Att vaccinera sig eller inte

Jag var med i publiken i tisdagens Debatt och fick väl inte mycket sagt, men det behövdes inte väl inte heller. Av de som var motståndare till massvaccinering fanns det ett par personer som jag ställer mig ytterst tveksam till och det var hon som var mot all vaccinering överhuvudtaget och han med det förvirrande pratet om USA och Gulfkriget.

Snälla, mässlingen som vi vaccinerar alla barn mot är en av de värsta sjukdomarna på jorden, en av de sjukdomar som dödar flest människor. Även i Sverige skulle barn dö av sjukdomen och följdsjukdomar om vi inte vaccinerade. Mässlingen är dessutom den enda infektionsjukdom som satt bestående spår i mitt personliga minne. Det är, näst efter mina många magsjukdomar, den absolut värsta sjukdom jag haft och faktum är att jag önskar att alla slapp den.

Jag är alltså i grunden positiv till vaccinering, även om jag är tveksam till nyttan av massvaccinering och jag tyckte det som den kvinnliga forskaren sa var intressant. Eventuellt kan det var så att jag redan haft svininfluensa, jag har ju trots allt umgåtts med folk som jag vet insjuknat. Men i så fall har jag haft den heklt utan symptom (huvudvärk har jag ju ändå hur ofta som helst och muskelvärk har man ju med jämna mellanrum så det är ju knappast nåt som skulle få mig att söka vård).

De flesta som insjuknar i svininfluensan kommer förmodligen inte ens att märka av det och därför anser jag att man bör vaccinera personer i riskgrupper, men knappast resten av befolkningen. Följaktligen kommer jag att vänta med att vaccinera mig tills de flesta i riskgrupperna har vaccinerat sig (barn och unga, gravida, folk med sjukdomar och gamla). Det är inte så många gamla som insjuknar men det är hög dödlighet bland de som gör det så vaccinering kan vara bra. Unga mellan 5 och 24 är de som främst insjuknar och de har högre dödlighet än bland oss vuxna så de är väl de som bör vaccineras först av alla tillsmmans med gravida och människor med andra sjukdomar som gör influensan farligare

Sen är det ju ett faktum att vaccinet kan komma försent och influensan redan kan vara över då, men det återstår att se.

Intressant?
Borgarmedia: SVD1, 2, DN1, 2, Sydsvenskan1, 2, 3, AB1, 2, GP, EX1, 2, 3, 4,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements

9 Replies to “Att vaccinera sig eller inte”

 1. Det finns folk som inte tycker att man ska ha flour i tandkrämen också, jag brukar sortera dom i samma fack som vaccineringsmotståndare.

 2. Tänker vaccinera mig, huvudsakligen av solidariska skäl. Även om jag inte skulle drabbas så hårt av influensan kan jag komma att smitta andra. Massvaccination syftar som jag ser det, lite i likhet med alkoholskatten, i första hand till att genom en kollektiv åtgärd förbättra folkhälsan även om det innebär att personer som inte är i riskzonen i solidaritetens namn får ställa upp.

 3. Joans. jag kommer också att vaccinera mig om det behövs. När det kommer så långt att det kan var aktuellt för mig (bortåt december) så kanske smittspridningen redan avstannat.

 4. På följande sajt finns allt man behöver känna till och lite mer: http://www.vitamera.se/artikel-fragor-och-svar-om-svininfluensan-p69.html

  Bertil Wosk som skrivit den långa informativa texten är fantastisk på att hjälpa sjuka människor på flera sätt. Skriver jag här vad han har lyckats med så får väl sajten Socialstyrelsen på sig ‚Äì jag avstår alltså.

  Men läs, kopiera ner och sänd vidare ‚Äì det har jag gjort till mina vänner.

  Några klipp ur texten:

  ‚ÄùVarje år drabbas världen av en influensavåg, orsakad av virus, som drar över världen. Tusentals människor insjuknar och många dör. Det är en influensa som oftast sprider sig från Asien och sedan västerut runt hela jorden.

  Vissa år är den mer dödlig än vanligt och får då ett eget namn. Under 1900-talet drabbades världen av tre stora pandemier. Spanska sjukan 1918‚Äì1920, Asiaten 1957 då (300 000 svenskar insjuknade) och Hong Kong-influensan 1968‚Äì1970 (då 1 miljon svenskar insjuknade). Spanska sjukan räknas som den största pandemin. Den skördade totalt cirka 50 miljoner liv. I dag vet man att det inte var viruset ensamt som dödade utan en sekundär bakterieinfektion med streptococcus pneumoniae, d.v.s. den bakterie som orsakar lunginflammation. Att så många dog anses idag bero på de dåliga sanitära och hygieniska omständigheterna under första världskriget samt den undermåliga och näringsfattiga kosten.‚Äù

  ‚ÄùSvininfluensan är alltså inte särskilt dödlig. De flesta som smittats märker ingenting eller bara lite. Drygt 4% av de som smittas insjuknar och behöver uppsöka läkare eller sjukhus och av alla de som smittats dör cirka 0,013%.‚Äù

  ‚ÄùOm var 3:e person i Sverige drabbas av svininfluensan de närmaste två åren och 0,013% av dessa dör så motsvara det cirka 400 dödsfall i Sverige totalt under två år. Jämför detta med de cirka 91 000 personer som totalt dör varje år i Sverige. Av dessa dör cirka 500 personer varje år i trafikolyckor och cirka 3 000 personer (3,1%) per år dör av läkemedel som de tar för att hålla sig friska.

  Varje år dör cirka 1,5 miljoner människor i hela världen av den vanliga årliga influensan. Det är mer än 5 gånger så många dödsfall som kan förväntas av svininfluensan om man utgår från en dödlighet på 0,013%.‚Äù

  ‚ÄùAv rapportering i medierna skulle man tro att vaccinationer är det bästa alternativet för att skydda sig mot svininfluensan. Sverige och andra länder köper upp doser så att det ska räcka till alla, och man planerar för massvaccinationer av hela befolkningen. Influensavacciner görs alltid på gamla stammar och de är närmast helt ineffektiva när viruset muterar. Det är därför som det inte fungerar bra att vaccinera sig inför årets vinterinfluensa, eftersom man utgår från förra årets virus.‚Äù

  ‚ÄùMan räknar med att det kan dröja till december innan man får fram effektivare vacciner. Problemet är bara att till dess räknar man med att de allra flesta redan har hunnit smittas av svininfluensan.

  Man försöker nu snabba på framtagningen av vaccinet genom att hoppa över vissa testfaser som behövs för att se om vaccinet är säkert, vilket tar tid. Detta är väldigt riskabelt även om myndigheterna säger att det sannolikt inte ska vara någon risk. Vi vet vad ‚Äùsannolikt inte‚Äù betyder. Det är mest en friskrivning om något allvarligt händer.‚Äù

  Texten är lång och mot slutet får man tips om hur man garderar sig och vad man kan göra om man blir smittad.

 5. Vanlig influensavaccinering fungerar utmärkt. Min fru kan, även av en vanlig influensa, få svåra komplikationer pga en kronisk sjukdom. Hon har nu vaccinerat sig de senaste 6 åren och har inte fått flunsan en enda gång, trots att ungarna och jag drabbats 2-3 ggr.

 6. Jag ser inget problem med att vaccinera sig. Jag förespråkar dock att riskgrupper ska vaccineras först. Och så kommer säkerligen också att ske.

Kommentarer inaktiverade.