Spekulanterna – 1980-talets fastighets och finanshajar

Del 1 av 14 i serien Spekulanterna

1980-talet var finans- och fastighetsspekulanternas gyllene årtionde. Det var yuppietiden med snabba klipp, stora insatser och rejäla lån. Det var tiden när en ofantlig bubbla skapades på fastighets- och finansmarknaden i Sverige. Det var en tid där inga nya förmögenheter byggdes av så kallade entreprenörer, så som det var på 1950- och 1960-talet. Utan istället byggdes förmögenheter på spekulationer i aktier och fastigheter med utnyttjande av den mer liberala lagstiftning som genomdrivits i slutet av 1970-talet och på 1980-talet med en lång rad avregleringar på finans- och kapitalmarknaderna. Ränteavdrag, inflation och annat möjliggjorde att rika inte betalade speciellt mycket skatt och fanns det risk för att man ändå skulle riskera att betala skatt för den gemensamma välfärden så flyttade man utomlands. Att vara solidarisk var uppenbarligen inte att tänka på för många av dessa spekulanter.

Bland aktörerna märktes sådana som Gustaf Douglas, Anders Wall, Erik Penser och Robert Weil som byggde upp stora finansgrupper i slutet av 1970-talet och på 1980-talet. Andra var fastighetsspekulanter som Sten Mörtstedt, Jan Pehrsson, Carl-Erik Björkegren, Hans Thulin och Stig Klingspor från familjen Klingspor. En del var byggmästare som Lars-Erik Lundberg, John Mattson, Birger Gustavsson och Reinhold Gustavsson. Andra spekulanter var Wictor Forss, Thomas Fischer, Sven-Olof Johansson, Fredrik Roos från bankfamiljen Roos och Bo Sandell i bolaget Skrinet. Några av dessa finns fortfarande kvar inom den svenska storfinansen, andra är helt försvunna och ett antal bedriver idag mindre verksamhet i mindre företag.

Källor utöver länkat:
Gustav Olivecrona, Spekulanterna, 1984
Björn Elmbrant, Dansen kring guldkalven, 2005
Sven-Ivan Sundqvist, Ägarna och makten i Sveriges börsföretag 1986, 1986
Sven-Ivan Sundqvist, Ägarna och makten i Sveriges börsföretag 1987, 1987

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Blogged with the Flock Browser

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

 

Series NavigationSpekulanterna – Penser >>
Advertisements
  1. ”Ränteavdrag, inflation och annat möjliggjorde att rika inte betalade speciellt mycket skatt och fanns det risk för att man ändå skulle riskera att betala skatt för den gemensamma välfärden så flyttade man utomlands. Att vara solidarisk var uppenbarligen inte att tänka på för många av dessa spekulanter.”

    Vad detta berodde på var att det ”Strängska” skattesystement kollapsat genom extermt höga marginalskatter på förvärvsinkomst. Minns Astrid Lindgren som som betalade 102 procent i skatt. För att ekonomin överhuvudtaget skulle fungera infördes ett i det närmaste absurt system som bland annat bestod av avdrag, obeskattade traktamenten och en djungel av snåriga regler.

  2. Pingback: Spekulanterna - Bo Sandell | Svensson

  3. Pingback: Spekulanterna - El-Sayed | Svensson

  4. Pingback: Sven-Olof Johansson – FastPartner | Svensson