att bojkotta rulltrappor. Sedan kan du bojkotta alla med namn som börjar på ”G”, olyckliga grisar, pälsaffärer, diktaturen Nord-Korea och små ful, gröna ärtor.

  Sist, men inte minst, kan du bojkotta den här bloggen. Då blir det lugnare och du slipper få blodstörtning.

 • Här har du en bra guide hur du boykottar Israel:

 • TB

  Att bojkotta idrottevenemang är inget nytt. Problemet är bara att det blir en hårklyveriproblematik utan dess like om detta skall tillämpas konsekvent. Skulle man dra detta till sin spets skulle antalet länder med vilka man kan ha idrottsutbyte vara ganska begränsat.

  Skall vi ha utbyte med t.ex. Kina eller Nordkorea? Skall vi spela ishockey med Vitryssland? Skall vi spela fotboll med Saudiarabien? Skall vi delta i friidrottstävlingar där Kuba deltar?

  Varför inte istället se idrotten som ett utmärkt sätt att skapa kontakt och dialog?

 • Sababa

  Hampus,

  Tack för dina intressanta synpunkter på sportbojkotter.
  Det här är en bra och läsvärd blogg och jag tänker inte bojkotta den. Personligen tror jag inte mycket på bojkotter, men tack för dina förslag.

  Sababa

 • Anders

  Förutom Proletären FF är följande medarrangörer: Palestinska Riksförbundet, Alsalam Föreningen, Falestin Beytona, Alawda Föreningen, Al Beit Al Filastini Föreningen, Palestinska Huset, Palestinagrupperna, Kommunistiska Partiet, RKU, Socialistiska Partiet, Svensk-Kubanska Föreningen, och Venezuelagruppen.

  Ovan räcker för att man inte ska bry sig om detta.

 • Cheezle

  Men för h-vete! Man kan inte bojkotta socialister. Nu har ni helt hoppat i galen tunna verkar det som. KP gjorde helt bort sig för ett antal år sen när de protesterade när MFF mötte Tel Aviv. Snälla, SP. Gör inte om deras misstag.

 • Noterar att klubben har en historisk anknytning till den rasistiska fackföreningen Histadrut. Nå, om klubben skulle bestå av någon form av ”seriösa socialister” kommer de självklart hålla med om att en bojkott av Israel är rätt väg att gå. Så länge som Israel förstör de palestinska möjligheterna att utöva sport, bl.a bombade man Gazas fotbollsstatium, ska vi inte ha sportutbyte med Israel.

 • Z

  Det är för övrigt intressant att läsa den senaste artikeln om Gaza och Hamas / Israel i New York times, rekommenderar den starkt:

  http://www.nytimes.com/2009/07/24/world/middleeast/24gaza.html?hp

  För att få en nyanserad bild av hur de olika grupperna ändrat sig – Israel fortsätter med sin hårdnackade linje medan Hamas gör det i artikeln nämnda..

 • Är inte detta väldigt, väldigt dumt? Ni framstår som insnöade och oresonliga när det istället skulle kunna vara ett utmärkt tillfälle att tydliggöra att man är emot sionismen men inte allt som har med Israel att göra.

  Bolsjevikerna bojkottade knappast progressiva rörelser i de imperialistiska länderna. Varför inte istället ställa er på läktarna med banderoller om internationell solidaritet och röda flaggor med hammare och skäran? Knyta kontakter och skapa allianser?

  Dessutom så är det högst tveksamt om en sådan här bojkott skulle märkas av ö.h.t.

 • Anders_S

  Hapoel Tel Aviv är ett kommersiellt företag ägat av ett annat komemersiellt stort israleiskt företag. Hapoel Tel-Aviv är ingen radikal organisation. Det är inte ens en organsiation längre.

  Fackföreningarna som grundade Hapoel var sionister. Ni förväxlar fansen med klubben. Bara för att en klubb delvis har vänsterradikala fans innebär det inte att klubben är vänsterradikal.

  I en stad där 30% av befolkningen röstar på vänsterpartier till vänster om arbetarpartiet är det inte så konstigt om många av fansen är vänsterradikala. Men klubben som sådan är inte mer vänsterradikal än GAIS, Livorno, Penarol, Boca Juniors eller Roma.

 • Anon

  Klassolidaritet väger tyngre än nationalfetish! Bojkotta bojkotten!

 • Per

  Anders-S
  Din sista kommentar här, är det sämsta jag läst av dig någonsin. Jag är väldigt besviken.
  Ett fotbollslag är ingenting utan sina fans. Det är de som är klubbens ansikte utåt i första hand, inte ledningen eller spelarna. Först i andra hand kommer den sportsliga prestationen. Ett lag utan fans vore ingenting. Detta lags spelare ställer dessutom upp på gemensama ungdomsturneringar med palestinska och israeliska barn dvs fredsarbete, knappast nåt de kan göra utan ledningsgodkännande. Lagkaptenen är palestinier osv.
  Att ni i SP ställer upp på PFF dumheter är tragiskt, men visar väl varför den anti-imperialistiska ideologin är helt bankrutt. Man försvarar palestinska fascister och är emot israeliska socialister. Och denna mening är bara så dum: ”Sverige representeras av IFK Göteborg som liksom sina många supportrar hoppas på att få delta i slutspelet.”
  Nej, så är det inte. Jag är svensk och håller på AIK, jag kommer aldrig att representeras av nånting annat i klubbfotboll, det är mig helt oväsentligt hur det går för andra svenska klubbar i europa, med ett undantag, jag håller alltid på de som möter Djurgården.
  Och Hapoel Tel-Aviv är inte som GAIS, de är mer som ST Pauli eller Livorno. Många i GAIS och Brajen, vill att de ska vara så, men de är inte så. Då skulle det aldrig varit möjligt för nasseband att göra hyllningslåtar till Gais.

 • Per, förklara istället vad klubben gör för att bekämpa ockupationen. Vilka projekt har klubben och vilka uttalanden har den gjort om att riva apartheidmuren och avveckla alla bosättningar?

  ”Palestinska fascister”. Pffft. Det visar hur lite din kommentar är värd att ta på allvar.

 • Pingback: Därför bojkottar vi Hapoel Tel Aviv FC | Mullvaden()

 • Per: Gå in på deras fans hemsida och läs på lite grann. Deras fans må vara vänster och må försvara israeliska palestiniers medborgerliga rättigheter, MEN de är till övervägande delen fortfarande sionister.

  Jag var också skeptisk till att börja med, men så gick jag in och läste och diskuterade med dem. De menar att det är anti-semitism att ifrågasätta Israel, att Arafat var en terrorist och att konfliktens huvudproblem är att palestinierna vägrar acceptera en ”två-stats lösning” (modell Bantustan, ska väl tilläggas). Som vilka som helst högertokar här i Sverige med andra ord.

  Har bett Frejd om talet, men inte fått det. Poängen med det talet är helt enkelt: Så länge palestinierna inte ostört kan idrotta finns det ingen anledning att låta israelerna göra det. Låt asiatiska idrottsgemenskapen avgöra när israelerna är välkomna in i världsgemenskapen. Europa tillhör de inte i alla fall! 🙂