Självkritisk göteborgspolis

Polisen i Göteborg och dess chef Lars Klevensparr låter idag meddela att det troligen/eventuellt är de själva som är orsaken till händelseutvecklingen i Backa häromkvällen när poliser attackerades med stenar och andra kastade föremål. Man menar att en insats som polisen genomförde tidigare kan vara en utlösande orsak till ungdomarnas agerande på kvällen.

Dessutom menar polisen i Göteborg att något ovanligt hänt denna gång. Nämligen att det skett ett ”utbyte” mellan ungdomar i de två stadsdelarna, utbyte av individer och av information. Ungdomsgängen i Backa och Biskopsgården är normalt fiender, vilket fick mig att tidigare såga alla idéer om sådant. Fortfarande är jag mycket tveksam till polisens påståenden

Bränderna i Tolered, som ligger mellan Backa och Biskopsgården, menar polisen har tänts av delvis samma grupper som attackerade polisen i Backa och som brände bilar i Biskopsgården. Totalt uppskattar polisen att mellan 80 och 100 ungdomar varit inblandade i händelserna.

Oavsett hur det ligger till med ”samarbetet” mellan ungdomarna i stadsdelarna och oavsett om det var polisen själva som provocerade fram det hela så är det min uppfattning att det hela dels är oacceptabelt, dels är en typisk ”mellan jobben börjat och skolan börjar”-ungdomsorolighet. Något som förekommit i cirka 50 år i Sverige.

Att polisen i Göteborg är självkritisk är en positiv signal som bådar gott. Det innebär en avspänning och en nedtoning av problemen. Något som i sig fungerar lugnande. GT rubriksättning manar dock till krig. Vilket är ganska puckat då situationen förmodligen löser sig i stort sett av sig själv. när skolorna börjar på allvar. Däremot är det naturligt vis vettigt att ha fler närpoliser i både Backa och Biskopsgården. Ånnu vettigare vore om det också kombinerades med ordentliga sociala insatser och fritidsgårdsverksamhet av samma modell som den som bedrivs vid det framgångsrika Mixgården i Hammarkullen.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Blogged with the Flock Browser

Tags: , , , , , , ,

Advertisements
 • Backabonde

  tjabba.

  Ungdomarna i Backa vill ingenting. Det är problemet. Efter att Driss Morabet har fått styra ungdomar efter Lugna Gatan-principen har det nu eskalerat så långt att vi snart får ringa in militären för att sanera hela stadsdelen.

  Man kan inte skydda kriminella ungdomar för att hålla ett publikt lugn. Man måste jobba med dom tidigt och inte låta dom etablera gäng. Det må se lugnt ut ett tag, men tänk på att varje generation blir smartare, tuffare och därmed värre. De tuffa värdarna ala Driss blir svagare med åldern och till slut finns det bara eldkastare kvar.

 • Anders_S

  Backabonde: jag är helt överens med dig när det gäller Lugna Gatan. Den typen av verksamhet bygger på samma principer som gangstergängen.

 • Marcus

  Är det inte lite överdrivet att säga att ungdomsgängen i Backa och Biskopsgården normalt är fiender? Min upplevelse är snarare att dom inte har särskilt mycket kontakt med varandra. Sen är det klart att det uppstått konflikter ibland men det är som jag ser det mycket beroende på just att de inte har några naturliga mötesplatser.

 • Pingback: Det är väl inte så svårt att förstå orsakerna till ungdomsoroligheterna | Svensson()