Lugnar media ner sig om svininfluensan nu?

Media i Sverige har varit som tokiga kring svininfluensan och spridit en oro som förmodligen skapat mer problem än själv sjukdomen. Men i SVD finns nu en artikel och tillika i DN, som tar ner den befarade dödssiffran i svininfluensan till omkring 35, baserat på hur många som dött Nya Zeeland. Jag har länge hävdat att svininfluensan är mindre farlig än en vanlig influensa. Just baserat på uppgifter från Nya Zeeland och Australien. Nu skriver också media samma sak. Kanske och förhoppningsvis är det ett tecken på en tillnyktring hos media.

I en vanlig influensa dör mellan 1 000 och 2 000 personer varje gång vi har en epidemi Sverige. främst äldre och sjuka. Men svininfluensan drabbar inte gamla, då de har en viss immunitet, eftersom ett liknande virus cirkulerade innan 1957 och ett annat på 1970-talet och 1980-talet. Därför blir antalet döda väldigt få, för i alla influensor så är antalet unga vuxna och tonåringar som dör väldigt få. Det brukar också vara högre dödlighet bland barn och i Australien och USA visar siffrorna en högre dödlighet för barn (inte barn under 5 år) och tonåringar än för unga vuxna.

Intressant?
Bloggat: Jinge,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements