Orsaker till och resultat av gangstergängens tillväxt

Gängmordet i Stora Höga där fyra eller fem personer kom för att på något sätt straffa en 45-åring och som resulterade i 45-åringens smat en av angriparnas död har blivit ganska uppmärksammat. Händelsen kan kopplas till Red & White Crew och Hells Angels.

Men det är inte bara i Göteborgstrakten som ganstergängen mördar varandra, sådant sker också på andra orter. Sålunda sköts en ung man i fredags neren bensinstation i Malmö. Polisen uppger att det var en uppgörelse i grovt kriminella kretsar. Ett gangstermord inom den organiserade brottsligheten alltså.

Samtidigt som denna typ av brottslighet och grövre våld har en viss ökning så minskar brottsligheten totalt. Detta kan tyckas motsägelsefullt, men ligger i sakens natur. Tar den organiserade brottsligheten över så vill de ha kontroll över de brott som begås. Antalet vardagsbrott blir därmed mindre. Men kontrollen kräver hot om våld och att man använder grovt våld ibland. Varvid våldsnivån skruvas upp.

De växande gängen och kriminella nätverken är än så länge ett relativt litet samhällsproblem, men ett oroväckande sådant. Politikerna är handfallna och polisen kan knappast stoppa tillväxten av gängen. att politikern är handfallna är ett uttryck för deras ovilja snarare än okunnighet. Organiserad brottslighet kan bara bekämpas av en stark stat som kan leverera trygghet för männiksor. Arbete, bra a-kassa och socialbidrag man kan leva på är grundförutsättningar för att gängen ska kunna bekämpas. Rekryteringen kan stoppas rejäla, uthålliga och ordentliga satsningar på förskola, skola och fritdsverksamhet för ungdomar. Utan detta räcker inte polisiära och andra liknande åtgärder speciellt långt.

Den nuvarande borgerliga politiken med nedskärningar, privatiseringar osv är en politik som på flera sätt gynnar gängens tillväxt. Vill man stoppa gängen måste politiken förändras. Det vet politikerna, men av ideologiska skäl så ändrar de ingenting. Då får vi vanliga människor gängen på halsen. Som en konsekvens av den förda borgerliga politiken.

Orsaken till gangstergängens tillväxt är delvis den förda politiken i Sverige. Resultatet är grövre våld.

Intressant?
Borgarmedia: Sydsvenskan, KVP1, 2, AB, GT1, 2, GP, DN,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements

One Reply to “Orsaker till och resultat av gangstergängens tillväxt”

  1. Man skulle ju kunna slå undan benen på den organiserade brottsligheten i ett enda slag genom att avkriminalisera narkotika och sexköp/koppleri. Skulle resten av västvärlden haka på så skulle kanske syd- och mellanamerika äntligen kunna slippa hundratusentals drogrelaterade mord varje år.

Kommentarer inaktiverade.