Bilbränder i Kungälv

Kungälv är inte direkt känt för sin fattiga befolkning eller för social oro. Det har alltid varit den ”rika” kommunen i södra Bohuslän där den ligger mellan industriernas Stenungsund och Göteborg, bägge (delar av Göteborg ska man väl säga) välkända för sociala problem av olika art, som drogmissbruk, kriminalitet, rekrytering till gangstergäng osv. Men det finns ett välkänt miljonprogramsområde i Kungälv, nämligen Komarken, där det finns exakt samma problem som i andra områden av samma sort, som Kopper och Hasselbacken i Stenungsund eller Backa och Tynnered i Göteborg.

Bilbränderna i Kungälv är kanske ändå inte att se som ett utslag av social oro, utan mer som ett fall där ungdomar i Kungälv velat vara lika ”tuffa” och ”fräcka” som ungdomarna i Göteborgs förorter. Att det inte är ett dugg fräckt eller tufft att tända eld på bilar tycks de dock ha missat. Säkerligen är det dock så att den sociala problematiken är densamma för de ungdomar som eldat bilar i Kungälv som för de som stökat till det i Göteborgs förorter, arbetslöshet, sysslolöshet, småkriminalitet osv. Och lösningarna är också desamma, satsningar på social verksamhet, skolor, förskolor, fritidsgårdar tillsammans med satsningar på jobb.

Intressant?
Borgarmedia om bilbränder: SVD1, 2, DN,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Blogged with the Flock Browser

Tags: , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Byggaren

  ”Bilbränderna i Kungälv är kanske ändå inte att se som ett utslag av social oro, utan mer som ett fall där ungdomar i Kungälv velat vara lika ‚Äútuffa‚Äù och ‚Äúfräcka‚Äù som ungdomarna i Göteborgs förorter.”

  ”Social oro” existerar egentligen inte i arbetarförorterna utan är bara ett sätt att maskera medelklassens egna oidipuskomplex. Jag har själv växt upp i en ”invandrar”-förort till Stockholm och vet av egen erfarenhet att det stök man ställt till inte berott på något annat än längtan efter kickar och sökande efter social acceptans inom gruppen. Våldet har egentligen ingen inriktning utan bara ett sätt att hävda sin rang. Våldet går också i trender och har inget med arbetslöshet, fritidsgårdar etc. att göra.

  När det börjar komma in politik i våldet så står dessa oftast att finna hos den intellektuella medelklassen. Det är där du hittar den ”sociala oron”. Det är nog därför det är så svårt för medelklassjournalister att förstå det i deras ögon meningslösa våldet och försöker tolka det utifrån sina egna värderingar. Då kommer tolkningar såsom ”social oro” som ett brev på posten. Tittar man på allt politiskt våld genom tiderna så startas dessa av den intellektuella medel-/överklassen. Det är där trendstartarna inom politiskt våld finns.

 • Anders_S

  Det är klart att det har med sociala saker att göra när det är oroligt i förorterna. Ibland. Och ibland inte. Just nu är det mer oroligt än på mycket, mycket länge. Och främst i stadsdelar i Göteborg som inte hör till de allra fattigaste och inte hlelr hör till de allra invandrartätaste, utan de som drabbats av oroligheter är ”svennedominerade” stadsdelar som drabbats hårt av lågkonjunkturen. Jag är övertygad om att där finns ett samband.

  Vidare spelar fritidsgårdar och vuxensamhället en avgörande roll. Där det finns fritidsledare och vuxna som agerar och tar tag i problem, som i exempelvis Hammarkullen förekommer inget bråk. Jag vet att fritidsgårdens personal haft en avgörande betydelse för detta. Så det spelar stor roll.

 • ”Jag har själv växt upp i en ‚Äúinvandrar‚Äù-förort till Stockholm och vet av egen erfarenhet att det stök man ställt till inte berott på något annat än längtan efter kickar och sökande efter social acceptans inom gruppen.”

  Och vad beror det i sin tur på?

 • Martin

  Det finns ju förstås områden i Kungälv som kan jämföras med t.ex backa och hammarkullen, fast nu vet ju inte jag om det är där bilarna brann. Dessutom så finns samma problematik som du säger finns i Stenungsund i Kungälv. Är själv därifrån och det är inte alltid en dans på rosor för alla. Så det är nog inte så mycket fräckhet och kick dom är ute efter iallfall inte mindre eller mer än dom i Backa.

 • Byggaren

  ”Och främst i stadsdelar i Göteborg som inte hör till de allra fattigaste och inte hlelr hör till de allra invandrartätaste, utan de som drabbats av oroligheter är ‚Äúsvennedominerade‚Äù stadsdelar som drabbats hårt av lågkonjunkturen.”

  De som drabbas hårdast av lågkonjunkturen är invandrarförorterna och inte svenneförorterna. Men som sagt har oroligheterna inte så mycket att göra med lågkonjunktur utan mer att göra med trender inom subgrupperingarna. På samma sätt som det var kul att kicka ned folk under Warriorstiden och sedan under kickerstiden så är det nu kul att bränna bilar. Detta kan inga soctanter eller fritidsgårdar göra något åt. Man formas betydligt mer av sina kompisar i tonåren än av föräldrarna och staten. Sedan beror det iofs mycket på föräldrarna var man hittar sitt kompisgäng någonstans. Risken att du hamnar i fel kompisgäng ökar i traditionellt våldsamma förorter.

  Hur kommer man då åt detta? Jag vet ärligt talat inte. Kanske genom att sätta dit trendskaparna inom gruppen så tidigt som möjligt. På min tid så var det värsta som kunde hända ett snack med soc, vilket snarare ledde till en acceleration av våldsbrotten. Sedan när killen blev gammal nog att vara straffmyndig så hade också brotten betydligt värre. Jag undrar också om inte den sociala ingenjörskonst som formade sovförorterna under 60-talet hjälpt till en hel del. Förortscentrumen är döda på kvällarna vilket leder till att ungdomarna får sina egna kungadömen utan några vuxna som säger till dem när de spårar ur.

  Men som sagt så kommer det politiska våldet från medel- och överklassens barn. Inga revolutioner startas bland arbetarklassen.

 • Henrik Roos

  Kungälv kanske är känt som den ”rika” kommunen men statistiken säger att om man står med ena foten i elden och den andra i en ishink har man det ganska bra. Den ”goda” inkomstnivån döljer stora sociala skillnader, jag bodde och gick i skolan i Kungälv i några år och där fanns folk med soc-fall och pundare som föräldrar i samma klass som barn till rika småföretagare eller chefer från t ex Volvo och Ica. Har bott på många ställen i Sverige och några utomlands men aldrig sett så stora skillnader i inkomst och levnadsnivå på så litet avstånd. Även i det omtalade 70-talsområdet Komarken finns dyra villor och bostadsrätter om man håller sig på ”rätt” sida om vissa gator, där det är en helt annan värld än i ”gettot” man förknippar namnet med. Som gjort för å andra sidan bittra och avundsjuka ”fattiga” som vill ge sig på ”snobbarna” och ”moderaterna” som ser ner på dem från det att de är små.