Polisens dåliga säkerhet – inte första gången helikoptrar saboteras

År 2002 brändes tre polishelikoptrar upp i Tullinge söder om Stockholm. Hela polisens flygskola blev förstörd vid den troligen anlagda branden. Den anläggningen låg vid en liten flygplats i närheten av elelr i ihop med Nationella Insatsstyrkans träningsanläggning och förläggning.

2007 besköts polisens tre helikoptrar i Säve i Göteborg. Något som man tror var en del i förberedelserna för ett rån som sen avbröts. Troligen handlade det om att man då skulle råna postterminalen i centrala Göteborg, något som kom att äga rum ändå, men betydligt senare och med misslyckat resultat.

Så när nu helikoptrar i Stockholm saboterats i samband med värdedepårånet i Västberga är det inte första gången polisens helikoptrar saboteras och förstörs. Inte heller första gången som något sådant sker i samband med spektakulära rånplaner. Därför är det ytterst märkligt att den svenska polisen inte byggt ut säkerheten och skyddet för sina helikoptrar. Men på något sätt illustrerar det hela den oförmåga till handling, förändring och nytänkande som den svenska polisen ofta ger tecken på. Polisorganisationen i Sverige framstår väldigt ofta som byråkratiskt trög och långsam till förändring.

Kanske borde en rejäl omorganisering faktiskt ske. Kanske borde inte polisdistrikten vara helt självständiga myndigheter. Polisers misstänkta brott och liknande borde inte utredas av polisen själva. Det finns säkerligen mängder med saker man kan göra för att förändra den tröga och och i vissa fall lätt handlingsförlamade svenska polisen.

Intressant?
Bloggat: Jinge,
Borgarmedia: SVD1, 2, 3, 4, 5, 6, DN1, 2, 3, 4, AB1, 2, 3, 4, EX1, 2, 3, 4,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Dalton

  Vänsterflummet har intagit alla myndigheter sedan länge. Vi blammerar oss gång på gång när det visar sig att inget fungerar trots surt spenderade pengar. Världen garvar åt vår tafatthet från sprängd ambassad, ministermorden, Estonia, rymning från säkerhetsavdelning, helikoptersabotaget på Säve i närtid och till detta Hollywoodskämt. Nu kanske även vänstern vaknar för att det inte är resurser som brister utan handlingskraft och jävlar anamma. Skolan är ett annat exempel där världens dyraste elever presterar noll i internationella tester. Snart kommer väl Övre Volta å tar oss medan vårt ”försvar” sitter i värdegrundsdiskussioner! Jag kommer aldrig mer att berätta att jag är svensk. Klart bättre att köra med norrman. Trodde i min enfald att polisen fått lite övning i våra förorter men tydligen går ingenting in, åtminstone inte hos ledningen som är ett skämt. Dialogtaktiken verkar ha slagit igenom helt. Här står man och glor på ett helikopterrån i 20 minuter trots att man är beväpnad och varför i h-e bevakas inte helikoptrarna efter Sävesabotaget och spaningsinfo om att något var på G?

 • Maria

  @ Dalton

  Hoppas att du kommer ihåg att vår HÖGERförsvarsminister avgick pga HÖGERNS försvarspolitik.

 • Det är möjligt att polisens organisation är en del i problematiken men i frågan om den obefintliga bevakningen av helikoptrarna förefaller det ändå som att bristerna är betydligt mer ”basic” än så.

  Den polismyndighet som råkar ha ansvar för just dessa helikoptrar borde själva inse att man anförtrots något som man har en självklar skyldighet att skydda, i synnerhet mot bakgrund av vad som hänt tidigare. För mig framstår det hela närmast som ”tjänstefel” hos en aktuella polismyndigheten. Den eller de som haft ansvar för att organsiera skyddet av helikoptrana har helt enkelt inte gjort sitt jobb.

 • Jugge

  Hade man inte spenderat 1 miljon/st på fartkameror så hade man kanske haft råd att bevaka polisens egna helikoptrar eller åtminstone placera dem på en flygplats som är bevakad…
  Skamligt polisen och chefen borde få sparken efter sånt här otroligt slarv med skattepengar.

 • Dalton

  Svar till Allianspartisten: Tjänstefel är något tillfälligt. Här handlar det om kulturer som är betydligt svårare att ändra. Hela det svenska samhället är genomsyrat av feghet och ”låt gå-mentalitet”. Inte ens lagarna är det fel på. Det är tillämpningen i vardagslivet som är bekymret. Ingen ställs till ansvar som i t.ex USA där polisledningen troligen hade kickats direkt vid en liknande blamage som denna. Här används ordet ansvar bara i löneförhandlingar. Om man efter två tidigare sabotage mot helikoptrarna inte drar några som helst slutsatser så ska man bort från ansvarsfulla befattningar. Det verkar som om polisens rekryteringsanbitioner är att få in de slöaste och mest naiva människor som finns, gärna med social talang och kvinnor. Feghet verkar också vara meriterande men så är ju hela samhället och både försvaret, polisen och skolan är ju en produkt av det samhälle de finns i. Ve den som har en åsikt utanför det politiskt korrekta, trots att vi ser att det leder mot undergången.

 • Dalton:
  Jag säger inte emot dig, och som du säger är det inte lagarna (…eller regelverken) det är fel på utan tillämpningen. Det är i tillämpningsperspektivet jag ser ”tjänstefelet” och här finns helt uppenbart personer som inte är ”vuxna sin uppgift”.

 • Pingback: Självklart att polisen inte sköt ner helikoptern | Svensson()

 • Dalton

  Visst minns jag det Maria. Det länder honom till heder! När får vi se en sosse med egen åsikt?

 • Pingback: Åtal för helikopterrånet | Svensson()