Polistrakasserier av ungdomar i Göteborg

Nu framgår det i tidningarna varför ungdomsoroligheterna inte avstannat när skolan börjat vilket hade varit det normala om myndigheterna bara avvaktat och tagit det lugnt. Orsaken är att polisen utan egentliga grunder stoppar och visiterar ungdomar i Göteborgs förorter på ett sätt som ungdomarna inte kan uppleva som annat än provokationer och trakasserier:

Under den här insatsen genomförs också stora kontroller av ungdomar som rör sig i stadsdelarna i grupper och ofta maskerade. Ett 40-tal personer mellan 15 och 25 år har visiterats och identifierats på gatan av polisen.

Polisen vill på det sättet avbryta aktioner. Därför kontrolleras så att ingen bär med sig stenar, dunkar eller annat som visar att man planerar skadegörelse eller bränder. Unga som visar tecken på att vara narkotikapåverkade tas med för kontroll.
– Vi stoppar ingen utan anledning, utan det är när vi befarar att något ska hända. Vi försöker vara tydliga och talar om för ungdomarna varför vi agerar på ett särskilt sätt, säger Bertil Claesson.

Den typen av ”preventiv” och ”proaktiv” taktik som polisen använder gentemot ungdomar i Göteborg har som resultat ett ökat missnöje och ett ökat misstroende mot polisen. Polisen agerande kommer på sikt att förvärra läget i Göteborgs förorter. Den danska polisen har agerat på det viset länge och det har orsakat regelbundna utbrott av våldsamma kravaller i de stadsdelar där taktiken använts.

Det finns dock också inslag av dialog i polisens taktik. Men dialog fungerar inte om den inte genomförs konsekvent. Genomförs den ihop med provocerande visitationer så innebär det bara att polisen trovärdighet försvinner och att en meningsfull dialog inte kommer att fungera för lång tid framöver.

Men kräver då inte ungdomarnas agerande ett hårt svar från polisen? Nej, jag tycker inte det och jag har redan skrivit att jag i själva verket tror det är kontraproduktivt. Är ungdomarnas agerande förståeligt? Ja, det anser jag. Är det acceptabelt? Nej, det tycker jag inte, men en del av de metoder som används för att komma till rätta med problemen tycker jag verkar vara fel och de kommer att förvärra läget.

Natten till idag har det återigen varit oroligheter. Nu i Tynnered och Frölunda.

Intressant?
Borgarmedia: GP, AB,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Från Konfliktportalen.se: eiz skriver Livet är en Schlager, kamratwot skriver Vi lovar och svär.., Jinge skriver Arctic Sea i rubrikerna igen

Advertisements
 • S.T.

  De ungdomar som känner sig kränkta får starta lobby-grupper, politiska partier, boendeföreningar och försöka påverka politiskt.

  Detta eldande av bilar, dagis, skolor, fritidsgårdar
  – skapar irritation och grogrund för motsättningar
  – för inte fram något budskap (om något ens finns)

  Ungdomar i gäng (särskilt maskerade) skulle jag passa mig mycket noga för. Helt rätt att polisen visiterar dessa under rådande omständigheter.

  Ungdomarna måste själva ta tag i sin situation politiskt. Andra vuxna politiker tänker iofs på ungdomarnas situation, men mest drivande och intresserade torde de drabbade ungdomarna själv vara.

  Deras skräckvälde gagnar inte deras sak, det gör bara situationen sämre. Småbarn kan skrika och ”slåss” om de inte får som de vill, men dessa vandaler är väl inga små-ungar?

  Egentligen är inte deras beteende ens förståligt eftersom inget resultat uppnås. Tänk på att vansterpartier föddes ur solidariska missnöjda människor.

 • Anders_S

  S.T. Problemet är ju att visitationerna gör läget värre.

  Man måste inte nå nåt resultat av en handling för att man ska förstå anledningen/orsken/ursprunget till handlingen.

  Hur tar man tag i sin ska politisk om ingen har visat vilka verktyg som finns? Det åligger oss i vuxenvärlden att göra detta. Det finns förorter där detta gjorts, Hammarkullen med Mixgården, Hammarkulleskolan osv.

  http://www.zaramis.nu/blog/2009/08/28/tre-politiska-aktioner-i-fororter-men-ack-sa-olika/

 • Bettan

  En unge med dolt ansikte blir väl inte trakasserad om polisen vill se vem det är? Har man rent mjöl i påsen döljer man inte sin identitet! Vad F*n gör en 14-åring ute på natten en vanlig vardagskväll??

 • Eva

  Jag tror absolut inte att polisen stoppar någon utan anledning. Man borde förstå och acceptera att polisen gör sitt jobb. Poliser är duktiga att föra dialog med ungdomar. Polisen är för att skydda allmänheten och individen. Om polisen inte gör det vem ska göra det. Alla dessa bränder kostar skattebetalarna onödiga slösserier. Det skapar oro och osäkerhet i samhället samtidigt som ger chansen till ligor och kriminella att sträcka på sig, ta makt och rekrytera nya medlemmar.

 • förbannad

  Fattar inte vad de tror att de ska vinna på att elda upp andra PRIVAT PERSONERS egendom?? Den som äger bilen eller moppen lär väl knappast vara den som de känner sig provocerade av eller???

  sen att de kastar sten på brandmän och ambulansförare är OFÖRLÅTLIGT!!! de är där för att RÄDDA LIV.

  Jag blir så jävla förbannad på de här i mina ögon ouppfostrade terrorister som inte gör nått för samhället utan bara ska ha och ha och vill ha respekt genom att skrämmas och förstöra för alla andra utan att själv ge någon respekt till sina medmänniskor eller samhället??

  Nä vill de här patetiska ungarna få fram sin åsikt tycker jag de ska engagera sig politiskt, skriva insändare, jobba på det och inte vänta på att få allt serverat på silverfat utan att de behöver lyfta på röven.

  var 17 är föräldrarna????????

 • Marie

  Asso jag tycker detta e tragiskt att vi ska tycka synd om dess ungdomar som enligt dom själva blir trakaserade av polisen.. Men då ska tilläggas att jag bor i ett av dom drabbade områderna o dessa ungdomar har trakasserat oss länge nog nu med skrik,gap,mopedåkning,skadegörelse och allmän störning av ordningen på gårdarna mitt i nätterna på vardagar o Ja dom e beväpnade med diverse saker. Så jag håller mig på polisens sida, vem ska annars tala om för dom att detta inte e tillåtet och godtagbart ??

 • erik

  Förstår precis. Samma taktik har använts av NYC polisen och kritiserats kraftigt, av nämnda Köpenhamnspolisen, Hässelby och flera andra förorter i Stockholm har använt taktiken att legga och visitera för tio år sedan med samma konsekvens- bäddar för kränkningar och trakasserier från poliser och en våldsam motreaktion från de utsatta. Förstår de ungas upplevelse.

 • Jocke

  Marie: Jag håller med dig helt. Jag bor också i ett av dessa områden, och som du skriver så är det ungdomsgängen som trakaserar och gör det sämre för alla oss andra som bor här. Vad händer den dagen något riktigt allvarligt inträffar och ambulansen och brandkåren inte kommer förens polisen är där?

  Men det som gör mig mest arg är alla politiker som är så mesiga och ska hela tiden fjäska för dessa ungdomar. Och media som hela tiden motarbetar polisen om dom gör något. Den dagen som polisen faktist drar vapen och skjuter för att försvara sig från stenkastare kommer media starta en hetsjakt på polisen.

  Jag önskar verkligen att allt det här istället skulle ske i dom fina stadsdelarna där våra politiker och journalister bor. Så länge det inte gör det kommer dom aldrig vakna.

 • profanum_vulgus

  Jocke:
  Polisen skjuter ju ihjäl folk varje år utan att media startar någon hetsjakt. I jönköping sköt de ihjäl en flyende man i ryggen för att han hade hotat att skada sig själv, ingen mediarespons. I GBG sköt de en demonstrant i ryggen och två fotografer i benen, helt utan att ens en situation som kan liknas vid självförsvar förelåg. Media svalde polisens påhittade historia. Ingen rapporterade om att poliserna ljög sig blå (hehe) i förhören som vilka simpla småtjuvar som helst. I Stockholm sköt man en man i huvudet sedan han stoppats för en trafikförseelse, ingen respons i media, knappt rapporterat. När man grep Arklöv så sköts han i ryggen när han låg på marken med handklovar på sig och två poliser höll i honom, media påstod att han sträckt sig efter ett vapen som låg i en stängd väska i närheten (!).

  Att polisen mördar och misshandlar folk är vardag och inget som media ser så allvarligt på.

 • Anders_S

  För den som tror att jag inte vill att polisen ska ingripa mot brott vill jag bara säga: Jag anser att polisen ska ingripa mot brott på ett för brottet adekvat sätt. Däremot är jag mpot all typ av offensivt proaktivt(inna något brott begåtts) och preventivt (förebyggande) agerande från polisen då jag anser att det förvärrar snarare än förbättrar.

  Preventivt (förebyggande) agerande från sociala myndigheter, skola osv har jag inget mot.

  profanum: Det vara bara en fotograf som blev skjuten år 2001. Dessutom en tysk aktivist som blev skjuten i benet och så Hannes som blev allvarligt skottskadad

 • profanum_vulgus

  Anders_S
  Den andre skjutna hade också en kamera, men jobbade inte som fotograf. Bägge kamerorna beslagtogs var för sig och filmerna ”tappades bort” på polishuset också helt oberoende av varandra. Antagligen för att de visade vilken polis som sköt. Poliserna vägrade ju nämligen uppge vem som sköt och påstod unisont att man hade sammanblandat både sina hjälmar och sina tjänstevapen så att det inte gick att avgöra från filmer eller ballistiska undersökningar vem som skjutit.

  Polisen borde rensa upp i den mest kriminella yrkesgruppen i Sverige, alltså polisen, först sedan kan de börja prata om att ingripa mot brott.

  Att kontrollera legitimation eller att visitera folk utan misstanke är ett brott. Dessutom ett brott som leder till andra brott genom att distansera de utsatta från samhället. Så i det här fallet borde de som sagt börja med att ingripa mot polisens brott.

 • Anders_S

  Profanum :Nej det hade han inte. Jag var på rättegången mot honom. Han heter Sebastian Stein. Den första rättegången och han dömdes. På filmerna som finns har han ingen kamera och han hävdade inte heller det. Endats den skjutne fotografen kamera beslagtogs och filmen försvann. Denne person heter Conny.

  Du har fel om Göteborg 2001. Det finns ingen som har så bra koll som jag så ge dig inte ens in i en diskussion, du kommer att ha fle om du går emot min uppfattning så vid det inte gäller nåt tillfälle där jag inte var närvarande eller nån rättegånbg dä jag inte deltog på något sätt.

  Det finns ingen rättegång och inga offentliga förhör där det diskuterats vem som sköt. Polsiern har aldrig åtalats för skottlossningen. Därför kan ingen heller ha nekat. Jag vet vad polisen hette som sköt Hannes och jag vet vilka poliser som sköt alla skott, hur och var, när och vart. Jag vittnade i 4 rättegångar, var målsägare i 1 och var närvarande vid ytterligare några. Det finns och fanns ingen sammanblanding av hjälmnummer och hjälmar i sammanhanget. Jag har läst interna papper från polisen, förhörsprotokoll och annat. Det är ingen som skyller ifrån sig. Det kan vara två som tror att de skjuter Hannes. Fast en som säger att han skjuter har inte ens vapnet uppe. Rekonstruktionen i Uppdrag Granskning är fel. Sluta tjafsa om detta. Du har fel helt enkelt. Dessutom är det off-topic så vi får sluta debattera det.

  http://www.zaramis.nu/blog/goteborg-2001/

  Nej, det är i praktiken inget brott att begära id av någon. Polisen kan ju misstänka att du inte ha uppehållstillstånd och alla i Sverige måste bära id-handlingar på sig. Att visitera någon är inte heller det ett brott i praktiken. Polisen kan ju misstänka att det pågår förberedelse för brott. Med hjälp av PL13 och PL 19 kan de dessutom göra det mesta. Det är en icke-framkomlig väg.

 • För att förtydliga, kanske, så att Marie m.fl. ska förstå: Det handlar inte om att tycka synd om någon. Det handlar inte om att gulla med någon.

  Det handlar om att polisens uppdrag bör vara att minimera brottslighet.

  Om de gör detta bäst genom att vara buffliga ska de vara buffliga, om de gör det genom att inte vara buffliga ska de inte vara buffliga. Men all erfarenhet säger att folk uppträder som man uppträder mot dem, dvs att bufflighet bara ger aggressioner som resultat. Det borde professionella poliser begripa.

 • Calle

  Det finns minst tre orsaker som kan var orsaken till polisens minst sagt osmidiga agerande:
  1 Den politiska makten underlåter att styra upp polismakten.
  2 Det finns inom polisen en kultur och/eller politiska åsikter som är fördomsfulla gentemot människor som bor i förorter.
  3 De enskilda poliserna kommer från bakgrunder som gör att de står främmande till de människor de möter i Göteborgs ytterområden. Alternativt så formas de av de kultur som utvecklats inom kåren.
  I Göteborg har vi 3 av 3, så ungdomarnas reaktioner är inte bara förklarliga utan nödvändiga.
  Fascistiseringen av Europas gator är inget som bara drabbar ungdomsligister i Förorten. Den skapar otrygghet som gör figurer som Don Silvio av Italien möjlig. Vi riskerar en nyuppsättning av föregående sekels erfarenhet. ”Juden” får denna gång spelas av ”Muslimen”. Skillnaden är att vi denna gång saknar en stark arbetarrörelse som motvikt. Huka och planera er egen exil för den här utvecklingen har bara startat….

 • förbannad

  Calle…
  varför kastar de då stenar även på ambulans och brandkår?? lurar dem i bakhåll??
  Är det också rätt tycker du?? vad har de med saken att göra???

  Finns ingen NÖDVÄNDIGHET i kriminella handlingar, de vågar ju inte ens stå för sin åsikt utan är maskerade fega glin som tror att samhället ska fixa allt för dem.

  Har man inget att dölja blir man inte heller provocerad om en polis frågar om leg.

  Skulle terroristerna våga visa sig och stå för vad det nu är de vill?? Har de ens sagt vad de tror de ska vinna på detta annat än vanligt folks avsky för att våra skattepengar ska gå till att rensa upp och reparera sånt som de roar sig med att bränna ner…istället för till skola vård och omsorg.

  Våga visa era ansikten!

  Fick jag bestämma skulle föräldrar bli ansvariga om deras ungar begår brott på samma sätt som en hundägare är ansvarig om deras hund biter nån!

 • backabo

  Både jag och en kompis till mig som bor i backa respektive biskopsgården har stannats av polisen senaste dagarna, mig pratade dom visserligen bara med, men min kompis visiterade dom. ingen utav oss var maskerad, ingen har någonsin varit inblandad i ngt krimminelt, ingen utav oss e känd hos polisen, ända anledningen att stoppa oss var att vi har mörkt hår å bor där vi bor. Personligen ser jag de inte som provokation men kan förstå om vissa människor tar åt sig på fel sätt när polisen gör så här..

 • Lasse

  Jag tror precis som Calle att utvecklingen bara har börjat. Sverige laggar efter många andra länder men det finns ingen anledning till att vi inte skulle bli som andra europeiska länder. /*off topic, borttaget*/ #AS

 • profanum_vulgus

  förbannad:
  Fascist(er brukar resonera som du gör).

  Om du inte har något att dölja så har du väl inget emot att jag sätter upp en övervakningskamera i ditt sovrum och på din toa? Eller våldtar du barn där?

  Har du inget att dölja så behövs väl inte sekretess i sjukvården, rösthemlighet, förbud mot åsiktsregister, förbud mot inrikespass, tystnadsplikt, förbud mot att tvinga dig tillkännage din åsikt osv?

 • förbannad

  profanum_vulgus

  Men herre gud! Hur gammal är du???

  det är väl en jävla skillnad på att maskera sig och kasta sten på ambulanser,brandbilar och bränna upp fritidsgårdar och folks privata egendom (KRIMINELLA HANDLINGAR) och att att sätta övervakningskameror på nåns toalett och inte ha sekretess i sjukvården?? Det är väl inte det det handlar om?? hur är du funtad??

  Vågar visa sitt ansikte och stå för sin åsikt ska är man FEG. och vad är det för åsikt de vill framföra… så synd om oss unga att vi inte har nått att göra så vi bränner ner några fritidsgårdar.. smart…!

  Är man fascist för att man inte gillar att Kriminella sabbar för andra? Antar att du ser dig provocerad av alla som inte tycker som du och att gärna är med och kastar sten…

  själv är jag skattebetalare som vill att mina pengar ska gå till fler lärare och sjukvårdspersonal inte betala skadegörelse för snorvalpar.

  /*off topic, borttaget*/ #AS

 • Jag tycker att den kränkte vite mannen ”forbannad” med sinne för LITE GAMMELDAGS ORDNING ska gå en mil i de barnens och ungdomarnas skor innan han öppnar kakhålet jag…

 • profanum_vulgus

  förbannad:
  En person som begår en kriminell handling har såklart något att dölja. Vad sysslar du med på din toalett som du måste dölja? Läser du barnporr där eller? Vad är det som framkommer i sjukvården som du vill dölja, har du ont i stenkastararmen eller har du psykiska problem för att du slår din fru?

  Vad det är fråga om är ju att du tycker att det är ok att polisen visiterar folk utan misstanke och att de tvingar folk att legitimera sig. Detta är också kriminella handlingar, men från polisens sida.

  I övrigt är du så instringent att det inte ens går att följa ditt tankemönster. Har jag sagt något om att det skulle vara ok med skadegörelse eller något liknande?

 • Förresten, ”förbannad”, så skulle inte jag gapa så högt om att vara FEG (herregud, karl, sluta använda stora bokstäver!) om jag var du. Du är också anonym. Tänkt på det eller är du för förbannad för att tänka klart? Passa dig så du inte får en propp när du är så upprörd.

 • Zico

  Nicklas – jag förstår inte varför du försvarar huliganer och ligister? Är du en sådan själv? Jag förstår helt klart ”förbannad”‘s åsikter, men jag förstår inte vad som gått snett i huvudet på ungdomar i delar av Göteborg och Malmö.
  Att acceptera att de bränner ner ens hus och bil och tycka att det är helt ok att de kastar sten på brandkår, polis och ambulans, då är de ju helt klart samhällsomstörtare som med våld terroriserar samhället. Det är då inget annat än terrorism vi talar om. Frågan är ju faktiskt hur föräldrarna resonerar som släpper ut sina ynglingar så de kan terrorisera oss andra i Sverige är ju att fundera på.

 • Anders_S

  Att kalla dessa ungdomsoroligheter för terrorism är att överdriva oroligheterna och att nedvärera ordet terrorism till att betyda samma sak som oroligheter.

 • Pingback: Att man angriper polisen begriper jag | Svensson()

 • Zico, jag skulle läsa vad jag skrivit innan jag startade taltratten om jag var du. Det ger ett så extremt ointelligent intryck annars. Var hittar du försvaret av deras gärningar? Det hittar du ingenstans.

  Det är nämligen fullt tillåtet att vara förbannad på, men det är INTE tillåtet att som du vara så korttänkt att man anklagar jävligt brighta ungar för att vara korttänkta. De är nämligen inte dummare än du, men de är offer för ett system som inte tillåter dem att ta sig någonstans baserat på hur de ser ut, den lägsta formen av rasism med andra ord.

  Samhällsomstörtning är jag för, det är det jag eftersträvar med mitt politiska engagemang. Dock inte med våld om det kan undvikas.

  Att som du använda ordet ”terrorism” får mig att tänka på den sionistiska förtalskören som skriker sig hesa om antisemitism om allt möjligt, vilket får följden att ingen kommer att bry sig när det verkligen händer. I dag är SD på väg in i riksdagen och inte många verkar bry sig.

  Där, käre Zico, har du de verkliga antisemiterna (deras annonser pro-Israel på deras hemsidor är det löjligaste hyckel ag har sett. Hade det inte funnits muslimer så hade Jimmie Åkesson börjat sin karriär med att smyga runt som den råtta han är och dela pamfletter mot juderfaran) och där har du också de farliga.

 • TB

  Nicklas Eriksson:
  ”Hade det inte funnits muslimer så hade Jimmie Åkesson börjat sin karriär med att smyga runt som den råtta han är och dela pamfletter mot juderfaran) och där har du också de farliga.”

  Även om det inte är mycket av dina åsikter jag delar så instämmer jag fullständigt i ditt konstaerande kring SD.

 • TRJ

  Lägg ner den nuvarande kommunala ungdomssatsningen i Göteborg eftersom den är tandlös och når för få ungdomar. Skapa vettiga mötesplatser där ungdomar kan få inflytande på riktigt och inte som nu, censurerat, recenserat och uppstyrt av ungdomsledare ”i bakgrunden”…
  Ungdomar ser sådant direkt och känner sig inte hemma där.
  Fokusera också på en politik till 1000 % som hjälper ungdomar att få ett jobb eller en vettig utbildning!!!
  Se detta som ett extremt viktigt område i samhället att prioritera….nästa generation vuxna!!!

 • Pingback: Vi ser kanske samband som inte finns | Svensson()

 • Pingback: S?¶t gr?¶nser for politiets overgreb - hold ??je med dem | Svensson()