Fortsatt rödgrön regering i Norge

I ett val med lågt valdeltagande lyckades Jens Stoltenberg och alliansen mellan Senterpartiet, Arbeiderpartiet (Ap) och Sosialistisk Venstre (SV) vinna valet i trots mot förutsägelser och historien. För på nästan två decennier har ingen norsk regering lyckats sitta kvar över ett val. SV har dock tappat mandat medan Ap vunnit röster och mandat.

På den borgerliga sidan ökade det främlingsfientliga och högerpopulistiska partiet Fremskrittspartiet (Frp), med Siv Jensen i spetsen, både antalet röster och antalet mandat. Och det gjorde Höyre också. Sämst gick det för Norges motsvarighet till Folkpartiet, Venstre, som nästan ramlade ur stortinget (eller kan ramla ur). Det blir därför och som tur är ingen högerregering med Frp som en partner i Norge.

Norge lilla antikapitalistiska parti Rödt lyckades nog ändå inte få något mandat med sina 3,9% i Oslo. På nationell nivå fick man endast 1,3% av rösterna.

Så fortsatt så kallad rödgrön regring i Norge alltså. Så värst röd är den nu i och för sig inte, för det handlar om fortsatt prokapitalistisk politik. Men det är det minst onda av två inte helt bra ting. Ett riktigt dåligt (regering innehållande Frp) och ett mindre dåligt (regering innehållande SV).

Intressant?
Bloggat: Röda Malmö,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Steffen

  Godt å se at du er like blind som de fleste nordmenn; du har ikke peiling på hva FrP står for. Fremmedfientlige?

  Å ta inn f?¶rre innvandrere, men samtidig gi disse en god sjanse til å etablere et godt liv her i landet, er ikke fremmedfientlig.
  Men å ta inn så mange tusen som mulig, og la disse bare klare seg selv, DET er fremmedfientlig. Innvandrere flest hadde hatt det mye bedre med FrP i regjering.

 • Kristoffer

  Hadde virkelig håpet på borgerlig flertall!
  Og ikke hatt noen problemer med å se Frp i regjering! 🙂
  Kunne ha svelget AP, men med SV ved sin side..huff, nei!
  Neste valg, da vil vi nok endelig se en forandring!

 • colette

  hm det är i svåra tider som folk låter sin regering sitta kvar, experiment typ 68 och liknande uppstår då människor har tillgodosett primära behov som mat bostad osv
  därför kommer reinfelt & co att sitta kvar, troligtvis med
  SD som vågmästare.

 • Andre

  takk skal dere faen meg ha;( 4 nye år med jens!! trodde folket hadde l?¶rt men det viser vel egentlig at det er vi som er s??ta dumma bror

 • Stephan

  Norge har gått over styr, og er sabotert. Il??pet av få år vil vi oppleve at oljen tar slutt, oljepengene tar slutt og vi er blakk. Dette vil br??dskallene i regjeringen pr??ve å dekke ved å ??ke skatter og avgifter spesielt på den private sektoren. Dette vil igjen f??re til at ALLE trekker seg ut og da kan vi/dere sitte her å hylle en gjeng med landsfor?¶dere.

 • Maria

  Undrar till vilka Venstre förlorade sina väljare till?
  Nån som har koll?

 • Vidar

  Nå blir det nye fire år med syting og klaging over at putene under armene våre ikke er store nok. Fint at vi da får en regjering som bare vil gj??re hverdagen enda surere for oss, så kanskje vi l?¶rer til neste valg. Så kan Frp komme og redde oss fra undergangen: Selge energiressursene våre til svenskene, få billigere sprit slik at ungene våre blir enda dårligere behandlet, fri fart på veiene slik at enda flere d??r en brutal d??d, vekk med NRK-lisensen slik at vi får enda flere HELT like radio- og TV-kanaler, ??k forbruket slik at de helt naturlige klimasvingningene svinger enda litt til… Åååå som jeg gleder meg til Siv er statsminister…

 • Anders_S

  maria: Det logiska är ju att rösterna flyttades från venstre til höyre och Frp. Det två partierna gick ju framåt.

 • Norrbagge

  Maria:
  Venstre mistet velgere til H??yre.

  Ved forrige valg i 2005 stemte en del H??yre-velgere på Venstre for å sikre at Venstre kom over sperregrensen på 4%. Mye av fremgangen til H??yre og tilbakegangen til Venstre i årets valg er derfor en normalisering av styrkeforholdet mellom H??yre og Venstre. Også i 2001 var Venstre under sperregrensen.

  Jeg synes dessuten ikke det er riktig å kalle Fremskrittspartiet et fremmedfiendtlig parti. Partiet er f.eks. mer positiv til arbeidsinnvandring enn den r??dgr??nne regjeringen. Asyls??kere er et stridstema, men husk at i forhold til innbyggertallet ga ingen land i Europa opphold til flere asyls??kere enn Norge i 2008. Å stramme inn kanskje verdens mest liberale asylpolitikk er ikke automatisk fremmedfiendtlig. For å bruke et skandinavisk perspektiv, så ??nsker Frp dansk asylpolitikk fremfor svensk.

 • Anders_S

  Norrbagge: men det är nog så att de flesta svenskar betraktar den danska invandrings- och asylpolitiken som främlingsfientlig. Det gör jag och därmed så blir ju Frp ett främlingsfientligt parti.

 • x

  Svensson: Det var väl ändå inte riktigt sant. Vad Svenska folket anser i frågan har myndigheterna bara undersökt en enda gång och det var i Sjöboomröstningen.

 • Pingback: Kildén & Åsman » Bloggarkiv » Norska Sverigedemokraterna största parti i nationella skolval()

 • Anders_S

  X: Som vanligt har du fel: Det finns en mängd undersökningar som visar att en majoritet av svenska folket är för att ta emot fler flyktingar eller lika många flyktingar som vi nu tar emot.. Och att allt färre är flyktingfientliga. Men det var nu inte det vi diskuterade, utan inställningen till Danamrks flyktingpolitik Och där är jag övertygad om att de flesta delar min åsikt.

  http://www.zaramis.nu/blog/2009/06/28/flyktingvanliga-sverige-och-de-flyktingvanliga-svenskarna/
  http://www.zaramis.nu/blog/2009/03/29/hur-stoppas-flyktingprofitorer/
  http://www.zaramis.nu/blog/2008/07/18/manniskohandel-vad-ar-det-och-hur-stoppas-den/
  http://www.zaramis.nu/blog/2008/06/24/harda-asyllagar-orsak-till-att-manniskosmugglare-finns/
  http://www.zaramis.nu/blog/2008/04/09/det-har-med-invandringen/

 • TB

  Vad som högst sannolikt avgjorde detta val var regeringsfrågan. Den sittande regeringen kunde uppvisa ett etablerat och , utan att ta ställning till den aktuella politiken, hyfsat fungerande alternativ. Oppositionen kunde inte visa på denna trovärdighet.

  Det kommer nog vara precis samma fråga som avgör vårt svenska val nästa år.

 • Kurt

  De borgerliga partierna i Norge lyckades inte förklara hur de skulle ha rett upp den blåbruna röran vid en eventuell seger, hur Fremskrittspartiet skulle ha integrerats i regeringen. Nu återstår för alliansen i Sverige att förklara hur de tänker integrera SD, vid en eventuell blåbrun valseger här i Sverige nästa år.

 • Norrbagge

  Frps nye ansikter:
  http://www.aftenposten.no/nyheter/oslo/article2754169.ece

  ”Farida Amin (Frp) stilte opp på stand under Melafestivalen i fjor for å kapre medlemmer til Frp. Nå merker partiet en ??kning av medlemmer med minoritetsbakgrunn.”

  Flere innvandrere stemmer FrP:
  http://www.utrop.no/Nyheter/Innenriks/16990

  ”Av de spurte oppga hele 38 prosent at de vil stemme på Ap til h??stens valg, mens ti prosent ville stemme på FrP. Kun seks prosent kunne tenke seg å stemme på SV.”

  /*off-topic, borttaget*/ #AS

  Et annet poeng er at Fremskrittspartiet var langt unna å komme i regjering. Arbeiderpartiet i mindretallsregjering var det mest realistiske alternativet selv med borgerlig flertall på Stortinget.

 • Anders_S

  Norrbagge: Inget i dina uppgifter motsäger att Frp är främlingsfientligt. Även fascistiska svenska Sverigedemokarterna har invandrare i sina led och det har också rent nazistiska svenska grupper (t.o.m. en del svarta). Röstsiffror säger ännu mindre.

 • Norrbagge missar också en liten ”detalj”. Det borgerliga parti som stod upp för en regering utan Frp rasade ihop i en hög. Det bådar illa. Ur Venstres ruiner kommer säkert ett parti av Batong-Björklund och brunblusen Sabunis karraktär resa sig. Tyvärr.

  Norrmännen röstar på fullt allvar på ett parti som är ungefär lika seriöst som Skånepartiet. Det är illa ställt med grannlandet!

  Konkret: Ett land som vill satsa mer på allting, utom biståndspolitik, samer och invandring. Detta med sänkta skatter och försämrade fackliga rättigheter. Det enda sättet att få det att gå ihop är att gå på oljefonden.

  Polarisering är effekten. Norges borgerlighet står inför ett viktigt vägval. Fortsätta att vägra samröra med extremhögern eller slå följe med danskarna, italienarna och många andra europeiska borgare.

 • Norrbagge

  Mikael Wallgren:
  Den detaljen har jeg allerede omtalt. Historisk sett har ikke Venstre i Norge v?¶rt i n?¶rheten av samme oppslutning som Folkpartiet i Sverige. Resultatet til Venstre i 2005 (5,9%) var det beste siden 1969. I 2001 fikk de som i år 3,9%.

  Også venstresiden beveget seg til h??yre i Norge. SV mistet mange velgere til Arbeiderpartiet. Senterpartiet har foreslått å innf??re passkontroll mellom Sverige og Norge, så fremmedfiendtligheten er ikke begrenset til h??yresiden.

  Nordmenn er tydeligvis fremmedfiendtlige med svenske ??yne, men dere er i alle fall hjertelig velkommen i Norge både som turister og innvandrere. 🙂

 • Anders_S

  Norrbagge: Just det med storleken på Folkpartiet och Venstre beror på att de kristna i Sverige traditionellt har stött folkpartiet, men i Norge har man röstat på Kristelig Folkeparti. Som ju är större än svenska motsvarigheten Kristdemokraterna. I sin tur beroende på att andelen troende kristna är högre i Norge än i Sverige.

  Ja, ni lär ju behöva svenskar för att landet ska fungera (restuarangnäringen i Oslo skulle knappast klara sig annars), men passen skiter vi i. Men jag tror faktiskt att antalet norska medborgare som bor i Sverige är högre än antalet svenska medborgare som bor i Norge.