Israel och organhandel

Organagenten Levy Ishak Rosenbaum som nyligen greps i en stor gangsterhärva i New Jersey i USA tillsammans med ett antal rabbiner och borgmästare har uppgett att han köper organ från fattiga israeler och sedan säljer dem dyrt i USA. En journalist i Aftonbladet, Daniel Boström, har skrivit om detta och dessutom spekulerat i den eventualiteten att den israeliska armén mördar människor för att få tag på mänskliga organ.

Det finns stor anledning att tro på det första påståendet från den amerikanske rabbinen, gangstern och organhandlaren. Att han köper organ från Israel alltså. I stor utsträckning kommer dessa säkerligen från arabiska israeler då dessa rent generellt är fattigare än många andra israeler. Men en del kommer säkerligen också från fattiga judiska israeler. Så långt är allt vad jag kan förstå en helt vanlig gangsterhärva. En historia om kapitalismens avarter, gangsterism, fattigdom och organhandel.

Jag ställer mig däremot ytterst tveksam till spekulationerna i att den israeliska armén (IDF) som sådan skulle vara inblandad i organhandel och organstöld. Däremot är det naturligtvis inte helt osannolikt att enskilda soldater med gangsterkontakter sysslar med stöld av mänskliga organ från sådana som dött.

Israelisk media, SVD och en del andra bortser helt från den koppling som Boström gör till gangsterhärvan i USA. En koppling som uppenbart har verklighetsbakgrund. Organ köps från fattiga israeler. Nu kommer Israel regering med häftig kritik om svensk antisemitism på grund av artikeln som man uppenbart förfalskar innehållet i (förmodligen rä det dock de venska uppgiftslämanrna som vilseleder Haaretz, som sen citeras av Jerusalem Post) Att den svenska ambassadören i Israel, Elisabeth Borssin Bonnier, hemfaller åt samma kritik är mer än bedrövligt och kan väl knappast ingå i hennes uppdrag.

Den tidigare israeliske ambassadören i Sverige, Zvi Mazel, sansar dock upp hela debatten när han säger att Sverige inte alls är en antisemitiskt, däremot ett land med mycket Israel-kritik:

Zvi Mazal, former Israeli ambassador to Sweden, told the radio station that Sweden could not be defined as an anti-Semitic country.

”This is not true, although there are large forces that are very anti-Israeli,” he said. ”On a daily basis, one can see the type of writing against Israel which stems from an admiration for Palestinians and radical Islam.”

På nåt sätt känns det som om svenska skribenter är mer upprörda än vad någon är i de israeliska tidningarna. Det känns lite som om Per Gudmundson och de andra i svenska tidningar överreagerar för något som faktiskt inte är så allvarligt.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements

22 Replies to “Israel och organhandel”

 1. Det var fem rabbiner om jag minns rätt och de togs efter en längre tids brottsundersökning, där man även hade en judisk vän till dem som vittnade mot dem. Härvan innehöll även ett antal politiker och är ett av de största härvorna i staden. Så det finns ingen tvekan om vad som hände med alla bevis. Tyvärr försöker vissa antyda att det är en antisemitisk komplott.
  http://www.dn.se/nyheter/varlden/jattelik-brottsharva-i-new-jersey-1.917411

  Märkligast är ändå ambassadörens ord mot svensk pressfrihet.

 2. Du måste ändå hålla med att det är dåligt av Aftonbladet, om tidningen nu vill se sig som en journalistisk produkt, att publicerar en artikel som enbart bygger på ”det skulle kunna vara så”-argument.

 3. Det ska kommas ihåg det faktum att Israel faktiskt är ett av världscentrumen för illegal organhandel. Orsaken är den enorma brist på organ som råder i Israel då många religiösa judar anser det vara mot sin religion att donera organ.

  Liknande fall som det i USA har skett i Turkiet 2007, Haifa 2006, Brasilien och Sydafrika 2004, Ukraina 2007, osv. Enligt UNESCO är Israel en pariah i transplantationsvärlden.

  Självklart säger israeliska Ynet News inget om antikosovianism eller ”blood libel” när Kosovo-albaner anklagas för detsamma.

  Vi vet också att chefen för israels rättsmedicinska institution lät medicinstudenter experimentera på dödas kroppar utan familjernas tillåtelse och att kropparna sedan återlämnades med organ saknade. Så spekulationer i all ära, men vem kan låta bli att ställa upp för palestiniernas krav på att få reda på vad som händer när kroppar flygs iväg med helikoptrar för att sedan inte få tillbaks först en vecka senare, fullt uppsprättade. Palestinska läkare har också kunnat konstatera att organ varit försvunna vid sådana tillfällen.

  Washington Middle-East Report skriver intressant om detta. Viktigt att komma ihåg gällande det amerikanska exemplet är hur lite frivillighet som legat bakom, hur människor hotats med pistol.

 4. Konstigt att ambassadörerna i Pakistan, Filippinerna och Kina inte kritiserar Aftonbladet.
  Dessa stater var också anklagade för samma sak.
  Vi måste börja tala klartext om Israels övergrepp och inte anklaga alla kritiker för att vara antisemiter.

 5. Ska man anklaga en stat för att mörda unga män och stjäla deras organ så ska man helt enkelt lägga fram bevis för det. Inte rykten och ”det skulle kunna vara så”.

  Det här låter som en modern variant av den gamla antisemitiska myten om att judar mördar ickejudiska barn för att ha deras blod i matlagningen. Jag anser att Boström och Aftonbladet gått väl över gränsen i denna artikel. Detta är demonisering, inte Israelkritik.

  De svenska tjänstemännen gör mig heller inte besviken (ironi). Jag är så dj-a trött på ursäktandet hit och dit. Vi har yttrandefrihet och därmed basta.

 6. Här spekuleraras det vilt från den antiisraeliska sidan. Vad dessa okunniga skribenter helt bortser från är att man inte kan ta organ från döda människor. Dessa måste vara vid liv annars är organen förstörda. Alltså faller alla dessa lögner från israelhatarnas sida platt till marken. Att det sedan har förekommit rabbiner i USA som illegalt har handlat med organ är en annan sak. Det har inte ett p*ss med staen Israel eller dess arme att göra. Organhandel är i Israel lika olagligt som i Sverige, men det passar ju inte in i hatbilden mot Israel.

 7. Vem är det som har anklagat en stat egentligen? Har jag missat något här? Är det inte (bl.a.) en amerikansk gangster som är anklagad? Att han är rabbin samtidigt som han är gangster gör väl ingen skillnad?

 8. Kristoffer, vem har anklagat någon stat? Vad som stått i Aftonbladet är att en utredning borde ske på vad som händer med de kroppar som israelisk militär flyger iväg när de skjutit ihjäl palestinier (obeväpnad i det beskrivna fallet). Palestinska läkare påstår att de saknat organ när de kommit tillbaka.

  Varför motsätter du dig en utredning? Varför tycker du det är acceptabelt att skjuta ihjäl obeväpnade palestiner och flyga iväg dem i helikopter utan att förklara något för familjen?

  Vad du gör är att demonisera artikeln i Aftonbladet.

 9. Hampus. Fallet i fråga är 17 år gammalt. Och någon organhandel kan det ju inte vara frågan om eftersom organ från döda människor är värdelösa. Rabbinmaffian i New Jersey handlade med organ från levande donatorer, och den illegala organhandel som Israel verkligen är en stor del av har, rent medicinskt, bevisligen inget med den 17 år gamla palestinska dödsskjutningen av tonårspojken att göra. Det är därmed ställt utom alla tvivel att AB:s spekulationer är antisemitism. Linderborg har undlåtit att göra sitt jobb, nämligen ställa frågan till skribenten: ”Varför koppla ihop en 17 år gammal dödsskjutning som inte kan ha med organhandel att göra, med ‚Äì organhandel?”

 10. W, fallet Bosröm skriver om är 17 år gammalt. Men familjerna lever än och vill fortfarande ha svar. En undersökning gjordes för de israeler vars anhöriga blev av med organ vid israels rättsmedicinska institutet. Över 125 fall, däribland en skotsk turist som hjärtat försvan för.

  Ingen liknande undersökning gjordes för palestinierna. Den ansvarige var aktiv in på 2000-talet.

  Självklart ställer du dig bakom att även palestinier har rätt att få sina fall av försvunna organ undersökta? Annars torde det vara ställt utom allt tvivel att din kommentar är arabhat.

 11. Jag vet inte var vanföreställningen om att organ från döda är värdelösa kommer ifrån. Många (en del?) organ som används för transplantationer i Sverige kommer från döda. Ofta trafikdödade. Dvs de är förklarade döda, men hjärtat slår på ett eller annat sätt (naturligt eller med konstgjorda medel). Naturligtvis går det att göra likadant med skjutna.

 12. Hej Anders

  Det är när logiska argument hur det praktiskt skulle gå till som t.o.m. de mest inbitna antisionisterna anför för sig själva förträngs och bemöts med att då har väl Juden varit dum på något annat sätt för man vet ju hur dom är som man blir rädd. Tror någon på allvar att man åker omkring och skjuter folk för att hämta organ och dessutom gör det så lagom att man kan hämta organ eller om det inte gick så lägger man dom i kylrum för krockprov. Be att få se hur ett krockprov går till på Volvo med krockdockor med avancerade sensorer etc.

  Nej det är väldigt låg nivå på journalismen, nästan på der sturmer-nivå.

Kommentarer inaktiverade.