Flyktingläger i Irak stormat av irakiska armén

Ett flyktingläger i Irak, Ashraf, som främst hyst iranska flyktingar har stormats av den irakisk armén varvid ett flertal personer troligen dödats, var av kanske en svensk medborgare. Omkring 300 personer har enligt uppgifter gripits, däribland ett antal svenska medborgare. Det aktuella flyktinglägret har varit centrum för den iranska organisationen Mujahedin.

Irak vill stänga lägret och flyktingarna befarar att de kommer att utvisas till Iran. Något som förstås vore helt oacceptabelt. Irak förnekar att det finsn tankar på utvisning. Däremot uppger man att lägret ska stängas. Antagligen vill man inte ha en aktiv iransk motståndsgrupp som opererar från landet då en sådan situation innebär en risk för krig mellan Irak och Iran.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Blogged with the Flock Browser

Tags: , , , ,

Advertisements
 • Folkets Mujahedin sammarbetade med Saddam Hussein och hjälpte till att slå ned uppror. Inte underligt att de inte ses på med sympati och ganska självklart att man inte vill att de opererar i landet. Enda orsaken till att lägren fått finnas kvar så länge är amerikanska påtryckningar och styrningar under ockupationen. Det finns också kritik frän människorättsorganisationer om hur lägren organiserats.

  Sedan kan vi förstås se det som en baltutlämning om de ska skickas till Iran.

 • Sant att de samarbetade med Saddam. Deras skandalösa intåg över den iranska gränsen strax efter iran-irakkrigets slut är svårt att glömma. Men bakgrunden till stormningen ska snarare sökas i den nära relation den nuvarande islamistiska regeringen i Irak har till Iran. Toppskiktet i den irakiska (marionett)regeringen har levt i exil i Iran under Saddams styre och står ideologiskt väldigt nära den iranska regimen. För några veckor sedan besökte ayatolla Khamenei Irak, där säkerligen krisen i Iran diskuterats. De diplomatiska och ekonomiska banden till Iran gör att Irak har ett intresse av att bevara den islamiska regimen i grannlandet. Folkets Mujahedins hätska propaganda under revolten i Iran har väckt Khameneis ilska. Därför vill man via ombud krossa den sista kvarvarande spillran av Mujahedin. Det sorgliga i det här är att Mujahedin sålt ut sina från början antiimperialistiska ideal och börjat sprida västpropagandan om Irans icke-existerande kärnvapenprogram, allt för att strykas från terrorlistan och få en roll i Iran vid en eventuell amerikansk attack.Eftersom Irak är ockuperat av över 100 000 amerikanska soldater och Iraks armé inte vidtar några större operationer utan amerikanskt godkännande, är stormningen av Ashraf inget annat än en amerikansk dolk i Folkets Mujahedins rygg. Tyvärr vill inte Mujahedin inse detta och riktar under sina protester mot stormningen enbart slagorden mot Iraks premiärminister al-Maliki, som om de pratar om en suverän regering.

 • Kian

  Hampus om du har bevis på att de slog ner uppror i Irak skulle jag gärna läsa det? miljoner Irakier sympatiserar med folkets mojahedin och det skulle det inte göra om det stämde.

  Angående att det finns människorättsaktivister(human watch org.) som kritiserar finns en oberoende bok som har skrivits av flertal internationella jurister och politiker varav en av dom varit vice ordförande i EU.

 • Kian, självklart vet du att PMOI blev av med enorma mängder supporters när de stödde Saddam Hussein. I Sverige har de mest stöd av grupper i sekterna kring Israel och Livets Ord. Men visst kan du få källa:

  http://www.csmonitor.com/2003/1231/p10s01-woiq.html