Medias överdrifter om svininfluensan

Medias rapportering om influensan är enligt min åsikt extremt överdriven. Förmodligen skadar själva rapporteringen fler människor än vad influensan kommer att göra (fast den dödar knappast nån och det gör influensan) genom att folk oroar sig i onödan. Exempelvis är det så att många medelålders människor kan ha influensan utan att bli sjuka överhuvudtaget. Man vet helt enkelt inte om att man är sjuk då man inte få några symptom. Det gäller säkerligen en hel del äldre.

Eventuellt är detta beroende på att H1N1-viruset i olika former var det dominerande influensaviruset från spanska sjukan 1918 till 1956. H1N1 har även förekommit därefter, exempelvis under 1970-talet och 1980-talet. Det kan därför eventuellt finnas gott om människor med delvis immunitet mot svininfluensaviruset som ju också är av typen H1N1. Enligt US-amerikanska myndigheter så orsakade H1N1 så sent som 2006 hälften av alla influensafall och vaccination mot H1N1 ingår i vanligt influensavaccin sen lång tid tillbaka.

Inte heller verkar spridningen och smittsamheten vara hög hos svininfluensa. I länder som haft den länge, som USA, Nya Zeeland och Australien minskar antalet som smittas. Även om svininfluensan inte är så farlig som media låter påskina finns det anledning att vaccinera sig för de som tillhör riskgrupper som jag ser det. Inte heller finns det någon anledning som jag ser det att säga nej till vaccinering bara för att det finns en del människor som tror att vaccin är farligt. I allmänhet är vaccin inte farligt. Snarare är väl problemet att en massvaccinering verkar meningslös om, som det ser ut, vaccinet inte finns tillgängligt i stora doser förrän när influensan börjar avklinga. Så verkar faktiskt bli fallet som det ser ut nu.

Däremot finns det stor anledning till att vara skeptisk mot medias sensationsinriktade rapportering om svininfluensan. Ena dagen är svininfluensan lika med domedagen nästa dag är vaccinet djävulens påfund. Media är och förblir oseriösa panikspridare i mina ögon. Med överdrifter och lögner som svininfluensan.

Intressant?
Bloggat: Röda Malmö, Jinge,
Borgarmedia: SVD1, 2, 3, 4, DN1, 2, 3,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • från WHO:s offentliga uttalande:
  ”Svininfluensan sprids fyra gånger snabbare än andra virus enl WHO
  Svininfluensan sprider sig nu blixtsnabbt ‚Äì mycket snabbare än tidigare influensaepidemier.
  ‚Äì Viruset färdas med en otrolig, nästan exempellös hastighet, sade Margaret Chan, chef på WHO till Franska Le Monde på lördagen.”

  Svininfluensan kan bli så svår som Spanska sjukan var-den såg ut så här i början sen kom den tillbaka på hösten och var betydligt farligare, så svår att 50-100 människor dog…

 • Anders_S

  Honey & truth: Jag anser att WHO överdriver. Varför begriper jag inte riktigt. En föklaring som en del lanserat är att WHO är beroende av de stora läkemedlsföretagen.

  I många länder vaccinerar man inte alls/tänker man inte vaccinera (ex. Grekland och Uruguay), andra vaccinerar bara selektivt (ex. Danmark, USA).

  Det finns i stort sett ingen som tror att det an bli lika llvarligt som spanska sjukan. Det var epidemier med liknande virus, 1937, 1948-49, och H1N1 ligger fortfarande bakom många influensafall varje år.

 • Ulf

  WHO är beroende i första hand av fondering från FN. Lite som en kommun som behöver mer statliga anslag, är det läge att med två-tre årsintervaller skapa katastrofläge i syfte att äska mer pengar. Katastrof med andra ord. Igen. Och igen.

 • Sara

  Hej d känns skönt att någon tonar ner d lite, som hypokondriker är d inte lätt nu. Och ångesten bara ökar av alla mediers skriverier. Och hur bra immunförsvar får folket egentligen om man får ångest eller går och oroar sig hela tiden??

 • honey and truth: Du vet om att det dör ett antal tusen av den vanliga influensan i Sverige varje år?

 • Aspsusa

  ”Enligt US-amerikanska myndigheter så orsakade H1N1 så sent som 2006 hälften av alla influensafall”

  Har du en källa på detta? Vore väldigt intressant att se, mitt intryck har varit att H1N1 cirkulerat i mycket begränsat omfång sedan ungefär 1980.

 • Erik F

  Ja, här i Sydney har det knappt skrivits något alls om influensan den senaste månaden. Inte heller har viruset gjort väsen av vare sig på jobbet eller på ungarnas dagis under den gångna vintern. Överlag tycker jag att media i Australien har haft en lugnare rapportering än den som man tycks skönja ifrån Sverige.

  Drygt 150 döda i vinter här borde innebära 50-60 döda i Sverige om dödligheten är densamma. Sen vet vi ju inte om det kommer bli samma förlopp på norra halvklotet, det finns ju vissa skillnader i förutsättningar. T ex att vintern på de flesta håll är längre, med en längre säsong samt att fler människor bor i norr (90% av jordens befolkning bor på norra halvklotet) vilket kan ge andra möjligheter för virusets spridning och potentiella mutationer.

 • Anders_S

  Aspsusa. Står på CDC:s hemsida där de publicerar veckorapporter om influensan. Se också den länkade artikeln i wikipedia.

 • Aspsusa

  Tack – man skall alltid titta närmare, det är alltså detta
  http://www.cdc.gov/mmwr/preview/mmwrhtml/mm5631a2.htm#fig1
  du syftade på?
  ”In the United States, influenza A (H1) viruses predominated overall, but influenza A (H3) viruses were isolated more frequently than influenza A (H1) viruses late in the season. Although influenza A (H1), A (H3), and B viruses cocirculated worldwide, influenza A (H3) viruses were the most commonly reported type in Europe and Asia.”

  Kan kanske vara värt att nämna att för säsongen 05-06 var andelen H1N1 ca 10% och för säsongen 07-08 26%.

 • Anders_S

  Aspsusa: Nja, det var det inte, men det spelar egentligen ingen roll. Jag tittade på Wikipedia som hänvisade till CDC och en äldre artikel än den som du citerar. Det finns alltså lite olika uppgifter om detta. Men kontentan är att H1N1 cirkulerar bland människor i stort sett hela tiden och därför finns det ofta en viss immunitet mot H1N1:s olika varianter.

  I tredje världen typbestäms influensavirus sällan och man vet därför inte vilken tup som de flesta influensavirus i världen har. H1 är alltså betydligt vanligare än 10% kan man därför utgå igffrån. Och H3 är också vanligare än angivet.

 • combi

  Hej Anders. Du verkar hänga upp dig på att detta virus klassas som H1N1 och att det tidigare förekommit mer benigna virus av samma klass som bara gett okomplicerad säsongsinfluensa. Att det heter H1N1 beror endast på att 2 ytprotein ser ut på ett visst sätt. Ett slag av H1N1 kan ge närmast en lindrig förkylning, medan ett annat slag kan döda 100 miljoner människor i ett slag. Den sjukdomsalstrande förmågan, kallad virulensen, kan inte utläsas ifrån HxNx-klassningen.

  De flesta influensor har en ganska långsam spridning eftersom en stor del av världen förvärvat immunitet mot liknande virus. Men ibland bildas virus genom en process som kallas antigenic shift och man får då virus som nästan ingen har immunitet mot. Då finns det potential för en pandemi. Det råder ingen tvekan om att ”svininfluensan” är en pandemi.

 • Jag håller med till 100%. Det är överdrivet det media skriver om svininfluensan. Förjävligt att man skrämmer upp folk i onödan. Fler dör i ”vanlig” influense. Fy fan för media.

 • Anders_S

  combi: Pandemi är det säkert att betrakta som. Men det betyder ju inte att det är speciellt farligt, vilket det nu inte är.

  Jag vet att H1N1 är olika virus varje gång. Men det verkar ju som om spanska sjukan ledde till att många människor därefter var ganska motståndskraftiga mot de utbrott av influensa, orskade av förändrade H1N1-virus som kom därefter. Och dte är okcå vad läkare och forskare säger. Attd e som tidigare haft en variant av influensa orskad av H1N1 förmodligen har utvecklat någon form av resistens även mot svininfluesna. Det är därför så få gamla insjuknar och så få medelålders blir allvarligt sjuka.

 • combi

  Hur farligt det är beror så klart på vad man jämför med. Just nu ligger 4 svenska, tidigare väsentligen friska 20-30-åringar i ECMO-maskiner, en mycket avancerad typ av intensivvård. Ändå har inte ens influensan börjat sprida sig på allvar i Sverige. Om smittspridningen ökar sin takt kan även tillräckligt många bli sjuka för att det ska påverka viktiga samhällsfunktioner. Viruset kan även plötsligt öka sin virulens t.ex. genom att utveckla förmåga att inducera cytokinstormar, vilket var precis vad som Spanska Sjukan sannolikt lyckades med.

  Äldre personer kan ha skydd av att för länge sedan förvärvat immunitet mot liknande virus. Men man har sannolikt inget skydd av att ha haft en säsongsinfluensa av H1N1 förra hösten.

  Det finns ingen anledning till panik. Men vi ska inte heller förminska faran. Det finns utan tvekan potential till att pandemin ställer till det för oss. Jag tror dock att det kommer att gå bra.

 • Anders_S

  Cmbi: I Nya zeeland och australien verkard et hela nu vara över. Antalet döda där mostavara ungefär 50-60 döda i Sverige. I en vanlig influensaepidemi dör normalt cirka 2 000 personer i Sverige. Anledningen tll attså många kanske inte kommer att dö denna gång är förmodligen att gamla inte insjuknar då de har en viss immunitet.

  När jag sist läste statistiken från Tyskland hade man över 9000 rapporterade fall och inte ett enda dödsfall. Det tyder också på att denna influensa kanske inte är så farlig.

 • Pingback: Media sprider onödig panik | Svensson()

 • Pingback: Svininfluensan är inte speciellt farlig - inte vaccinet heller | Svensson()

 • Pingback: Vadå vaccinbrist? | Svensson()

 • Pingback: Svininfluensan sprider sig | Svensson()

 • Pingback: Folk dör av influensa | Svensson()

 • Pingback: Svininfluensans kulmen | Svensson()