Rättegång mot vänsteraktivister bakom lyckta dörrar

Inför den rättegång mot ett antal vänsteraktivister som startade idag har polisen i Göteborg varit orolig för sammanstötningar mellan vänsteraktivister och nazister. Man har delvis därför, men också på grund av den låga åldern på flera av de åtalade beslutat att håll förhandlinagrna inflör stängda dörrar. Så hä’r lpångt verkar dock de enda som dykt på platsen vara ett 30-tal nazister som vill lyssna på rättegången. Det fick de alltså inte. Och polisens farhågor för sammanstötningar har kommit på skam. Dvs visat sig vara osanna. Så här långt i alla fall.

Rättegången gäller ett överfall på en av nazister hyrd buss som skulle åka till Stockholm på nationaldagen 2008 för att renärerna skulle delta i en rasistisk och nationalistisk demonstration. De flsta nazisterna lyckades ta sig in i bussen vi nafallet från antifascisterna, men en person blev kvar utanför. Denne misshandlades då rejält av flera personer från den antifascistiska grupp som attackerat den nazistiska gruppen.

Jag har kommenterat händelsen tidigare och ska citera mig själv:

Antifascisternas agerande på Backaplan för ett år sen är ett misslyckande ur flera aspekter. Man utsatte en människa för livsfara, det är ett misslyckande. Man svärtar ner vänstern genom att man hemfaller åt samma metoder som nazisterna. Tänk vilken propagandavinst det istället blivit om man haft nazisten för sig själv och sedan låtit honom gå efter ett litet samtal. Sådant kan dessutom ofta vara mycket effektivare än våld som avskräckning. Rädslan är värre än våldet i sig så att säga. Inte heller lyckades attacken på något sätt förhindra nazistmarschen i Stockholm. Det som stoppat den i år är interna motsättningar bland nazisterna. I och för sig delvis ett resultat av att nazisterna står under ständig press från vänstern med motdemonstrationer och störningar. Det trycket ska förstås fortsätta, men den typen av rå misshandel som skedde på Backaplan är inte acceptabelt.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Kristoffer

  Jag kan inte se hur det skulle vara ett dugg OK med någon sorts uppsträckningssamtal med honom där nazisten endast deltar eftersom han är rädd för stryk om han försöker gå.

 • profanum_vulgus

  Tja, fega snorungar slåss gärna när motståndaren inte har en chans. Hade det varit 30-talet i tyskland så hade de här ”antifascisterna” varit nazister.
  Men nazisterna som lämnade sin polare utanför bussen, det är väl lika fega stackare.

  Ville man stoppa dem från att delta i demonstrationen så hade man ju inte behövt vare sig prata med honom eller slå honom. De kunde ju bara hålla kvar honom så att han inte kom med bussen.
  Men det visar återigen att sådana här aktivister vare sig är tänkande socialister eller arbetare.

 • Cheezle

  ”Hade det varit 30-talet i tyskland så hade de här ‚Äúantifascisterna‚Äù varit nazister.”

  Hysteriskt roligt! För det första: Om de varit nazister hade de väl klivit på bussen och åkt för att demonstrera, och inte attackerat. För det andra: Tror du inte att det fanns militanta antifascister i 30-talets Tyskland? Isjälvaverket fanns det det, och de var betydligt fler och hårdare än dagens.

 • Anders_S

  I själva verket är det så att namnet Antifascistisk Aktion (AFA) ursprungligen kommer från en tysk 30-talsorganisation.

  http://sv.wikipedia.org/wiki/Antifascism

  ”Det första AFA (Antifascistische Aktion) bildades av tyska KPD under 1930-talet för att garantera partiets fysiska säkerhet gentemot nazisterna i NDSAP.”

  I övrigt ska nog den länkade artikeln tas med en nypa salti viss stycken. Durruti som nämns var exempelvis en ganska betydelslös person under det spanska inbördeskriget som ledde en väldigt liten organisation.

 • profanum_vulgus

  Cheezle:
  Det är väl varken 30-tal eller tyskland?

  Ja precis, det var helt andra människor som blev antifascister i 30-talets tyskland än de som blir det i dagens Sverige, det var ju det jag skrev.
  De som var små bortklemade populistiska överklassungar på 30-talet i Tyskland blev ju nazister.

 • Anders_S

  Profanum: Ingen av oss har någon aning om vilken klassbakgrund de åtalade i Göteborg har. Jo, jag har en aning, då jag vet vilka några av dem är (så just deras bakgrudn har jag en viss aning om, även om jag inte vet), men du och Cheezle vet det knappast.

  Därför är det dumt att uttala sig så generaliserande som du gör.

 • profanum_vulgus

  Anders_S:
  Jag vet inget om de åtalade, inte heller om de är skyldiga eller medlemmar i någon organisation.
  När det gäller politik måste man dock kunna generalisera, och jag känner till AFA och liknande organisationer väl. Jag känner därför att jag kan generalisera kring deras medlemmar.

 • Anders_S

  Profanum: Men du vet ju faktiskt inte om det handlar om AFA eller om det var RF eller AFA. Att en tidning skriver att det var AFA betdyer inte attd et var det. Inte heller behöver alla deltagare ha tillhört kretsarna runt AFA. ANnars är ditt resonemang ok.

  Sen är min uppfattning att det är en skillnad på AFA i Göteborg och på andra orter. Även när det gäller social sammansättning.

 • Gustav H

  Det spelar väl egentligen mindre roll om det var RF eller AFA, utom för att utröna klassbakgrund (el. dyl., om man är intresserad av sådant)? Vem det än var, så var det ju bara våldskåta och kriminella snorungar. Självförsvar är den enda situation då våld är okej och det känns ju onekligen som om det inte handlar om att försvara sig, när man anfaller någon slags chartrad buss…

 • Anders_S

  Gustav H: Ja du har rätt. Men vill man påstå att det är överklasskillar så bör man ju veta det eller ha några belägg för det.

 • Gustav H

  Det är ju helt sant.

  Men jag måste på det ämnet säga att det är en lite splittrad bild man får presenterad för sig. Du och andra bedyrar av och till att det visst är främst(?) ”arbetare” i de autonoma grupperingarna, eller vad man vill kalla dem, medan den typen av grupper blir körda på porten i Rosengård med budskapet ”åk hem till Limhamn och bråka istället” eller vad det nu var.

  Grabben som kastade sten och blev skjuten 2001 var läkarson. De gärningsmän som angrep SD-politikerna i tunnelbanan i Sthlm var så långt jag läst om dem inte direkt från bruksarbetarkadern. Nog för att det är indicier, men jag tycker att det är allt annat än arbetarbakgrunder i vartenda reportage man läser om de autonoma kretsarna. Är arbetarkidsen bättre på att komma undan, eller nåt? 😛

 • Anders_S

  Hannes som blev skjuten år 2001 var och är ingen aktivist (jag känner hela hans familj). Han var en av tre som blev skjutna, men den värst skadade. Min bild är att det i Göteborg är mycket större andel arbetare i alla extremvänsterrörelser än på andra ställen. Men arbetare utgör majoritet i en del grupper och inte i andra. Arbetare har en tendens att inte vilja uttala sig, Därför kan det bli en lite skev bild. Man har ju i grunden ofta ett sämre självförtroende.

  Och i den organisation som jag tillhör dominerar arbetare och lärare (många av dessa tidigare arbetare) kan man nog säga.

 • profanum_vulgus

  Gustav_H och Anders_S
  Man kan ju vara arbetare och ha borgare som föräldrar. Själv har jag två lärare som föräldrar, bägge är arbetare (tjänstemän om man vill vara petig). Arbetare innebär ju inte som många tror att man har ett särskilt lågavlönat jobb eller ett jobb som inte kräver högskolestudier. Arbetare är man om man måste sälja sin arbetskraft för att klara sig. Själv är jag arbetare nu men kommer om några år att vara borgare.

 • Gerd P

  Fast man är ute och cyklar om man jämför nazizter och antifascister, det är ju helt motsatta ideologier.

  Däremot kan man säga att det händer att dom använder likartad taktik. MEN då får man tala om det i taktiska termer, inte ideologiska, och kritisera dom därifrån.

  Och man får aldrig glömma det vi jämt tjatar om. att antifascister enbart är ute efter att få stopp på nazister, deras våld riktar sej aldrig mot någon annan.
  Medan nassarna ger sej på allt som rör sej.

  Som när dom gick på spårvagnen en första maj för några år sen och kallade kvinnorna för horor och hotade alla med järnrör och sen när dom gick av slängde dom in en tårgasbomb just som dörrarna stängdes.
  Nu var det inte bakre vagnen om tur var, utan folk kunde uppmärksamma föraren på det så han fick upp dörrarna och räddade livet på babisen i barnvagnen, hon hade dött på nolltid annars.

  Såna perversa saker gör inte antifascister så därför får man tänka sej för lite också när man jämför våldsmetoderna.

  Även om man kan, och bör, kritisera våldsanvändning som politisk taktik i Sverige idag så är det ändå bra om man lägger på minnet att det finns skillnad mellan våld och våld. Vad avsikten är, menar jag,vem det riktar sej mot, och naturligtvis hur grovt det är.
  Det här på Backaplan var helt urballat. Det får dom göra självkritik på.

 • profanum_vulgus, du har så jäkla fel så det är inte klokt på den punkten.

  Jag känner MÅNGA av de så kallade vänsterhuliganerna och de allra flesta kan Lenins samlade skrifter, har gått ”Att läsa Kapitalet politiskt” samt har arbete som knegare och tjänstemän.

  Det där är samma typ av mytbildning som gör gällande att fotbollshuliganer inte skulle kunna något om, eller ens vara intresserade av fotboll. Av någon underlig händelse har jag lärt känna många av de här ”huliganerna” på fotbollsläktaren, och visst det smäller ibland, men jag lovar dig att de kan mer än Sladjan om fotboll.

  Varför måste det ena alltid utesluta det andra? De har valt en förkastlig kampmetod, ja, men gör inte ner dem som icke-arbetare eller icke arbetarklass för det, profanum! Sofie Mörners dagar är sedan länge förbi!

 • profanum_vulgus

  Gerd P:
  Ja nazisterna är ju dampungar. Att antifascisterna råkar vara antifascister beror bara på vad som är populistiskt gångbart.

  Nicklas Eriksson:
  Då får du gärna förklara varför de inte stör centerpartiets möten istället. Eller varför de inte går med i SAP och försöker radikalisera partiet.

 • TB

  Chezzle:
  ”De som var små bortklemade populistiska överklassungar på 30-talet i Tyskland blev ju nazister.”

  Om det varit så väl ändå, ja då hade världen sannolikt sluppit det andra världskriget. I det tyska riksdagsvalet i november 1932 fick nazisterna 33.1 procent av rösterna och då måste nog detta val betraktas som tämligen demokratiskt. Detta kan inte förklaras med ”populistiska överklassungar” utan här finns mycket djupare orsaker.

  Ser man till Hitlers närmsta krets dominerades inte denna av det som skulle kunna betraktas som ”överklass” även om också de fanns. Exempelvis kom Himmler från en lärarefamilj, Goebbels far var bokållare, Bohrmans far var posttjänsteman. Hess däremot kom från en ganska välbärgad köpmannafamilj medan Görings far var generalkonsul.

  Det fanns vidare en djup misstro mellan Hitler och den gamla preussiska officerskåren. Dock, Hitler behövde dessa senare för sin armé och dessa senare var uppfostrade i auktoritetstro och förmådde inte sätta sig emot innan det var för sent, d.v.s. i juli 1944.

 • Cheezle

  profanum: Därför att centerpartiet är inte ett direkt fysiskt hot mot den socialistiska rörelsen eller invandrare eller hbt-personer på gatan. Att de inte går in i SAP har förmodligen att göra med att de ser SAP som ett borgerligt parti som är ett med makten. Men, visst. Jag tycker också man kan lägga betydligt mer energi på att försöka stärka arbetarrörelsen, istället för att handla defensivt och hindra (presumtiva)fysiska attacker på dess sympatisörer.

 • profanum_vulgus

  Cheezle:
  Centerpartiet (m.fl.) har ju makten, de skadar betydligt fler arbetare varje år än nazisterna. Varför åker man alltid till nazisternas demonstrationer och gör reklam för dem om man vill skydda sina egna? Vilka är det som skickar polisen på ens egna demonstrationer, nazisterna?
  Vem fan bryr sig om invandrare eller HBT-personer? De grupperingarna spelar ju ingen som helst roll. En bög som svetsar fartygsplåtar är precis lika mycket arbetare som vem som helst annan och en bög som är direkttör är precis lika mycket borgare som vilken annan direktör som helst. Invandrare är oftare arbetare än vad inhemska är, men att vara invandrare innebär ju ingenting socialistiskt sett. En invandrad utsugare är en utsugare och en invandrad arbetare är en arbetare.
  Jävla småbarnssocialism, jag blir så jävla trött. Så här har det varit sedan jag var 12 år och troligen ännu längre.

  Jo, precis som lenin såg på sossarna då.

  Dessutom:
  Hur fan tror man att man ska kunna skrämma dampungar som VILL ha bråk, som vill hamna utanför genom att ge dem vad de vill ha? Om ingen brydde sig om nassarna så skulle de självdö och dampungarna skulle hitta något nytt som gav samma effekt.
  Det enda som händer nu är ju att folk tar avstånd från socialism för att de där små vegantjejerna som påstår sig vara det springer sin väg så fort de ställt till med bråk.

 • profanum_vulgus

  TB:

  Du får tänka på straserister och SA-gubbarna röstade på nazisterna. Detta är var ju då något helt annat än Hitlerismen. SA som ju var den största rörelsen ville ju ha två revolutioner, först en där arierna tog makten och sedan en där arbetarna tog makten.

 • Pingback: Nazistgäng drar runt i centrala Göteborg | Svensson()

 • Cheezle

  profanum. Jag håller med i nästan allt du skrev i senaste inlägget. Jag hoppas att du bryr dig om att delar av klassen misshandlas av nazister bara för dess hudfärg eller sexuella läggning, och att detta är ett problem. Det verkar som om det kokar lite i huvudet på dig. Du kanske skulle läsa mitt förra svar en gång till och säga vad det är du inte håller med om, istället för att vifta mot väderkvarnar.

 • Cheezle

  TB: vad tråkigt för dig att du skrev ett långt idealistisk historiskt inlägg som ett svar på något jag inte påstått. Förutom idealismen är inlägget helt förvirrat, felaktigt och intetsägande.

 • profanum_vulgus

  Cheezle:
  Det är ingen politiska fråga för en socialist, det är inget som rör en socialistisk frikår eller liknande grupp. Då kan de lika gärna springa och försöka hindra knarkaffärer, bankrån eller snatterier.
  Om det däremot låg i maktens intresse, t.ex. om det var tillåtet att slå ner bögar då skulle det vara en annan femma. Eller om makten använde rasism som ett medel för att upprätthålla kapitalism (som i Sydafrika tidigare) då skulle det också vara en annan femma. Men nu är det ju så att kapitalismen skapar rasismen och inte tvärtom.

 • TB

  Chezzle:
  Avsikten med mitt inlägg är att belysa det faktum att nazismen främsta grogrund i Tyskland knappast var ”överklassen” utan att dess grogrund fanns i ett mycket större spektra. Att detta skulle vara ”helt förvirrat, felaktigt och intetsägande” förstår jag inte.

 • Pingback: Nazistisk vapengömma | Svensson()

 • Pingback: Tre politiska aktioner i förorter - men ack så olika | Svensson()