Bostadsbristen – ockuperat hus i Göteborg utrymt – dödsfall i Stockholm

Det ockuperade huset i Lorensberg bakom Götaplatsen har idag utrymts av polis. Det verkar som om polisen skött sig och utrymningen tycks ha gått bra till. Trots att ockupanterna inte längre finns i det ockuperade huset har de gjort en bra aktion. De har visat på behovet av fler bostäder i Göteborg och också försökt påpeka klasskaraktären vad det gäller bostadsbristen. Det är fattiga som inte kan få tag på bostad då de saknar de ekonomiska möjligheterna att köpa en bostadsrätt eller villa.

Det är samma bostadsbrist som leder till att det bor för många människor på för liten yta, i för små lägenheter. Något som nu orsakat flera människors död i Stockholm.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Advertisements
 • PP

  Det är bra att polisen nu har återställd den privata egendomsrätten.

  Sverige kan inte fungera genom anarki, hur lockande det än kan vara för de där inte vill ta eget initiativ och skapa sitt eget liv.

 • Peter

  ”Det är samma bostadsbrist som leder till att det bor för många människor på för liten yta, i för små lägenheter. Något som nu orsakat flera människors död i Stockholm”

  Ha ha hur fick du ihop detta?
  De omkomna dog pga att mamman valde att springa upp i trapphuset förbi lägenheten som brann så att hon och hennes döttrar kvävdes av röken, isf att springa neråt till utgången.
  Eller stannat i lägenheten vilket hade räddat allas liv!
  Ingenting hade med trågbohet att göra!!!

 • Ernst

  Kan vi inte enas om att sluta använda ordet ”fattig” i tid och otid. I Sverige är fattigdom när man inte kan köpa en villa/bostadsrätt? Skärpning, de flesta som ej har ägande har ändå allt som behövs för livet – mat, vatten, ett rikt samhälle och fri tillgång till skolgång.

  Det är direkt stigmatiserande att växa upp i en familj som folk anser vara fattig!

  Ibland blir talet om samhällsklasser triggern som rättfärdigar att vi ser människor som olika värda. Precis tvärtemot dess syfte. Mest besynnerligt är att de som för de ”fattigas” talan är medelklassmänniskor med akademisk utbildning som åker till Österlen och Gotland på kultursemester…tillåt mig att småle en aning.

 • Göran, Stockholm

  Nädu Peter, så var det inte, i alla fall inte om man skall tro polis och brandkår här i byn. De omkomna bodde på 5:e våningen och branden utbröt på 1.a.
  Mamman och barnen tog sig ut i trapphuset men klarade inte röken och kom aldrig förbi den brinnande lägenheten.
  Om man skall tro de uppgifter som polisen och brandkåren givit här alltså.

  Varför sprida amsagor om att de omkomna sprungit UPPÅT?

 • Daniel

  Utveckla gärna resonemanget kring hur trångboddhet ledde till den tragiska olyckan. Rökgaser har ju annars framförts som dödsorsak i media.

 • TB

  Kopplingen till mellan denna djup tragiska händelse och trångboddhet tas även upp på andra håll ( http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/artikel_3266633.svd ).
  Dock trångboddhet är en sak, som förvisso kräver sin diskussion, men denna brand tycks ha föga med denna trångboddhetsproblematiken att göra.

  Det stora problemet här är de giftiga rökgaserna och hur dessa uppkommer och vad som kan göras för att förebygga liknade händelser i framtiden.

  En annan problematik tycks även vara utrymningsmöjligheter i flervåningshus.

  Utifrån båda ovannämnda perspektiv är det inte avgörande om utrymningen skall ske från en enrumslägenhet eller en åttarumslägenhet.

  Hur som helst får man hoppas att den på flera håll nämnda kopplingen till trångboddhet är en följd av att man inte givit sig tid att tänka tanken färdigt. Jag vill inte tro att detta är spekulation i andra medmänniskors olycka.

 • Pingback: Polisen stormar ockuperat hus i Göteborg « Johan Frick()

 • Peter: hur fan i helvete kan du ha hjärta att ens skriva ”ha ha” i ett inlägg som handlar om den tragedin? Skämmes ta mig fan är vad du borde göra!