Lederhausen – Svenska McDonalds

Del 21 av 24 i serien Försvunna finansfamiljer

1962 startade Paul Lederhausen (1936-) företaget Paul Lederhausen AB som fick den svenska agenturen för det amerikanska Barbeque King. Bolaget svenska varumärke var Grillkungen. Paul Lederhausen AB såldes 1971 till Stora Kopparberg och istället skapade Paul Lederhausen Svenska McDonalds (Svenska Kvick-Food Restaurant AB) med start 1973.

1993 tar sonen Mats Lederhausen över som VD för familjeföretaget som då ägde rättigheterna till varumärket McDonalds i Sverige och hade omrking 4 000 anställda. Han kvarstannade på posten till 1998 och året efter började han arbeta som strategiansvarig för McDonalds globala verksamhet. Idag har familjen sålt huvuddelen av Svensk Mcdonalds till internationella McDonalds (de senaste 40-procenten 1999) och äger bara 10% av det svenska företaget med omkring 12 000 anställda. Internationellt finns omkring 390 000 anstäldla i McDonalds.

Under 1990-talet var familjen därmed en av de större finansfamiljerna i Sverige om man beaktar antalet anställda i familjens företag. En period tycks också Paul Lederhausen ha varit delägare i barnklädesaffären Polarn & Pyret. Idag har familjen enbart ett begränsat intresse i McDonalds och i tillverkande företag. Istället tycks familjen, främst Paul Lederhausen, ha byggt upp en aktieportfölj. Man har blivit spekulanter istället för entreprenörer kan man säga och är inte längre att betrakta som nån större svensk finansfamilj.

Mats Lederhausen, som tycks vara bosatt i Chicago är gift med Jessica Posener, syster till den välkände Trustorbedragaren Joachim Posener. En annan syster till Joachim Posener är Jennifer Posener som är gift med Raymond Mankowitz, anställd inom svenska Mcdonalds på en topposition. Han lämande McDonalds år 2007 och driver egna investeringsbolaget Be-Cause som bland annat äger del i bantningsbolaget Itrim.

Läs mer: AB1, 2, GP, IDG, VA1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, AV, RT1, 2, 3, DI, LO-tidningen, EX, Journalisten, Brand-Man1, 2, 3, 4, Chicago Business,

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Technorati: , , , , , , , , , , , ,

Powered by ScribeFire.

Series Navigation<< Trygger – regering, tidning och skogMalmsten – den okända familjen som ägde Pharmacia >>
Advertisements

2 Replies to “Lederhausen – Svenska McDonalds”

  1. Mats Lederhausen lyckades med konststycket att öka omsättningen mitt under galna kosjukehysterin. Kort därefter gick han in i den globala verksamheten.

  2. Bra Svensson att du kopplar ihop Lederhausen med Posener. Men du har inga läsare ser jag.
    Kan det bero på att ni vänsteranarkister är out of business. Ingen tror på eran dynga.

Kommentarer inaktiverade.