Nytt försök att ockupera fritidshem i Lund?

Det fritidshem i Lund, Romano Trajo, som tidigare ockuperats ska ha varit föremål för ett nytt försök till ockupation enligt polisen och Sydsvenskan. Enligt en del uttalanden i tidningen från aktivister på plats stämmer inte detta utan det handlade om flygbladsutdelning och en demonstration:

Enligt ockupanterna vid avspärrningarna var det polisen som överreagerade när de var på plats för att dela ut flygblad.

Det hela föranledde dock en större polisinsats, som alltså enligt en aktivist tycks ha lett till att polisen överreagerat, med våld som följd. Med skadade demonstranter som följd. Dessutom tycks en demonstrant ha gripits för våld mot tjänsteman. För attgripas för våld mot tjänsteman räcker det med att man gör motstånd när polisen vill göra ett omhändertagande, så det behöver inte på något sätt innebära att man faktiskt använt våld.

Efter polisingripandet fortsatte det vara oroligt i den stadsdel där fritidshemmet ligger, Norra Fäladen. Huruvida det handlat om personer knutna till aktionsgruppen Lundabor mot nedskärningar eller om helt andra människor framgår inte av tidningsrapporterna.

På onsdag (idag alltså) är det demonstration. Samling på Stortorget i Lund kl 18.00. Parollerna är breda; kommunen ska öppna Romano Trajo igen, mot höjda busspriser och nedskärningar i offentlig verksamhet.

Intressant?
Bloggat: Trotten, Röda Malmö,
Borgarmedia: Sydsvenskan1, 2, 3, SVD, DN, GP,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!

7 svar på “Nytt försök att ockupera fritidshem i Lund?”

  1. Det som hände var att i samband med samlingen för flygbladsutdelningen så gick en del ungar på eget bevåg in och öppnade upp lokalen, vilket inte alls var uppstyrt av några aktivister. Många ungar hade också klättrat upp på taket i protest. Då kom det en massa poliser…en riktig skitstövel till polis lyckades med konststycket att pepparspreja en 8-årig romsk flicka under utrymningen.

    Stöket i området var knappt heller något som aktivister var inblandade i, det var nästan bara folk i området som stökade. Som jag har sagt förut, det här fritidset är mycket populärt i området.

  2. Kristina: Det är svårt att lita på Sydsvenskan i såna här sammanhang. Och hard e ingen styrsel alls på SKånepolisen. Dragna vapen, pepparsprej och annat skit när det kan räcka med prat?

    Färdigskrivan pressmedelanden inann aktioner kan vara bra. Så man har något att ge till intresserade journalister.

  3. Seriösa föräldrar som tar med sina barn till en husockupation.. visst, -riktigt- onödigt att pepparspreja barn men va i helvete sysslar föräldrarna med? Va tänker man med om man tar med sitt 8-åriga barn till något som man misstänker kan bli ens LITE stökigt med poliser och demonstranter. Vissa människor borde inte få ha barn.

  4. Christian: Du tror inte det var så att ungarna gick dit själva. Det var ju intr fråga om en ockupation utan om en flygbladsutdelning.

  5. Ja Skånepolisen har urartat. Dom har oändliga resurser så snart det handlar om sociala protester av något slag. Helt överdimensionerat igår. Random människor plockades av civilsnutar, visiterades o leg-kollades, min polare fick strypgrepp. Dom hade alltså inte gjort någonting. Massa hästar och hundar hade dom också. Lät inte folk komma hem till sina lägenheter alt. gå ut i ett helt kvarter under flera timmar. Sjukt!

Kommentarer är stängda.