Alla behöver inte vaccineras

Det finns därför ingen anledning att som tidningarna gör, slänga upp jätterubriker om att vaccinering ska komma sent eller inte räcker till alla. Det har för det första varit uppenbart hela tiden och för det andra så är det inget att oroa sig för. För de flesta människor är svininfluensan inget problem.

Svininfluensan är inte speciellt farlig, lägre dödlighet än vanlig influensa och eventuellt en högre smittsamhet. Fast jag misstänker att det senare inte riktigt är sant, snarare är den smittsamheten lägre om jag ska tro min egen erfarenhet. Jag har träffat folk med svininfluensa, arbetat tillsammans med dem (Langat ölbackar ihop), men blev inte smittad. Med en vanlig influensa är jag säker på att jag skulle ha blivit smittad. Inte heller tyder internationella siffror på att smittsamheten är hög. Lägre dödlighet och inte så smittsam. Stor anledning att ta det lugnt alltså. Utöver detta är dödligheten som vanligt med influensa högst bland fattiga, sjuka, gamla och barn.

Svininfluensan är som en vanlig influensa och alla måste inte vaccineras. De flesta kommer inte att få några större problem även om man insjuknar. Men helt klart tjänar läkemedelsindustrin storkovan influensahysterin.

Intressant?
Bloggat: Röda Malmö,
Borgarmedia: SVD1, 2, 3, 4, DN1, 2, 3, GP1, 2, AB,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Advertisements
 • Helge

  Själv tänker jag inte vaccinera mej eftersom det är med hast framtaget och i det närmaste otestat. Vacciner är inga ofarliga preparat som man kan och bör ta hur som helst. De innehåller en hel del skadliga preparat som man hoppas ska skydda mot virus. Samtidigt tonar man ner de skadliga sidorna av vacciner.

  Jag är inte emot vacciner överlag. Många av dem är tyvärr nödvändiga men detta är inte ett sådant fall. Varför är det sådan hysteri om en möjlig pandemi då den verkar relativt harmlös? Visst, den är väl dödlig i viss mån men såndan är ju varje influensa och denna tycks vara av det lindrigare slaget.

  Detta låter skrämmande bekant med epidemin i USA 1976 som också var ganska harmlös och där vaccinet ställde till med mera skada än själva influensan. Tycks vara så att tillverkarna trycker på politikerna så att de tar förhastade beslut och slösar en massa pengar på vacciner vi egentligen inte behöver. För ingen politiker vill ju vara den som bär ansvaret för att folk dör pga influensa fast det fanns vaccin (vilket det ju egentligen inte finns).

  På nätet cirkulerar det en massa konspirationsteorier men jag tror att det bara frågan om vanlig girighet i kombination med okunskap och ignorans. I framtiden får vi kanske veta vad som låg bakom allt detta och då kommer vi väl återigen att glömma lärdomen och historien uprepar sej igen.

 • Pingback: Hur farlig är svininfluensan och vilka blir smittade? | Svensson()

 • Pingback: Svininfluensan är inte speciellt farlig - inte vaccinet heller | Svensson()

 • Pingback: Vadå vaccinbrist? | Svensson()

 • Pingback: Svininfluensan sprider sig | Svensson()

 • Pingback: Folk dör av influensa | Svensson()

 • Monica

  Läs gärna senaste numret i 2000-talets vetenskap om Historien som upprepar sig ”pandemi”