Nya bilbränder den gångna natten

Nu har snart alla Göteborgs förorter haft incidenter med ungdomar som tänder på bilar. Denna natt så drabbades Gårdsten där nästan ingenting hänt förut. Flest bränder har det varit i Biskopsgården, Tynnered och Backa, även om det i de senaste två stadsdelarna varit lugnt den senaste tiden (om branden i Bergsjön har nån koppling vet jag inte, det förekommer ju andra typer av bränder också).

Även om man som jag anser att det inte är konstruktivt att bränna bilar så kan jag förstå mekanismerna bakom, som sysslolöshet, att man vill visa sig tuff osv. Likaväl som jag kan förstå de bakomliggande problemen med arbetslöshet, ojämlikhet, fattigdom osv liksom varför det startade när det startade.

Däremot är det bara dumheter att kalla upploppen i Göteborg för ”Resningen i förorten”. Inte heller är det i första hand en fråga om rasism, för som jag skrivit tidigare, flera av de stadsdelar som drabbats hårdast av bilbränder är inte ens dominerade av invandrad befolkning. Nog är det riktigt att klassorättvisor, social ojämlikhet osv inte kan bekämpas med polis, men samtidigt är det så att polisen är en av de få myndigheter som ändå skött sig hyfsat under de pågående oroligheterna i Göteborgs förorter.

Däremot så undrar man ju vad socialtjänsten, skolpersonal, skolor, fritidspersonal, föräldrar osv gör. Med vissa undantag, som generellt i Hammarkullen, ett fåtal personer i Backa och Tynnered samt föräldraföreningen i Biskopsgården, hörs det väldigt lite från dessa grupper. Det är dessa som borde engagera sig tillsammans med ungdomarna för att kräva ett stopp på nedskärningar och besparingar. För det är först när det blir slut på den nedskärningspolitik som råder idag som man kan förvänta sig en förbättring av läget i förorterna.

Intressant?
Borgarmedia: GT, DN1, 2, 3,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
  • Daniel

    Jag kan ju bara applicera din förenklade världsbild på min egen förort. Om jag skulle gå ner på torget en fredagkväll och söka upp de aspirerande gangsters som rånar jämnåriga och vandaliserar i området och erbjuda mig ett samarbete mot ”nedskärningspolitiken” tror jag att responsen skulle vara ganska sval. Jag trodde tv-programmet Lorry en gång för alla hade visat löjet i ”vi har ju ingen lokal ju”-förklaringsmodellen.

  • Anders_S

    Daniel: Om jag går ner på torget i Hammarkullen (okej jag bor inte där och inte heller min mor längre, bara en styvfar) så finns där eventuellt gangsters. Men varför skulle jag söka samarbeta med dem. Det finns ju andra ungdomar som är bättre att söka bygga en opposition mot nedskärningar med. Lite längre bort på torget hänger dom, närmare bestämt på Mixgården, några trappsteg ner.

    Jag tycker du har en något förenklad bild av förorten (och världen) faktiskt.

    Och vad är det som säger att den som är en lätt ungdomskriminell inte kan bli en bra politisk aktivist. Ingenting förstås, se bara på mig.