I svininfluensans grepp

Jag har precis varit i Grekland som ledare på ett ungdomsläger, Fjärde Internationalens (FI) årligen återkommande internationella sommarläger. Lägret kom att skakas av två allvarligare kriser.

Den ena var att det urgamla grekiska avloppssystemet på platsen, med för små rör, innebar att man inte fick slänga dasspappret i toaletten utan det skulle slängas i en papperskorg. Det tog ett tag för ungdomarna att lära sig detta och under tiden så hann det bli många igensatta rör och en rad av reparationsinsatser. Till slut löste sig dock det hela, delvis genom att delar av avloppsrörens byttes ut till grövre dimensioner och genom att ungdomarna lärde sig. Denna kris kom att kallas ”den stora skitkrisen” och blev föremål för en del existensiella och filosofiska funderingar såväl som ”demonstrationer”.

Men lägret drabbades dessutom av allvarligare kris då en ung grekisk man insjuknade i något som feter ett dygn kunde konstateras var svininfluensan. Ett ungdomsläger av den typ som FI:s sommarläger är är naturligtvis en utmärkt grogrudn för smittspridning då det förekommer en mängd nära kontakter mellan människor från olika länder och ungdomar kysser och har sex med varandra lite hur som helst.

Vilket naturligtvis är bra, kul och riktigt, men smatidigt skpar en god miljö för smittspridning. Det hela hanterades dock mycket äl av lägrets läkare och folk på lägret var ganska avlappnade till det hela. Efter två dagar på sjukhus kom den smittade unge mannenn tillbaka till lägret bärandes munskydd. Han var inte sjukare än att han kunde spela musik den sista kvällen och hålla igång. När lägret avslutades var dock tre personer på sjukhus för misstänkt svininfluensa. Två fransmän och en grek. Fransmännen kunde därför inte åka hem med sina kamrater.

Rent allmänt anser man i Grekland (bland läkare och andra) att det kan vara bra att få denna influensa nu, då det aktuella viruset och den influensa man får, för närvarande har låg dödlighet och låg smittsamhet. Men eftersom den är av samma typ som den mycket dödliga spanska sjukan så kan ett insjuknande nu kanske skaffa en viss immunitet även mot farligare varianter av samma virus.

Lägret drabbades inte av panik på grund av ansvarfullt agerande från lägerledningen. Betydligt mer ansvarsfullt än hur olika media och regeringar i västvärlden agerar. Ageranden som skapar mer oro än nödvändigt. Hysterin når ibland oanade höjder och kanske är mer skadlig än själva svininfluensan. Så medan världen är i svininfluensans grepp på grund av myndigheters och medias oansvarighet så hamnade inte FI:s ungdomsläger där på grund av ansvarsfullt agerande kring problemet.

Intressant?
Borgarmedia: DN1, 2, AB1, 2, DB,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Från Konfliktportalen.se: Jinge skriver Opinion mot krigshetsen ökar, totalavloning skriver total avlöning 2/8/09 tramsar vidare., Björn Nilsson skriver Bara positivt, så vitt jag vet

Advertisements
 • Precis som du skriver så är det med största sannorlikhet bättre att skaffa sig influensan nu och inte senare. Här i England ordnas det varje helg, på flera håll, ”Swine Parties” där människor träffas och kramas med folk som har influensan i syfte att skaffa sig den redan nu istället för att vänta på ett vaccin som kanske inte hjälper. Folk är som vanlig smartare än våra ”experter”.

 • eva

  Det er ganske egoistisk å tenke slik. Alle b??r gj??re sitt for at sykdommen spres MINST mulig inntil vaksine foreligger. Det er faktisk mange mennesker som ikke tåler å få denne influensaen. Det er på grunn av dem vi skal hindre spredning, ikke på grunn av alle som kommer til å få et lett sykdomsforl??p og klare av sykdommen uansett!

  Bremser man spredningen så er også risikoen for at den muterer til en farligere versjon mindre.

 • eva

  I tillegg så må man huske at mange av dem som har hatt ett ”lett” sykdomsforl??p har fått Tamiflu. Ergo vi vet ikke hvor syke de hadde blitt uten. Oppsamling av Tamiflu i drikkevannet kan overf??res til fugler og igjen gj??re at det utvikles virus som er motstandsdyktige.

  Man burde kanskje vurdere å kutte ut Tamiflu behandling til ellers friske folk for ikke å spre medisinen i så stor grad, og for å få slutt på alt pisspreiket om at sykdommen ikke har så mange symptomer.

 • Pingback: Alla behöver inte vaccineras | Svensson()

 • Pingback: Hur farlig är svininfluensan och vilka blir smittade? | Svensson()

 • Pingback: Svininfluensan - inte så farlig som den verkar | Svensson()