Att man angriper polisen begriper jag

Men vad vitsen är med att angripa spårvagnar, bussar och räddningstjänsten begriper jag inte. Inte heller vad det är för vettigt med att bränna ner fritidsgårdar eller andra inrättningar som faktiskt är till för att man ska ha något att göra.

Polisen kan ju uppfattas som provocerande och polisen har uppenbarligen uppträtt på ett sätt som av många ungdomar upplevs som rena trakasserier. Vilket sen länge har vanligt i nordöst och öst där oroligheterna varit denna natt. Närmare bestämt i Hjällbo. Men det har också varit oroligt i sydväst igen. I Tynnered som ju varit det totalt sett stökigaste området under den gångna veckan. Polisen är ju också maktens och överhetens reprsentanter på gatan så det är fullt logiskt att polisen blir utsatta när människor, i detta fall ungdomar, är upprörda och förbannade. Något som det finns förklaringar och orsaker till.

Man oavsett att det finns förklaringar och orsaker så anser jag inte att sättet ungdomarna visar sitt missnöje på är konstruktivt. Det finns bättre sätt att agera på om man vill ha något.

Intressant?
Borgarmedia: GP1, 2, SVD, DN1, 2, 3,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Advertisements
 • Leif Kjellberg

  I gårdagens TV-nyheter visades bilder, förmodligen tagna med mobiltelefon och ganska suddiga, av gängvis med poliser beväpnde med automatvapen i en Göteborgsförort.
  Jag har svårt att se detta uppträdande som annat än maktdemonstration, hot och provokation.

 • Sören A

  Jag begriper INTE att du begriper. Polisen representerar staten och staten är folket. Det skall väl vara staten som skall visa på makt för det är ju folket som i demokratiskt anda utsett den. Självutnämnda huliganer har jag ingen som helst förståelse för.

 • Leif Kjellberg

  Nu finns det ju olika sätt för polisen att ”representera staten”
  Låt oss göra en jämförelse:
  För några år sedan var det en del oroligheter i Stockholms innerstad, då rörelsen Reclaim the Street ordnade en del kalabalik. Polisen svarade inte med att demonstrera militära automatvapen på gatan utan med s k dialogpoliser, som helt enkelt försökte etablera kontakt och tala med ungdomarna.
  Det funkade nog ganska bra.
  I Stockholms innerstad kan man förmoda att de som krossade bankfönster och vandaliserade kom från en annan socialgrupp än vad ungdomarna i Göteborgs förorter gör.
  För övrigt är det totalt livsfarligt att beväpna polisen med automatkarbiner. Vem minns en dårhistoria i Luleå för mindre än ett år sedan, då polisen skulle ta hand om en sinnesförvirrad man med en leksakspistol? Polisen sköt automateld vilt omkring sig och träffade allt mellan hustak och bildäck, även åt rakt motsatt håll från målet…

 • Leif Kjellberg

  Nu tycker jag, liksom förmodligen de allra flesta av oss, jävligt illa om våld, vandalisering och mordbrand. Ändå måste vi försöka se sammanhanget
  Väldigt få (inga) människor skulle ge sig ut på gatan för att spöa upp samhällets representanter, om samhället skulle visa sig vara även på deras sida.

 • Leif Kjellberg

  Hur kommer det sig förresten att det är först genom en anonym ”mobilfotograf” som vi får veta att polisen patrullerar med automatkarbiner i dessa områden?
  Skulle inte t ex SVT och tidningar redan ha berättat detta?
  Det är faktiskt intressant.

 • Sören, ”Staten” är långt ifrån ”folket”. Möjligtvis att den tanken fanns på femtiotalet.

  Polisen är de största brottslingarna själva, kolla mina bloggar om deras galna misshandel/dråpförsök på GAIS supportrar i Helsingborg för en vecka sedan.

 • Pingback: Riskzon Göteborg | Svensson()

 • Polisen verkar i en del fall klanta sig rejält.
  Men det finns ingen ursäkt för att angripa räddningstjänsten !
  Rakt in i fängelse utan att passera gå är det som gäller då !

  Sen är det så att även om polisen kan vara klantig så har dom ett uppdrag och samhällets mandat att genomföra uppdraget – med våld om så behvövs!
  Att 50 ungdomar inte kan hitta på ngt mer konstruktivt än förstörelse är inte en ursäkt ! Ta fram en boll och lite lite fotboll istället då !!?

  Och hur f-n tror dom att dom skall få ”någonstans att vara” när dom bränner ned skolor och fritidsgårdar !?!???
  Nej det handlar mer om en maktdemonstration i dessa huligangäng – en känsla av att vara cool.
  De ungdomar som är mer politiskt engagerade hoppas jag inte bränner bilar…
  /K