Centerplan – konkursad slumvärd

Danska slumvärdsföretaget Centerplan, som figurerat i en rad affärer med Stronghold och dess dotterbolag Niam och Newsec, gick i höstas i konkurs trots sin välkända vanskötsel av hyresfastigheter och sin spekulation i fastigheter. Centerplan ärockså bolaget som har en snygg men total oinformativ hemsida. Ingen information om bolaget och dess ägare och direktörer finns att få där.

Men det är klart, bolaget har gått i konkurs och mycket är oklart. Det kanske beror på det, men det tror jag inte, utan snarare är det så att ägare och direktörer för bolaget vill inte skylta med sina namn då företaget ju sysslat med vanvård och misskötsel. I Sverige och förmodligen även i Danmark och Norge också, även om man på hemsidan främst skryter med några prestigeprojekt.

Men huvudägare i Centerplan var tills konkursen i alla fall, Carsten Leveau. Centerplan äger bl.a. del i det svenska bolaget Allokton och äger Bovista, en känd slumvärd i bland annat Göteborg som köpte på sig en del fastigheter som tidigare ägdes av Newsec, bland annat i Frölunda, Bergsjön och Svartedalen i Biskopsgården. En tidigare VD i Centerplan i Sverige och Allokton och också en av de ansvariga för misskötsel och vanvård är Samuel Boström.

I övrigt äger bolaget bostäder i ett tiotal svenska städer. Bovista är ofta förvaltare av fastigheter som olika systerbolag och andra bolag äger. Och även utanför Göteborg är de kända för att inte sköta sina fastigheter.

Den mest välkända skandalen när det gäller Bovista och Centerplan är annars skandalen med mögelhus och mögellägenheter i Bergsjön i Göteborg. Uppenbarligen är kackerlackor inte bara något som finns i Actas fastigheter i Rosengård utan också i Bovistas och Centerplans fastigheter i Bergsjön. Lägenheter som kommit i Centerplans ägo genom att allmännyttan sålt ut. I Västra Frölunda vet jag att de tvingade ett bolag som de anlitade för fastighetsskötsel att sparka en fastighetsvärd som krävde svarta pengar för att åtgärda fel i lägenheter. Jag vet också att lägenheterna och fastigheterna som de äger är mycket dåligt underhållna.

Centerplan liksom dess svenska dotterbolag Allokton finansierades genom lån, och obligationer, något som när marknader och börser kraschade i hösts ledde till att bolaget inte kunde klara sig. Den bank som lånat ut mest pengar till Centerplan och andra fastighetsaffärer, Roskilde Bank gick ockå i putten. Centerplan var bankens näst största kund. Inte bara Roskilde Bank utan även andra banker kom i problem på grund av Centerplans höga belåning och konkurs. För övrigt verkar Roskilde bank ha lånat ut en hel del pengar på svaga säkerheter och till osäkra och spekulativa kunder, inte bara till Leveau.

Många har förväntat sig att också det mycket högbelånade Allokton ska gå i konkurs så att man så skulle kunna köpa deras fastigheter billigt. Allokton finns också med på listorna över de sämsta hyresvärdarna. Absolut sämst är norska Acta.

Genom en internaffär med ett dotterbolag till sin ena storägare Allokton Coöperatie UA i Nederländerna har dock Allokton förbättrat sin ekonomi något under senare tid. Konkurs kunde därmed undvikas. Med stor sannolikhet kontrolleras Allokton Coöperatie UA av samma person som också kontrollerar den tredje storägaren Tindrin, nämligen Bernhard von der Osten-Sacken.

Den typen av märkliga affärer inger inte förtroende och bäddar knappast för en bra fastighetsförvaltning och/eller -ägande. Även i danska Centerplan verkar det som om det nederländska bolaget investerat och därmed är man indirekt ägare också av Centerplan i Sverige och Bovista.

Möjligtvis äger också den i personlig konkurs satte Carsten Leveau också andel i det holländska bolaget. Detta är speciellt troligt då man också misstänker atthan fört ut stora summor från Centerplan till Nederländska Antillerna innan konkursen.

Bernhard von der Osten-Sacken var 2007 misstänkt för skattebrott och insideraffärer men åtalades aldrig. Det handlade bland annat om affärer i bolaget Tempur, noterat på New York-börsen och affärer i Ericsson och Gambro. Han fick 1995 arbete i värdepappersfirman Stock Home Brokers som ägdes av Hans Falk och Jesper Stevrin som tidigare arbetat på fondkommissionsfirman Hagströmer & Qviberg. Stock Home Broker misskötte sig och bolagets ägare tvingades sälja det:

Men tvärt emot sitt tillstånd av Finans­inspektionen handlade Stock Home Brokers aktier på lager för egen räkning. Lagret var finansierat av krediter och Finansinspektionen nöjde sig till slut med en varning. Men först efter att bolaget sålts vidare till nya ägare.

”Det visade sig att bolaget handlat med mycket stora krediter. Då förvaltar man inte längre sin egen kassa. Den interna kontrollen uppfyllde inte kriterierna för ett förmedlingstillstånd”, konstaterade Finansinspektionen i sitt varningsmeddelande.

Köpare
av Stock Home Brokers
var ägarna till fondkommissionären Stockton, sedermera Net Capital. De två ägarna, Mats Källström och Per-Arne Nordlander, sålde i sin tur Stock Home Brokers vidare. Men Bernhard von der Osten-Sacken valde att hoppa av och började i stället som mäklare på Mats Källströms och Per-Arne Nordlanders Stockton.

1999 fick Osten-Sacken sparken från Swedbank för misstankar om olagliga insideraffärer. Från 2004 och framåt ägnade sig von der Osten-Sacken åt tveksamma affärer tillsammans med Jan Klingspor (tidigare Jan Mattson, som gift in sig i den fina Kinneviks-familjen) och Jesper Stevrin. Affärer där man blåste småsparare och småföretag men själva tjänade massvis med pengar. Jan Klingspor är idag på Öhmans och Stevrin minns ingenting.

2006 investerade von der Osten-Sacken i Allokton, ett bolag som är att betrakta som ett pyramidspel eller kedjebrev på samma sätt som Pensers, Thulins och andras spekulationer på 1980-talet. Bernhard von der Osten-Sacken är i likhet med Newsecs huvudägare Urban Edenström en av dem som spenderar vinsterna från misskötta fastigheter kring Stureplan i Stockholm.

I Alloktons styrelse sitter Niels Sörensen, Rolf Johansson, Per Tham och Anders Wehtje (1964-) från den tidigare skånska storfinansfamiljen som en gång i tiden var Sveriges bygg- och fastighetskungar via sitt bolag Skånska Cementgjuteriet, idag Skanska. Familjen Wehtje äger dock sen länge inte längre Skanska. Anders Wehtje är också VD i företaget sen maj. Det är dessa fyra som ytterst är ansvariga för Alloktons oansvariga sätt att sköta och äga fastigheter. Även om Wehtjes ansvar kanske inte är så stort då han nyss tillträtt.

Jesper Stevrin och hans fru Michaela Stevrin förekommer i en massa affärer kring småbolag på olika noterade småbolagslistor tillsammans med en man vid namn Leif Danielsson. Dessa två agerade tillsammans med von der Osten-Sacken från och med 2004 som garanter i nyemissioner, enligt VA. På ett sätt som kanske inte alltid varit helt okej.

Läs mer: Newsdesk1, 2, 3, Dagbladet, E24_1, 2, HD, AV1, 2, 3, 4, 5, Bohusläningen, Second Opinion, Sydsvenskan1, 2, 3, Fastighetsvärlden1, 2, Business.dk1, 2, AOK, DT, Fastighetstidningen, Erhvervsbladet1, 2, Ejendom, Fastighetssverige, RT1, 2, EX, DPS, DN, DI1, 2, AB,

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Technorati: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Powered by ScribeFire.

Advertisements