Lågt valdeltagande i kyrkovalet

Själv är jag ateist och inte medlem i Svenska Kyrkan. Så jag röstar förstås inte i kyrkovalet. Har ju faktiskt ingen rösträtt då jag inte är medlem. Men man kan konstatera att valdeltagandet var lågt (11,8%), att de borgerliga partierna backade och miljöpartiet gick fram. Antyder det en tendens inför nästa års riktiga val så vore det ju bra, men jag tror faktiskt inte det är så. Valdeltagandet i kyrkovalet är alltför lågt för att man ska kunna dra några långtgående slutsaster

Två partier som ställde upp i kyrkovalet är motståndare till samkönade äktenskap (vilket majoriteten av svenskar är för). Det handlar om Frimodig kyrka och Sverigedemokraterna. I övrigt finns mycket få politisk beröringspunkter mellan de två. Dessa partier är fortfarande marginella företeelser på kyrkomötet. Det är resultatet av kyrkovalet. SD fick inte direkt något genomslag, ökade dock från 1,7% till 2,9% av rösterna. Det ger 7 mandat, vilket innebär en ökning.

Det låga valdeltagandet visar ånyo på ett faktum som ju egentligen är välkänt. Det svenska foket är i mycket stor utsträckning icke-troende och icke-religiösa. Det är bra. Kyrkovalets resultat har därför mycket lite att säga om hur det kan gå i ett vanligt val.

Intressant?
Bloggat: Jinge,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements

11 Replies to “Lågt valdeltagande i kyrkovalet”

  1. Det som mest slår mig är att så få, trots uppmaningar i media om att rösta för att stoppa SD, gick och röstade. Mediepropagandan av SVT redan innan rösterna var räknade gick ut på att det var många som gick och röstade för att SD inte skulle vinna mandat. Det var ett valdeltagande på bara någon procent mer än i förra kyrkovalet. Det innebär att SVT avsiktligt plockade ut utvalda delar filmsnuttar med intervjuer av anti-sd röstare, så som de alltid gör i alla sammanhang för att föra vänsterpropaganda. Jag röstade inte heller! Så svenska folket bryr sig egentligen inte om SD kommer in i riksdagen om man ska hårddra analysen.

    Mvh Roger Klang, Lund

  2. Det nya är bara att medborgarna inte har lyssnat på de alarmistiska varningarna om SD. Folk skiter i SD tydligen?! Men det är inte den uppfattningen man får när man ser på TV och läser i tidningarna, man måste tyvärr läsa mellan raderna när man läser dagstidningar och tittar på TV i det här landet.

  3. 3 procent är det riktiga, inte 3 promille! Men ännu färre orkade gå och rösta emot dem, av de som normalt inte röstar i kyrkovalet i alla fall, och dessa var i förkrossande majoritet. Det är uppenbart så att svenska folket inte ser SD som något hot mot demokratin, förutsatt att svenska folket vill ha demokrati, och det tror jag de vill, jag vill det i alla fall! /*En icke-tillåten länk, borttagen*/ #AS

  4. Tre promille är det riktiga. 10% av folket röstade. Av dessa tio procent röstade tre procent på SD. 0.03 * 0.1 = 0.003 = 3 promille. Endast tre promille av Sveriges befolkning brydde sig om att rösta på SD.

    Läs mer matematik!

  5. SD fick sju mandat, men V fick bara tre mandat! Vad säger det om hur många som brydde sig om att rösta för Vänstern? S fick förvisso tio gånger fler mandat än SD, men de förlorade ändå röster till SD om man jämför med i riksdagsvalet. For the record, jag skulle aldrig ha röstat på SD själv.

Kommentarer inaktiverade.