Skärp strandskyddet

Jag kommer ihåg när strandskyddslagen infördes i Sverige. Det var en ren revolution där jag bodde då, i början av 1970-talet. På Stenungsön utanför Stenungsund kunde man faktiskt inte gå längs med stränderna. De rika med sina stora hus på ön hade två meter höga stängsel som omöjliggjorde promenader på många ställen. Bland annat var hela södra delen av ön avstängd inklusive det som idag är Stenungsunds officiella badplats på ön.

När strandskyddet infördes så innebar det att vi som bodde i Stenungsund kunde få tillgång till naturen på Stenungsön för första gången. Det var självklrat en jättebra grej och det kändes som en mindre revolution. Det var just i sådana överklassreservat som Stenungsön som lagen hade ffekt. I fiskelägen och andra skärgårdssamhällen var stranden sen gammalt ansedd som kollektiv mark. Dett har dock förändrats när samma överklass som en gång förhindrade promenader på Stenungsön köper upp båthus och redskapskjul längs med vattnet i bohuslänska samhällen. Överklassen stänger av med staket och ”privat”-skyltar där det förut varit självklart att alla kunnat gå och promenera. Även på andra områden försöker rika människor, ofta med kommuners goda minne, attt stänga av vanligt folk från stranden.

Eftersom jag inte vill ha den gamla typen av avstängningar som fanns på Stenungsön tillbaka så anser jag att det vore bra med en skärpning av strandskyddslagen.

Intressant?
Borgarmedia: SVD1, 2, 3,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Från Konfliktportalen.se: Jinge skriver Gud finns inte i Haninge, Kristoffer Ejnermark skriver Myterna om Lenin och bolsjevikerna del 2 – Var Oktoberrevolutionen en konspiration?, kimmuller skriver Reclaim Rosengård – arrangörernas egna ord

Advertisements

One Reply to “Skärp strandskyddet”

  1. Dock är strandskyddslagen egendomligt formulerad. Den användes t.ex. för att förhindra att bebyggelsen i Hammarby Sjöstad i Stockholm drogs fram till vattnet, trots att detta inte på något sätt hade hindrat allmänhetens tillträde. Givetvis borde det vara tillåtet att bygga vid strand på villkor att man inte hindrar någon att komma dit.

Kommentarer inaktiverade.