Birger Gustavsson – byggmästare som också satsade på spekulation

Del 18 av 24 i serien Bygg- och fastighetsbranschen

Birger Gustavsson föddes 1916 som son till en byggmästare. En yrkesbana som han sen själv slog sin på. Först genom en egen firma som han startade 1937 och som sysslade med att bygga villor i Stockholmsområdet. 1969 bildades Fastighets AB Birger Gustavsson (Fabege) för att ta hand om firmans fastighetsbestånd och byggverksamhet. Företaget började med att äga enbart hyresfastigheter.

På 1970-talet kom firman att växa rejält genom att man deltog med nybyggen på Norrmalm efter alla rivningar i området. Fastigheter med både lägenheter och kontorsytor. På 1980-talet avyttrades en stor del av bolagets bostadsfastigheter, både genom försäljning och byten mot kontorsfastigheter. Värdet av fastighetsinnehavet kom att stiga enormt under 1970- och 1980-talets fastighetsbubbla och det utnyttjade bolaget genom att starta finansrörelse och genom att låna upp pengar från bankerna. Detta kapital satsades i andra företag och Birger Gustavsson byggde upp en position som en mindre, men betydande finansgrupp i Sverige. På 1980-talet abonnerade Gustavsson på topplaceringar i listor över Sveriges rikaste.

Fastighetskraschen 1990, som ledde till att banker och finansrörelser också fick problem drabbade Fabege mycket hårt. Speciellt slog fastighetsbubblans kollaps mot dotterbolaget Fabege Finans, vars verksamhet gradvis avvecklades under 1990-talet. Bolaget rekonstruerades av SEB, Handelsbanken och Securum under 1993. Slutligen såldes hela Fabege till Näckebro år 1997 och bolaget upphörde att existera. Näckebro blev sen del av fastighetsbolaget Drott som bytte namn till Fabege och sen sålde av Bostads AB Drott. Ett bolag som sen köptes av Stena Fastigheter (familjen Olsson). Resterande bolag med namnet Fabege köptes sen av Wihlborgs som numera har namnet Fabege, och ägs av familjen Paulsson.

Birger Gustavsson dog 1991, så han upplevde inte bolagets nedgångstid. Det gjorde däremot hans fru Maud Gustafsson som också var aktiv i företaget. Hon satt i styrelsen från 1986 till 1982 och var huvudägare intill 1992.

Under sin levnadstid grundade Birger och Maud Gustavsson de två stiftelserna Maud & Birger Gustavssons stiftelser nr 1 och nr 2.

Läs mer: DN, Newsdesk, Villa Pauli, Näringslivshistoria, SU,

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Blogged with the Flock Browser

Tags: , , , , , , ,

Series Navigation<< Thulin – fastighetsspekulanternas fastighetsspekulantReinhold Gustafsson – hyresvärd och byggare som drogs in i 80-talets fastighetskarusell >>
Advertisements

5 Replies to “Birger Gustavsson – byggmästare som också satsade på spekulation”

 1. Hej

  Jag undrar om det finns någon lista kvar över hur ”Sveriges rikaste” från 1980 talet, innan Fastighetskraschen 1990.

 2. Adam: Jag har det säkert nån stans. Birger Gustavsson och hans fru hör dit, Olika medlemmar i familjen Versteegh likaså, Rausing, Lundberg, Kamprad också. Philipson som ägde Philipson Automobil som var återförsäljare för Mercedes, John Matsson, Kistner (ägare i Astra), Malmsten (ägde Pharmacia en gång i tiden), Wictor Forss. Säkerligen en del andra som jag inte ur minnet kan plocka fram.

 3. Hej igen

  Från denna länk: När Veckans Affärer 1992 rankade
  Sveriges rikaste personer kunde tidningen
  konstatera att ”av Sveriges 25
  miljardärer 1988 har tolv försvunnit.
  Av dessa var tio fastighetsägare.‚Äù

  Vilka va dom tio?

  http://www.va.se/magasinet/2004/19/artiklar_i_pdfformat/0419Reinold_Gustafsson.pdf

  Tycker att det är en väldigt intessant läsning på denna sidan.

  Hoppas du kommer skriva om fler som tex Lars Gullstedt, Reinold Gustafsson, Lars-Erik Magnusson, Göran Gustavsson, Leif Nordqvist. Eller någon annan som jag ej känner till.

  Tack på för hand

  MVH
  Adam

Kommentarer inaktiverade.