ETA – en rörelse som historien sprungit ifrån

Idioterna i ETA fortsätter med sina bombdåd. Utan att komma en millimeter närmare någon självständighet, något utökat självstyre eller något annat liknande. Det är helt nekelt så att deras metoder har blivit frånsprungna av verkligheten. Det effektivaste sättet att uppnå det som de vill ha är samtal, förhandlingar och dialog. Dvs hederligt icke våldsamt politiskt arbete. Med traditionell opinionsbildning och med mera traditionella sätt att arbeta politiskt.

I motsats till en del andra terrorister varnar dock ETA oftast när de tänker spränga bomber. Så att inte oskyldiga civila ska dödas. Det är ju bra, men deras bombattentat känns ändå totalt onödiga och främmande. De leder ju faktiskt inte någon stans.

Man kan tycka att det vore dags för nationalisterna i Baskien att följa exemplet från nationalisterna i Nordirland. Att lägga ner vapnen till förmån för mer traditionellt politiskt arbete. Då kanske Baskien kan få det utökade självstyre som exempelvis Färöarna och Grönland uppnått med hjälp av lugnt, fredligt och traditionellt politiskt arbete. Eller i i alla fall något motsvarande.

Med fortsatta bombdåd blir dessutom ETA allt mer isolerat och marginaliserat. Och man uppnår ingenting.

Läs mer:
Ernest Mandel, Om självstyret
Att mörda ett vänsteruppsving, artiklar om ETA av José Ramón Castanos, Peter Widén och David Munck.

Intressant?
Bloggat: Jinge, Röda Malmö,
Borgarmedia: AB1, 2, 3, Politiken1, 2,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements
 • No pasaran

  Hur är det egentligen med solidariteten, kamrat?
  Problemet är att det inte finns någon motpart som är villig att sätta sig ner vi förhandlingsbordet. Katalonien fick sitt lokala självstyre relativt omgående men Baskien har aldrig varit aktuell och det beror till stor del på hamnarna och järngruvorna. De är för viktiga för spansk ekonomi.

 • Anders_S

  Jag har inga som helst sympatier för ETA, dess ideologi eller dess sätt att föra kamp. Ingen som helt solidraitet med organsiationen som sådan. Däremot självklart för baskernas sak. Men ETA motarbetar i praktiken baskernas sak.

 • Grejen är ju att krypto-fascisterna i PP jobbar som i symbios med de hårdföra delarna av ETA. Genom att förbjuda de lagliga vänsternationalistiska partierna så blir den utväg du skisserar Anders S, lite mer komplicerad.

  Men, visst driver de en alldeles kontraproduktiv linje. Det fanns en tid då de hade stor respekt pga kampen mot franco, men det är nu bortslösat.

  För övrigt så är det katalonska självstyret problematiskt. Inte så att det gör något att de får styra över sig själva rent ”kulturellt” sätt, men det är problematiskt när rikare delar bryter sig ur ett land och vägrar betala till andra delar.

 • Anders_S

  Mikael: Vem har sagt att det är problemfritt?

 • ”Det effektivaste sättet att uppnå det som de vill ha är samtal, förhandlingar och dialog. Dvs hederligt icke våldsamt politiskt arbete. Med traditionell opinionsbildning och med mera traditionella sätt att arbeta politiskt.”

  Menar bara att ovanstående kan tolkas som att den radikala baskiska nationaliströrelsen inte försökt den vägen.

  Nu bär det av till jobbet.