Har verkligen 6% av alla flickor blivit våldtagna?

När man läser tidningarnas rapporter om en rapport som gjorts av några forskare vid Umeå universitet i samarbete med Nationellt Centrum för kvinnofrid så kan man tro att 6% av alla flickor i Sverige blivit offer för våldtäkter. Det är inte en korrekt tolkning av undersökningen. En mer korrekt tolkning är att 6% av de flickor som besökt någon ungdomsmottagning har blivit utsatt för våldtäkt.

Ungdomar som besökt ungdomsmottagningar kan inte anses vara representativa för ungdomar i stort. Att tro det är ett misstag som jag ser det. Ungdomar som besöker ungdomsmottagningar är med all sannolikhet ungdomar med en större andel riskfaktorer i sitt liv (mer droger, fylla, kriminalitet, dåliga familjeförhållanden osv) än genomsnittet bland ungdomar.

Följaktligen har inte heller en tredjedel av alla ungdomar blivit utsatta för kränkningar, hot och våld.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements
 • En helt korrekt iakttagelse. Det känns märkligt att SR drar på det som en stor nyhet och som om det vore en siffra representativ för alla ungdomar.
  Vart tog källkritiken vägen?
  Är viljan till braskande rubriker och smaskiga inslag så stor att man inte ens vill tänka till hur undersökningen är gjord?

 • Gordon Gecko

  Det borde krävas licens för att handskas med statistik media.

 • A

  Från rubriken trodde jag du menade att 94% hade blivit våldtagna. Men du har en bra och korrekt poäng i ditt inlägg

 • ”Är viljan till braskande rubriker och smaskiga inslag så stor att man inte ens vill tänka till hur undersökningen är gjord?”

  Ja, tyvärr. Mitt i prick.

 • Mattias Sigurdsson

  Och så säger de att bloggar inte behövs…

  Det är bloggarna som gör jobbet numera, i stor utsträckning.

  Fast… Rubriken var verkligen inte lyckad den här gången. Går att tolka som A gjorde; det var också min läsning fast jag begrep att den var fel.

 • Dessutom lär det inte vara 6 % under det senaste året såsom många säkert tolkar det utan under livstiden 16-20 år vilket inte egentligen borde ses som en låg siffra. Framförallt om sexuella övergrepp (incest) räknas in i detta.
  Nej.. Tidningarnas vinklingar då det gäller statistik är inte ett dugg värt.
  Trodde personligen att siffran var betydligt högre. Nu är det tydligen endast ca en tjej i varannan skolklass som någon gång har råkat ut för sexuella övergrepp (våldtäkt såsom media kallar det.)

 • Erik B

  Vad bra att någon är uppmärksam!

  Visst är det också så att den vanligaste förekomsten av våldtäkt är sådana där offret känner förövaren? Stämmer i så fall in i bilden av dåliga familjeförhållanden och liknande.

  Slutsatserna när det gäller hur man får bukt med problemet ändras hursomhelst radikalt med den mer korrekta informationen. Om 6% av alla flickor hade blivit våldtagna hade åtgärderna som behövts främst varit i riktning av polisiära sådana (om det inte hade varit för sent redan för vilka åtgärder som helst, med en så hemsk siffra…) Med 6% av alla flickor som besökt ungdomshem blir de nödvändiga åtgärderna helt annorlunda, svårt för mig att definiera exakt vilka, men socialpolitik kommer mer in i bilden då.

 • Anders_S

  Mattias med fler: Rubriken inte så lyckad, erkänns. Svenska språket är lite lurigt ibland. Så nu har jag ändrat den.

 • Strutsman

  Kul med en kritisk granskning av medias rapportering. Så kul att jag måste skriva en kommentar fast att jag egentligen har lagt av med det.

  Jag höll nämligen på att ramla av stolen när jag hörde detta inslag på nyheterna. Fullständigt makabra slutsatser. Man undrar om dom har tänkt sig att vi ska agera som i en häxprocess och inte kolla upp metoderna när nyheten är tillräckligt obehaglig?!?

  Ett annat exempel på bristande uppföljning av bakomliggande statistik ges i följande länk: http://www.aftonbladet.se/nyheter/article5782680.ab

  Man försöker göra det till en stor sak att 22 personer inom samma företag har begått självmord under de senaste 18 månaderna. Vid en första anblick låter ju detta anmärkningsvärt. Det är faktiskt facket som lyfter frågan för att visa hur hemsk arbetsmiljön är på företaget.

  Vän av ordning noterar dock att France Telecom har 100.000 anställda i Frankrike, och att självmordsfrekvensen per 100.000 invånare är 17.6 per år i Frankrike. Alltså ligger företaget under genomsnittet. Om det verkligen inte är så att det är frågan om att 22 personer tagit livet av sig på jobbet, vilket tyvärr inte framgår i artikeln ifråga.

  Kritiskt tänkande är ALLTID bra.