Mordvåg över Sverige?

Den senaste veckan/senaste veckorna har Sverige haft ovanligt många mord. Genomsnittet är att Sverige har två mord per vecka ungefär, dvs cirka 100 mord per år. Sista tiden har vi sett gangstermordet i Trollhättan mot pokerprofilen, dubbelmordet i Stora Höga där gangstrarna uppenbarligen lämnade ett vittne vid liv (visste de inte att den unga kvinnan fanns i huset, eller vad?). Dessutom har det varit en rad mord där tonåringar dödat tonåringar, varav ett i Sparsör utanför Borås.

Bägge mordtyperna är relativt ovanliga och står för en liten andel av det totala antalet mord i Sverige. Det vanliga mordet är alkoholpåverkad man slår ihjäl annan alkoholpåverkad person, som oftast är en annan man som står mördaren när på något sätt. Ibland är offret istället en kvinna. Att tonåringar mördar tonårstjejer är faktiskt extremt ovanligt, det brukar ske ett sådant mord ungefär vartannat år.

Inte heller är det en ”mordvåg”. Förmodligen är det alltid fler mord på sommaren när vi är mer ute i sociala sammanhang och det konsumeras mer alkohol. Och för att det ska bli två mord i snitt per vecka krävs en del veckor där det är fler eftersom det garanterat finns veckor utan mord.

I det stora hel är Sverige ett land med mycket få mord, en låg mordfrekvens (mördade per 100 000 invånare) som det heter. I Sverige har denna varit kring 1 sen 1700-talet enligt tidskriften Forskning & Framsteg. Dvs oavsett samhällssystem så har den legat still hur länge som helst. Sen början av 1970-talet har antalet mördade per år varit kring hundra, dvs vi har i praktiken en minskande mordfrekvens i Sverige eftersom befolkningen ökar. Mord blir alltså ovanligare. Som en jämförelse kan nämnas att mordfrekvensen i Finland är omkring 4.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements

5 Replies to “Mordvåg över Sverige?”

  1. Som svensk brottstatistik fungerar blir det fyra mord jag nämner i inlägget. Dessutom har det varit två andra tonårsmord och ett mc-gängsrelaterat mord i Stockholm utöver de jag nämnt.

  2. När jag tittade på en kurva över mordfrekvensen så var det en väldig tydlig minskning vid införandet av motboken och en lika tydlig ökning vid slopandet. Det finns alltså en effektiv och redan prövad medicin mot våldet i samhället. Det är naturligtvis politiskt självmord att föreslå att något sådant införs idag. Lilla nubben och vänskapen med franska vinbönder är alltså värt ett antal liv om året.

  3. För ungefär femton år sen fick jag ta del av svensk mordstatistik från forskaren Hanns von Hofer (tror jag han hette) på Sthlms universitet. Enligt den skulle kurvan ha börjat minska redan runt 1890, för att sen börja öka ungefär 1945.

    Vi får inte glömma att det fanns en stark nykterhetsrörelse långt innan motboken infördes, och att denna stod för en vida spridd motkultur. Och vi får inte glömma att det från 1890 byggdes upp en omfattande folkrörelsekultur, framför allt bland de icke-privilegierade, som skapade hopp och något att leva för. Båda dessa borde ha motverkat både supande och individuellt våld.

    Och vi får inte glömma att efterkrigstidens samhällsmodell byggde på fordismen snarare än folkrörelsekultur, dvs lycka definierat som konsumera och var glad. Kanske detta också kan förklara ökningen efter 45?

Kommentarer inaktiverade.