Ta hem Moland och French till Norge!

Trots att de två norrmän, Joshua French och Tjostolv Moland, som gripits och dömts i Kongo verkar vara ett par mycket obehagliga och otrevliga typer som förmodligen gjort sig skyldiga till både det ena och det andra tycker jag det är självklart att den norska regeringen borde se till att båda kan återföras till Norge.

För samtidigt som de båda verkar vara ett par obehagliga äventyrare och legosoldater så har säkerligen inte rättegången i Kongo varit rättsäker, schysst och och opartisk. Det har knappast varit en för norrmännen rättvis process. Det finns därför all andelning att försöka få hem dem till Norge, ställa dem inför rätta där och eventuellt döma dem till fängelse.

Alternativt, ta hem dem till Norge och låt dem sitta i norskt fängelse för det som de dömts för i Kongo. Det kan ju vara nödvändigt för att få hem dem att göra en sådan överenskommelse med myndigheterna i Kongo och för att rädda de två undan döden. Förhoppningsvis jobbar också den norska regeringen bättre för sina medborgare än vad den svenska tycks göra för sina.

Intressant?
Borgarmedia: DN,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Max

  Låt dem stanna i Kongo. Varför ska norska skattebetalare stå för notan för idioter som dessa? Det leder ju till att fler vågar prova lyckan med liknande projekt utomlands o tänka, ”äh, skiter det sig får vi ändå komma hem till kabel-tv o god mat i ett par år”. De får skylla sig själva. Åker de till ett annat land och beter sig sådär får de ta straffet där också.

 • Gunnar

  Å avlive disse tullingene er å gå over streken, men verden går ikke glipp av noe stort hvis de blir sperret inne i Kongo noen år.
  St??rre ego-idioter enn disse to skal man lete etter.
  IQ-nivået i Norge har steget etter at de forlot landet.

 • Tor

  Helt enig, hadde litt sympati for de 2 i begynnelsen da det virket som de hadde havnet i en ufortjent dårlig setting, men nå som sanheten begynner å komme frem bryr jeg meg bare mindre og mindre. At det går ann å v?¶re så utrolig dum som de to har v?¶rt. Kunne de ha v?¶rt mere cowboy sp??r bare jeg. I tillegg til å rote seg bort i det mest lugubre neandertal/rasist landet Kongo, så pr??ver de i tillegg å bedrive spekulativt arbeid samtidig som de b?¶rer med seg falske bevis fra forsvaret….Hallooooo, snakk om å bedrive personlig selvmordsfors??k.

  Ikke f*** om skatten min skal gå til å baile ut slike fehoder som det der. La de komme seg ut ved egen maskin.

 • Hampe

  Självklart skall den norska regeringen arbeta för att få hem Tjostolv och Joshua från Kongo. Sen tycker jag att du far fram ganska fort i din text, där du skriver att ”dom verkar vara ett par verkligt otrevliga och obehagliga typer”, det är klart att du tycker det, för det är så dom har framställts i norsk media och även i svensk media. Vi vet alla att media har i denna process såväl som i många andra kända rättsprocesser ett stort ansvar i att förmedla en opartisk analys av det faktiska läget,men gör dom verkligen det? Pressen påstår t.ex. att Moland och French blivit avskedad från den norska armen, men har dom verkligen blivit det? Pressen ger också en bild av att Moland och French mottar dödsdomen leende, vart vill man komma med det, jo man vill påskina att dom är ”kallhamrade och beräknande”. Fakta var att när domen lästes upp i ca. två timmar skedde det på franska, då tolken blev uppmanad av domaren att inte översätta till de åtalade. De åtalade fick veta vad de dömts till först då de kom ut ut rättslokalen. Pressen gör sitt bästa för att vinkla och uppförstora och utelämna det som inte säljer och väcker intresse. Dom är anklagade för mord och spionage, de är väl den anklagelsen vi skall fokusera på.
  Vad har dom då för skäl till att mörda en chaufför bara för att han inte stannade bilen då norrmännen vill stanna för att uträtta sina behov? Skulle man med berått mod kunna mörda för sina naturbehov, näppeligen.
  Inte heller den andra åtalspunkten, spionage faller inom rimlighetens gräns.
  Detta handlar om pengar och är dessutom ett rättövergrepp, ingenting annat.

 • profanum_vulgus

  Max:
  Hur har de betett sig?

 • Afrika

  Jeg sier bare at den tiden hvite kunne reise til afrika for a drepe afrikanere er over. Halloo gutter det er 2009 ikke 1929 ok. komman Kongo jeg har respect for dere, ikke ta noen form for kashh fra norge men la de gjennom deres strengeste lov for murdere.

 • Jonas

  Nordmenn flest har fått et bilde av hva disse 2 personene står for nå, og til tross for at de fleste tviler på at de har drept sin sjåf??r, så bryr man seg ikke noe s?¶rlig lengre.
  Selvsagt trist med en d??dsdom som kanskje ikke er rettferdig, eller en rettsak som ikke holder mål, men de har hatt så tvilsomme motiver med hele oppholdet der nede, at man bare ikke bryr seg.
  Jeg håper ikke Norge betaler store bel??p for å frigi dem, selv om jeg personlig ikke tror de er skyldige i drap.
  De har visst om risikoen allikevel, og vil nå måtte ta sin straff for det.

 • fr??ken nordnorge

  Hampe: jeg kan bare si meg hjertens enig med deg! Fornuftig svenske du ;O)

 • gonjar

  etter å ha sett videoen må jeg si att gutta har kj??rt seg selv inn i ett hj??rne . hvor dumme kan en bli de har nå alle bevis mot seg og pr??ver nå desperat å bortforklare det hele med at dette var en lek!!! hvor dumme tror de folk flest er?

 • Disse kronidiotene klarer Norge seg sv?¶rt godt uten. Snu på saken: to kongolesere skyter sjåf??ren sin, to vitner ser alt, de r??mmer og blir tatt. Blodige bildebevis, våpenbevis, totalt idiotisk forklaring og til slutt en utrolig nedlatende, rasistisk holdning til rettsak og dommer. Eh, ville nok blitt en sv?¶rt fellende dom, også i Norge.

 • Pingback: Ett mord i Kongo - reportagebok från Leopard Förlag | Svensson()

 • Pingback: Norrman död i Kongo | Svensson()