Sjukvårdprivatisering – sämre vård för fattiga

Nu ska vårdcentralerna i Göteborg privatiseras och avregleras. Staden begåvas i första skedet med dubbelt så många vårdcentraler. Nog för att det funnits brist på vårdcentraler i visa områden, men det är inte främst där som de nya startas. Istället är det i medelklass- och överklassområden i västra, centrala och östra Göteborg som nya vårdcentraler kommer att startas. Enligt GP kommer 22, två tredjedelar, av de nya vårdcentralerna att öppna i bättre bemedlade områden. Precis på samma sätt som i Stockholm alltså.

Privatiseringen och avregleringen leder till fler vårdmöjligheter för de som inte behöver det och i förlängningen till färre för de som behöver det, fattiga och arbetare i miljonprogramsförorterna. För nedläggningar kommer vi att få se i framförallt arbetarområden, dels finns inte tillräckligt med läkare och annan vårdpersonal, varvid lönenivåerna stiger, dels är det lättare att få lönsamhet med de mindre allvarliga vårdfallen i medelklass- och överklassmiljöer. Och slutligen finns inte behov av dubbelt så många vårdcentraler. Kortare vårdtider och fler patienter som det blir i medelklassmiljöer ger helt enkelt mer pengar. Följden blir ökade orättvisor som en följd av privatiseringen.

Intressant?
Borgarmedia: GT,
Läs mer: Gbg Fria,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Advertisements
  • Pingback: Det är enkelt att åka med Västtrafik | Svensson()

  • fd

    Hur kan man förkorta kötider utan att lägga mer pengar?
    Det har inte kommit mer pengar i systemet utan det man gör är att få flera aktörer att komma in vilket i sin tur gör att de riktiga verksamheten som håller vid patienter med mer vårdtyng kommer att drabbas hård och mycket möjligt helt stängas. Effekten blir att de patienter som ofta har svårt att söka vård själva och som mest behöver detta kommer att drabbas som hårdast.