De stökigaste stadsdelarna har ”vit” arbetarklassbefolkning

De SDN-områden där det varit stökigast under de gångna tio dagarna av oroligheter i Göteborgs arbetarklassområden är Tynnered, Backa och Lundby (Tolered, Bräcke, Sannegården, Bjurslätt med mera). Alla dess tre SDN-områden är arbetarklassområden. Arbetarklassområden med en markant dominans för människor födda i Sverige.

I Tynnered är 81,2 % alla svenska och utländska medborgare födda i Sverige. Totalt är bara 5,8% av invånarna utländska medborgare. Det är alltså totalt sett arbetarområde med en väldigt svensk och svenskfödd befolkning. Men det finns villa- och radhusområden samt bostadsrättsområden i denna statistik så vi kanske ska och titta på några områden i Tynnered med hyresrätter. Ängås och Grevegården. I Ängås är 65,2% av befolkningen född i Sverige och 9,2% är utländska medborgare. I Grevegården är motsvarande siffror 60,6% respektive 13%. Väldig vit svennedominans även i dessa områden alltså.

I Backa SDN är det på samma sätt, 72,9 % är födda i Sverige och 8% utländska medborgare. I Backa-Röd, det område som mest domineras av hyresrätter är siffrorna 67,3% av befolkningen är född i Sverige och totalt är 9,8% av befolkningen utländska medborgare. Totalt ”vit” dominas i Backa också alltså.

Och så till det tredje området där det varit mer stökigt än på andra håll, SDN Lundby. Ett område med landshövdingehusområden, miljonprogramsområden äldre villaområden, jättemoderna hyrshus och bostadsrätsområden. Mycket blandat alltså, både typmässigt och åldersmässigt och också klassmässigt. Men befolkningstrukturen när det gäller ursprung ser ungefär likadan ut som i Backa och Tynnered med 79,7% av befolkningen född i Sverige och 7,6% utländska medborgare. Om vi tar ett miljonprogramsområde inom SDN Lundby, Slätta Damm (inklusive Tolered) så är 81,3% av befolkningen född i Sverige och 7,6% är utländska medborgare. I Brämaregården med bland annat landshövdingehus och barnrikehus (solgårdar) är 79,6% födda i Sverige och 7,9% av befolkningen utländska medborgare.

Dessa siffror säger oss någonting. De oroligaste stadsdelarna i Göteborg är inte de allra fattigaste som Bergsjön, Gårdsten eller Lövgärdet utan stadsdelar där folk har (eller har haft) det lite bättre, där många förmodligen förlorat sitt arbete under krisen. Det handlar alltså inte om de invandrartätaste stadsdelarna där arbetslöshten varit hög länge, utan om en annan typ av områden. Sådan områden man flyttar till när man flyttar från de fattigaste områden. Områden med stor andel ”vit” arbetarklass och lite lägre arbetslöshet än vad som återfinns i de fattigaste stadsdelarna. Områden där krisen slagit hårt.

Födda utomlands inkluderar en del svenska medborgare och utländska medborgare inkluderar ganska många som är födda i Sverige.

Statistiken från stadsdelarna kan laddas ner här.

Läs också: Orättvisorna är en orsak till ungdomarnas vrede och Det är väl inte så svårt att förstå orsakerna till ungdomsoroligheterna

Intressant?
Borgarmedia: GP1, 2, 3, GT1, 2, SVD1, 2, DN1, 2,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Anders_S

  Vill ni få in en kommentar så får ni acceptera att statistiken är korrekt. Titta på den själva.

  Min farmor levde i Backa-Röd på 1970-talet och 1980-talet. Min ena faster fram till 1990-talet. Min son bor i Backa SDN (Brunnsbo), jag arbetar nån gång varje månad i Tynnered och har varit regelbundet i Tynnered under mer än 30 år. Liksom i Backa för den delen. Om det är någon som undrar.

  Det man ser med ögat är inte alltid det som är verkligheten. Troligen är dock andelen med bakgrund i andra länder högre bland ungdomar och barn. Det finns säkert statistik över det också. Och det finns säkert enskilda hus och enskilda gator med majoritet människor med annan bakgrund. Men Det kan nog utan problem slås fast att det rör sig om att sociala och klassmässiga problem snarare än ett etnicitetsproblem orsakar ungdomarnas oro och bråk. Vilket jag också skrivit tidigare.

 • TB

  En annan statistik som vore intressant är utbildning och utbildnings nivå.

  – Hur många går inte vidare till gymnasiet?
  – Hur många hoppar av gymnasiet?
  – Hur många går ut gymnasiet med icke godkänt resultat?
  – Hur många går inte vidare till eftergymnasial utbildning?

  I det långa perspektivet är det min övertygelse att en god utbildningsnivå är en allt viktigare grundförutsätting i takt med att arbetsmarknaden och dess behov blir allt mer komplexa. Den som står utan utbildning är då med stor risk dömd till ett livslångt utanförskap.

  Sedan, alldeles oavsett statistik, så tror jag att miljonprogramområdens rent fysiska miljö (likformighet, stora hus, betong,…) på något sätt förstärker problematiken.

 • Anders_S

  TB: jag håller med dig om de saker du skriver.

 • Alien

  Denna utveckling varnade vi för för 15 år sedan när ungdomsgårdarna lades ned. Det var då beteendet började, och nu har det således eskalerat.

  Denna utveckling har ni svenskar valt så ni kan helt enkelt bara sätta er ned och gilla läget nu, alternativt: Öppna upp ungdomasgårdarna igen.

 • BillyBob

  Tycker inte det är så intressant varifrån buset kommer, hurvida de är svarta,vita, blå eller gröna är skitesamma.
  Frågan är varifrån de fått denna brist på respekt för andras liv och egendom? Varför bränner de upp privatpersoners bilar etc som ägaren kanske slitit häcken av sig för att ha råd med varför lurar de in räddningstjänsten (brandbilar och ambulanser) i bakhåll och försöker mörda de som arbetar där??

  Alien, om det nu är så att de är ungdomsgårdar de saknar, varför eldar de upp de som finns?? Verkar ju väldigt korkat…

 • TB

  Det är nog något enfaldigt att tro att denna problematik har en enkel förklaring och en enkel lösning. Därtill är vårt samhälle allt för komplext.

  Har ingen egentlig åsikt om ungdomsgårdar men har svårt att tro att dessa skulle vara det ”allena saliggörande”. Utöver utbildning, som jag nämnt tidigare, torde även hem, hemmiljö och föräldraansvar vara viktiga parametrar i grundproblematiken.

  Dock, det som ändå är tydligt med den redovisade statistiken, är att den inte ger främlingsfientligheten något ”vatten på sin kvarn”.

  Grundfrågan består uti orsaken till att en grupp av ungdomar inte respekterar de normer som säger att det är fel att med våld ge sig på någon och att det är fel att vandalisera och förstöra. Hade någon haft det enkla svaret hade problemet högst sannolikt varit löst.

 • På grund av att de inte har något vettigt att göra, känner sig marginaliserade (och är det) på grund av den strukturella rasismen i samhället.

  Man kan tycka vad man vill om det, men så är det, BillyBob, och du ska nog inte vara för snabb att döma eftersom du är en del i det samhälle som förtrycker.

 • Jan Wiklund

  Återigen Wilkinson & Pickett: The spirit level:

  Att leva i underläge i ett klassamhälle kan kliniskt bevisas leda till ökad mängd stresshormoner i kroppen. Vilket i sin tur leder till retlighet och aggressivitet. Det finns förstås en väldig individuell spännvidd här, när det gäller hur känslig man är. Men rent statistiskt sett leder ökad ojämlikhet till mer våld och mer kriminalitet.

  Du får helt enkelt acceptera, BillyBob, att en del ungdomar i 18-22-årsåldern inte tänker sådär jäkla långsiktigt och strategiskt. Förhoppningsvis är det något som kommer med åren. Men det är otroligt synd om man låser fast dom i ett destruktivt beteende genom att överreagera, som man gjorde i USA på 70-talet efter gettoupploppen. Vi vill inte ha ett par procent av befolkningen i fängelse och använda mer pengar till fängelse och polis än vi använder till utbildning

 • DL

  Anders_S:

  Din statistik stämmer säkert, men det finns även stora skillnader inom stadsdelarna. I exempelvis de delar av Frölunda och Tynnered som har eldhärjats så består befolkningen till mycket stor del av invandrare och invandrares barn med utomeuropeisk bakgrund. Kan inte ge några länkar, men har sett det på plats med egna ögon.

  Oavsett vilka som är gärningsmän så verkar det tämligen meningslöst att förstöra gemensam och privat egendom samt angripa polis, ambulans och räddningstjänst. Det luktar ”copycat”, något som sprider sig mellan stadsdelarna.

  Till sist, i julas dog en man som befann sig på en ”utsatt adress” på Hisingen. Ambulansen dröjde och var tvungen att invänta poliseskort, det hade skett stenkastning där tidigare. Det är förkastligt att folk i förlängningen ska behöva plikta med livet för dessa obegripliga ”pojkstreck”.

 • TB

  Jan Wiklund:
  ”Att leva i underläge i ett klassamhälle kan kliniskt bevisas leda till ökad mängd stresshormoner i kroppen.”

  Det vore intressant om du kunde tipsa om var man hittar denna forskningsrapport.

 • Lars

  TB: ”Det vore intressant om du kunde tipsa om var man hittar denna forskningsrapport.”

  Det ar val det han gor i sitt inlagg?
  Wilkinson & Pickett: The spirit level
  http://www.amazon.com/Spirit-Level-Equality-Societies-Stronger/dp/1608190366/ref=sr_1_1?ie=UTF8&s=books&qid=1251696924&sr=8-1

 • Anders_S

  DL: det är inte min statistik utan kommunens statistik. Det är klart den är korrekt.

 • Lars: Köper man den på Abebooks får man den antagligen billigare: http://www.abebooks.co.uk/servlet/SearchResults?an=wilkinson&bt.x=0&bt.y=0&sortby=3&sts=t&tn=spirit+level. Men det varierar antagligen från dag till dag.

 • Pingback: Vi ser kanske samband som inte finns | Svensson()

 • Pingback: Lögner och fantasier om Göteborgs förorter i Aftonbladet | Svensson()

 • Pingback: Nya bilbränder den gångna natten | Svensson()

 • Anders_S

  Följ kommentarsreglerna. Dessutom är det inte tillåtet (av rena copyrightskäl) att klistra in hela inlägg från tidningar.

  http://www.zaramis.nu/blog/kommentarsregler/

 • Pingback: Låg brottslighet i göteborgsförorter | Svensson()

 • Pingback: Ytterligare en stökig natt i Tynnered | Svensson()

 • Pingback: Tynnered: Många vuxna ute är ett bra förslag | Svensson()

 • Pingback: Bussarna kör inte till svenneförort | Svensson()

 • Anonym

  Andra generationens invandrare från arabländer som gängen huvudsakligen består av, sett det själv, ingår i svensk arbetarklass enligt denna statistik.

  • Du har ingen som helt aning även om du sett med egna ögon om de du sett ingår i nåt aktuellt gäng, om deras föräldrar är latinamerikaner, kurder, araber, perser, armenier, syrianer eller nåt annat. Hur de syns i statistiken beror på vilket medborgarskap de har och om de är födda i Sverige eller utomlands.

 • Anonym

  En svensk medborgare med föräldrar invandrade från Mellanöstern eller Afrika skulle bli förvånad om du kallade honom ”svenne”. Kul tanke! Ska testa det med de jag känner.

  • Jag vet många som har det och blir kallade för svenne utan problem. Exempelvis min far, flera barn till kompisar (mörka med kabyliska, latinamerikanska och arabiska föräldrar). fats ingen av dem bor i Backa. Min farmor var invandrare och bodde i Backa, fast hon bodde där för att hon var fattig, hon ville hellre bott kvar i Majorna och kunde göra det igen senare när hon blev äldre)