Ingen ekonomisk återhämtning för vanligt folk

Inte för vanligt folk i alla fall. Mer pengar till kommunerna, skattesänkningar, högre börskurser, krisbudget, valfläsk. Tidningarna och regeringen försöker övertrumfa varandra när det gäller att försöka signalera att ekonomin är på rätt väg i Sverige.

Men det är helt enkelt inte sant. Inte för arbetare, inte för vanligt folk. Arbetslösheten i landet är skenande. Att den ena personen i ett förhållande får sänkt skatt hjälper liksom inte när den andra blir utstämplad. Då har man bara en lön kvar att leva på och inget mer. Att den välbetalda övre medelklassen får sänkt skatt eller att överklassen fått rejält sänkt skatt ger inte vanliga människor några ökade inkomster eller ett bättre liv. Inte heller är det rimligt att det är högre skatt på pension än på arbete. Och till och med budgeten förutsätter ännu lägre ekonomisk tillväxt år 2010 än i år. Och fortsatt kris.

Att vuxna barn måste bo kvar hemma hos föräldrarna för att de inte kan få en bostad eller för att de inte har inkomster nog (det finns ju inte så många jobb) för att ha råd med en egen bostad innebär ju inte heller direkt att det är bra. Eller att utvecklingen går åt rätt håll.

Det är helt enkelt så i borgarnas Sverige att det inte blir bättre för vanligt folk. Det blir i stort sett bara bättre för de som redan har det bra.

Intressant?
Bloggat: Röda Göinge, Peter Andersson,
Borgarmedia: DN, AB1, 2, 3, EX1, 2, 3, 4,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Advertisements
 • totte

  Jobb finns det alltid. frågan är bara om man vill ha dom. och visst blir det bara bättre för folk som vill jobba. resten av er ”vanligt” folk som vill ligga på soffan och tycka synd om er själva istället så blir det tyvärr värre.
  Tycker som du att det är synd att pensionärerna får 50kr mindre, men den går ju till studenterna istället så att fler kan ha råd att utbilda sig.
  om du räknar att överklass eller övre medelklass till folk som vill jobba så är du helt rätt ute.

 • Anders_S

  Totte. Så du menar att jag inte vill ha jobb och därför är arbetslös och utstämplad? Din arroganta och föraktfulla skit.

  Jag har sökt över 200 jobb, har bra utbildning, lång erfarenhet och får inget jobb.

  Skärp dig och använd hjärnan. Du framstår som klart ointelligent med en sådan kommentar, och det är väl du ändå inte?

 • Bo Petersson

  Det skenar idag upp emot 12 procent arbetslöshet.
  Är det soffliggare alla dessa?
  Jag ska säga dej att man verkligen lyckas tuta i folk i det här landet sådana begrepp som fuskare och soffliggare och lata. Folk går på sådant här snack.
  Och att man är avundsjuk på allt och alla.
  Jag undrar vad det egentligen blivit av gamla Svedala? Och undrar oxå vad som komma skall i närmsta framtid.
  Det är uppenbarligen du själv som klassificerar in folk i överklass och medelklass med eget värderingsbegrepp.
  Tänk efter lite vad du egentligen irriterar dej på.
  Människor i största allmänhet kanske? Att du själv har det bra, eller att grannen kanske har det bättre….ojoj.
  Jobbar har? Eller är han lat?

 • I alla tider har det funnits folk som är oanställningsbara. Det märkte jag när jag själv jobbade på ett datortek. Att ”ställa krav” på dem är vansinne. Samtidigt märkte jag hur många det var som jobbade hårt för att få jobb, men hur svårt det var.

  Den som påstår att arbetslösa också är ”soffliggare” har helt enkelt inte den blekaste aning om hur svår arbetssituationen är för de i fel ålder eller med gammal utbildning. Om 10-15 år är jag i deras situation. Det är inget jag ser fram emot.

 • Totte: Snälla lägg ner dina socialdarwinistiska fantasier och vakna upp i verkligheten. Arbetslösheten skenar, mycket pga outsourcing och nerskärningar. Och ditt enda försvar är ”jobb finns det alltid”. Nej det finns det inte.

  Lamt påhopp utan verklighetsförankring.

 • Erik F

  Den här diskussionen tycker jag är svår. Speciellt som jag själv upplevt det som att det aldrig är problem att få jobb, om du vill arbeta. Mitt första jobb fick jag 1984 (flippa burgare på McD i Nordstan, Gbg) och sen dess har jag aldrig varit arbetslös. T o m när jag pluggade 89-93 så fanns det jobb att få, mitt under lågkunjunkturen 91-92. Då var det Citybevakning och Securitas som utökade studielånet. När jag pluggat klart fanns inga jobb utan då startade jag eget. Osv. Detta är förvisso anekdoter från mitt eget liv och bevisar inget, men jag vet bland mina vänner så ett flertal liknande historier.

  Så utifrån mitt egna perspektiv kan jag lätt hoppa på soffliggarteorin, men vet också efter att ha jobbat med bl a kunskapslyftet att det finns oanställningsbara som Hampus nämner. Jag är beredd att lära om. Var kan man läsa mer om hur det kommer sig att vissa inte hittar jobb?

 • Men vilka är det som McDonalds vill anställa? Ungdomar som bor hemma och därför kan acceptera lägre löner? Eller äldre som lär sig långsammare, inte rör sig lika snabbt och vet hur man ska ställa krav?

  När du har liknande situationer du kan berätta om gällande 50-åringar är det en annan sak.

 • Den som tror att det alltid finns jobb om man vill jobba kan ju fundera över varför lättjan tycks ha exploderat på sistone. Mer än 10% lata? Medan det bara var 1 eller 2 procent före 1992?

  Men vad jag egentligen ville kommentera var det faktum att det inte finns några seriösa ekonomer i landet som hudflänger Borgs politik på det sätt som Bushs hudflängdes i USA. Det är ju samma politik – skattesänkningar som huvudsakligen går till de välbärgade och därför används till besparingar, spekulation och import, medan motsvarande pengar till de fattiga skulle ha gått direkt till inhemsk konsumtion som hade minskat arbetslösheten. Paul Krugman påpekade ideligen detta i New York Times – var finns motsvarande kritik i Sverige?

 • Petter

  Tror inte ni tänker på att unga sällan hamnar i långvarig arbetslöshet. De kan få kortvariga arbeten, deltidsjobb och så vidare och dryga ut med socialbidrag eller a-kassa när det går sämre (då inte många unga utan ordentlig arbetslivserfarenhet har a-kassa idag). Sen är det inte alla som kan få jobb genom att bara söka hos alla tänkbara företag. Inte ens hos McD. Svågerpolitik/nepotism är ju det som gäller. All bor ju inte i bra regioner heller. Södermanland är t ex fattigaste länet i landet när det gäller inkomster. Coacher kommer inte lösa någonting förutom att vi får några tusen färre i arbetslöshetsstatistiken tack vare alla arbetsförmedlingen anställer… I Södermanland är ganska svårt nu när Volvo CE, SSAB Ox och alla underleverantörer har sparkat folk och dragit ner. Det är hård konkurrens på alla öppet sökbara jobb. Det är ju dessa som dragit ner, alla konsultbolag jobbar för dessutom… Så det privata näringslivet är inte på topp. Det gäller att man har kontakter. Och att dessa kontakter inte sitter på någon ner gångsindustri som håller på att avvecklas.. Det är inget några jobbcoacher kan hjälpa med. Behovet av arbetskraft har inte på många år varit så stort att arbetsförmedlingen kan förmedla jobb, rent av anvisa folk. På sin höjd behövde de fråga efter arbete muntligt sen var de fast där. De som tillhör den äldre generationen behövde ju inte ens skriva en arbetsansökan. Arbetsgivare skriker inte efter arbetskraft.

 • Det är lite besynnerligt att det inte finns ett ord om att världen genomlevt den värsta ekonomiska krisen sedan 30-talet. Alla industriländer har drabbats oavsett om regeringarna varit borgerliga eller socialdemokratiska/socialistiska. Vårt land, som är extremt exportberoende, drabbas extra hårt.

 • Anders_S

  Allianspartisten: Det du skriver om krisen är naturligtvis korrekt. I förlängningen är det ju en konsekvens av det kapitalistiska systemet. Kriser är så att säga en del av kapitalismen. Vill vi inte ha sådana här kriser måste kapitalismen avskaffas.

 • Ja, det är sant att den politik som i Sverige framförs av högern orsakat den värsta ekonomiska krisen sen 30-talet. Ju mer marknadsliberala länder har varit, desto värre har de drabbats av krisen.

 • Pingback: Kildén & Åsman » Bloggarkiv » Ska benlösa människor springa långdistanslopp?()

 • Det meddelas på TCO:s utredarblogg att OECD inte längre tror på den politik som svenska regeringen för, dvs att trakassera arbetslösa tills dessa tar ett jobb, vilket som helst. Det finns helt enkelt inga jobb att ta, säger OECD, och rekommenderar andra metoder:

  TCO: http://www.utredarna.nu/kjellrautio/2009/09/21/ny-parkeringsplats-skapas-men-loser-det-nagra-problem/
  OECD: http://www.oecd.org/document/46/0,3343,en_2649_34747_40401454_1_1_1_1,00.html