Fler vargar kräver åtgärder från fårfarmarnas sida

I Italien, Grekland och Turkiet liksom i många nandra länder lever vilda vargar och får sida vid sida sen tusentals år. Det är på samma sätt fortfarande. I Sverige var det så i gamla tider, men numera verkar all kunskap om hur man skyddar fåren från att bli rivna av vargar ha försvunnit. Men det är ju enkelt. Det är bara att kolla vilka metoder man använder i exempelvis Italien och Grekland. Det finns fler vargar i de länderna än det finns i Sverige, men det betraktas inte som ett problem.

Så vad gör man? Några saker är tydliga. Man har vakthundar och drivande hundar samt tar in får på nätterna. Metoderna (vakthundar, inomhus på nätterna) är fullt möjliga att använda sig av i Sverige också och det är dags att fårfarmarna ställer om sin verksamhet. För vargen är vad jag förstår här för att stanna. I Västsverige såväl som i i hela landet. Sne är det väl självklart att fårbäödmerna också använder de staket som skyddar bästa mot vargar. Det finns olika typer och vissa är bättre än andra.

Intressant?
Borgarmedia: GP1, 2, 3, 4, GT1, 2, KVP1, 2,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Blogged with the Flock Browser

Tags: , , , , , , ,

Advertisements
 • Jerka

  /*Faktauppgifter utan källa som jag dessutom vet inte stämmer (jag har arbetat som fåraherde i Grekland och känner fårägare där), därför borttaget*/ #AS

  Kollar du i Sverige så är det inte ens säkert att man får ersättning till ett rovdjurs stängsel. Det är många kriterier som ska stämma in. Sen beror det helt på om det finns pengar i det län som man ansökt i! För varje länstyrelse får en viss summa pengar varje år som ska räcka till massor av saker som rör rovdjur!

  Sen kan man inte jämföra den finsk/ryska vargen med den syd europeiska vargarna. För dom är mycket mindre! Goggla på det ska du få se!!

 • profanum_vulgus

  Jag är själv delvis fårfarmare, jägare och vargkramare. Jag tror inte att de metoder man använder i de länderna är så realistiska här i Sverige. Dels är den mesta fåruppfödningen småskalig och det är månskensbönder som sysslar med dem. Arbetskraft är mycket dyrt i förhållande till inkomsterna, en vakthund är en rejäl kostnad i sammanhanget och den måste ju dessutom tränas mm.
  Rovdjursstängsel är en dålig lösning eftersom det påverkar alla vilda djurs rörelser. På min släkts gård skulle sådana stängsel t.ex. skära av möjligheterna för de vilda djuren att ta sig från maten till vattnet på så sätt att de nog knappt skulle kunna uppehålla sig där.

  Problemet är ju heller inte att vargen tar nått får då och då för föda. Om en varg kom och tog ett får skulle det vara en småsak. Problemet är ju att vargen i en fårhage blir som en räv i ett hönshus, den tar ett får och alla de andra fåren springer till ett hörn i hagen. Vargen tänker ”fan här finns det ju chans till en dubblé” så han tar ett till, fåren springer till nästa hörn och vargen tänker samma sak igen osv osv osv tills vargen är så trött att han tar ett av fåren med sig och går.

  Men det är klart att man ska kunna ha varg i skogen och ändå driva fårskötsel. Men det är svårt att lösa på ett bra sätt.

 • Anders

  Så vad säger egentligen vulgus, den påstådde ”vargkramaren”?
  Riktiga fårvakthundar tränas inte på annat sätt än att de växer upp från valpstadiet i fårflocken. De accepterar husfolket, men fåren är flocken och den skyddas med instikt. Dyrt? Taget ur luften. Husdjur är dyrt om man är seriös – men fan så mycket billgare än vad du själv beskriver – vargattacken. Ett par tre Maremma, Kuvasz eller Owczarek Podhalanski så går vargen till grannens får istället.

  Rovdjurstrycket på klövvilt är den enda riktiga urvalsmekanismen för de starkas överlevnad… utrota vargen i diverse kommersiella områden med icke livskraftiga näringar är idioti. Sluta pjoska med tjuvskyttar, samer mm.

  Vargen är viktigare än några enstaka människors hobby – som inte vill satsa det som behövs (lära sej nytt framför allt) för att verksamheten ska fungera utan statlig inblandning.

 • profanum_vulgus

  Anders:
  Men så får man inte hålla hundar i Sverige, så det går ju inte här om man inte inför undantag för den verksamheten och det går nog inte med tanke på syftena med föreskrifterna.
  Hunden måste dessutom tränas, det är inga vilda hundar som vant sig vid människor, det är tama hundar.
  Ett par tre maremma = 15-25 tusen = 2-3 års vinst på en fårflock med 30 djur (oaktat skatteavdrag och EU-bidrag som man lika gärna kan få för tre kor) Dessutom jobb första året motsvarande allt jobb med fåren, plus en massa extra jobb och utgifter på hundarna.

  Nej en seriös jägarkår fungerar också, men de (vi) måste hållas stramare. Man har tjatat i 40 år om rätt avskjutning av älg men stammen blir ändå klenare och får sämre reproduktion år för år. Sedan måste jägarna lära sig av naturen och sluta motverka den hela jävla tiden. När rådjurspopulationerna exploderade på 60-talet så fick de helt plötsligt för sig att sådana stammar skulle vara norm i Sverige jämt, så när de minskade så skulle vildsvin, korp, räv, lo, varg och tamejfan allt annat utrotas. Så är det med allt hela tiden.

  Absolut.

 • profanum_vulgus

  Anders:
  Föresten är det inte några enstaka människors hobby. Ungefär 300 000 människor löser jaktkort (viltvårdsavgift) varje år, till det kommer i vart fall 100 000 passiva jägare. Det är 400 000 människor, i många fall delas deras intresse av fler familjemedlemmar. Barn som är med, fruar med hundintresse osv. För de flesta är det dock just en hobby men för många är det ett yrke, ett deltidsjobb eller en förutsättning för att få ekonomin att gå ihop.
  Jag skulle tippa på att de flesta oseriösa jägare (alltså de flesta) jagar på annans mark och vid färre än 20 tillfällen per år.