Blir Ghezali en ny Dawit-affär?

Dawit Isaak är en svensk man som reste till Eritrea för att skriva. Han skrev regeringsfientligt och blev gripen av myndighterna i landet. Eritrea är ett land som tar lätt på sådana demokratiska rättigheter som yttrandefrihet och åsiktsfrihet. Därför fängslades Dawit i likhet med många andra regimkritiker i Eritrea. Det är dock en skillnad mot de flesta som fängslas, Isaak Dawit är svensk. Det var länge sen han fängslades, faktiskt 8 år sen, och svenska myndigheter har inte lyckats få ut honom. Det finns människor som menar att de faktiskt gjorde alldeles för lite den första tiden. Att den svenska staten och myndigheterna inte brydde sig speciellt mycket. Kanske av rasistiska skäl, Dawit härstammar ju från Eritrea, kanske av andra skäl.

Mehdi Ghezali, Safia Benaouda och Munir Awad och de två senares lilla barn är fyra svenskar som reste til Pakistan. Förmodligen reste de till Pakistan för att delta i nåt religiöst möte. Ett möte som av regeringen i Pakistan betraktades som problematiskt. Pakistan är ett land som inte bryr sig speciellt mycket om demokratiska rättigheter som religionsfrihet och åsiktsfrihet. De fyra fängslades i likhet med många andra som den pakistanska regimen betraktar som farliga, subversiva och statsfiender. Men det finns en avgörande skillnad mellan de fyra och många andra fängslade, de är svenskar. Regeringen har uttryckligt deklarerat att man inte tänker göra många knop för att få loss dem. Kanske av rasistiska skäl, de tre är ju muslimer, kanske av andra skäl. Risken är stor att i alla fall de två männen om 8 år fortfarande sitter i pakistanskt fängelse.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements
  • profanum_vulgus

    Det finns ju en avgörande skillnad mellan länderna. Eritrea är USA:s fiende genom ombudet Etiopien medan Pakistan är en av USA:s bästa hyndor.
    Kan det vara skillnaden?