Vårdvalet ger farlig, dyr och orättvis vård

Vårdvalet i Göteborg är på många sätt ett problem. Det kommer att innebär fler vårdcentraler för den relativ välbesuttna medelklassen i centrala Göteborg och SDN Linnéstaden liksom för överklassen i Örgryte. Men färre vårdcentraler i miljonprogramsförorterna.

Det har i princip inte varit några privata aktörer som velat öppna vårdcentraler i dessa områden, som har fler och tyngre sjukdomar än de central stadsdelarna. Det innebär också mer svårvårdade och tidskrävande patienter som man alltså inte kan tjäna lika mycket pengar på. Genom vårdvalet och den privatsiering det innnebär får vi alltså en överflyttning av resurser från fattiga områden till rika. En omvänd fördelningspolitik alltså. Som ger oss en orättvisare vård.

Det kapitalslöseri det också innebär att flera vårdcentraler, nyöppnade och/eller gama kommer att stänga på grund av att för få valt just det alternativet eller av ekonomiska skäl då lönsmaheten blir för låg. Profiten blir kanske inte helt vad de privata investerarna tänkt sig och då stängs vårdcentralen förr eller senare. Dålig lönsamhet kan i detta fall bero på flera saker, få patienter, patienter med allvarliga sjukdomar och eller för höga löner. Det stora antalet nya vårdcentraler har lett till en lönespiral uppåt vilket förutom dålig lönsamhet på privata vårdcentraler också kan leda till att vården på sikt blir dyrare.

Dessutom kommer den ekonomiska situation många av de nya privata vårdcentralerna hamnar i innebära en press mot prestationsbaserade löner och åtgärder i ett förök att få upp antalet behandlade patienter och ner behandlingstiden på varje patient. Något som har lett till felaktig vård och dödsfall i Stockholm. Privatiseringen kan alltså också innebära en farligare och sämre vård.

Vårdvalet i Göteborg innebär alltså allt annat än bättre vård och ökad valfrihet. Istället innebär det minskad valfrihet för fattiga, ökad valfrihet för rika, risk för dyrare vård och risk för farligare vård. Klass kommer att avgöra vilken vård du får helt enkelt. Det finns dessutom de som vill öka orättvisorna, ojämlikheten och kostnaderna inom vården ännu mer.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements

7 Replies to “Vårdvalet ger farlig, dyr och orättvis vård”

  1. Det riktigt snuskiga är ju att samma vinst- och budgetstyrning finns inom sjukvården även om den är aldrig så offentlig och drivs helt genom landstingets eller kommunens försorg. Även om det blir tydligare och förmodligen hundraprocentigt genomfört om den drivs privat.

    Olönsamma patienter, dvs patienter som sjukhuset får mindre betalt för enligt avtalet mellan sjukhuset och landstinget, är ovälkomna även på landstingsdrivna sjukhus. Exempelvis brukar barn vara olönsamma om de ger samma ersättning som en vuxen, eftersom barn tar längre tid – vilket ledde till att barnöverläkaren på dåvarande landstingsdrivna St. Erik sa upp sig i protest för många år sen.

    Det perversa är inte privatiseringen, det ligger mycket tidigare, i det s.k. New Public Management. Du kan läsa mer om det på http://www.alternativstad.nu/Dokument/sjukkopsla2.html

  2. Mest lönsamt är förstås friska patienter. Därför tar man hellre hand om dem än de som är sjuka. Att kalla in friska personer i onödan går snabbt och ger klirr i kassan.

  3. Du borde kolla dina fakta Svensson. I Biskopsgården öppnar en ny vårdcentral och i nordost två, Bergsjön och Kortedala. Enligt entrepenören själv på grund av att det är lättare att gå runt i dessa stadsdelar eftersom ersättningen från Landstinget är högre!

  4. Komentarerna låter vettigt ,Det skulle bara urhålka den nuvarande systemen o förflytta resurser från fatigare delar till de rikare delen av städerna.

Kommentarer inaktiverade.