Gangs of Gothenburg

Så heter en hyllad teaterpjäs som gått upp på Backateatern i Göteborg. Den har som sin utgångspunkt tagit den stora närvaron av gangstergäng i Göteborg. Något som ofta gör att staden omtals om ”gangsterstaden” eller ”gängens stad”. Det är också ett faktum, och har varit länge, att det finns fler organiserade gäng och gangsternätverk i Göteborg än i andra jämförbara nordiska städer.

Pjäsen är säkert intressant och bra, två bekanta till mig, Nabila och America Vera-Zavala, har ju ändå arbetat med den och är manusförfattare, men eftersom jag inte sett den ska jag inte skriva mer om den, utan om gängen i Göteborg. Gängen som finns i större delen av stadens miljonprogramsförorter, såväl i nordost, som på Hisingen och i väster.

Det finns både mc-gäng som Hells Angels och Bandidos, deras olika supporterklubbar och supportergrupper som Red & White Crew och X-team såväl som lösa nätverka, ofta med kopplingar till Balkan, som bl.a. Naserligan, så kallade fängelsegäng som Original Gangsters (OG), Asir, Brödraskapet Wolfpack till förortsgäng som Backa Kids, Biskop 418, Gårdstensalliansen och Tigrarna med flera.

Intressant?
Borgarmedia: UNT, DN, SMP1, 2, Fria Tidningar,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Mest intressant är kanske att man ger en svensk pjäs ett egelskt namn. Det är väl snart lika gott att vi avskaffar svenskan som något slags officiellt språk i det här landet.
  För övrigt är väl de här gangstergängen med invandrarbakgrund levande affischtavlor för Sverigedemokraterna. Lysande exempel på misslyckad invadrarpolitik.

 • ”Det är väl snart lika gott att vi avskaffar svenskan som något slags officiellt språk i det här landet.”

  Gå igenom en motor med mig och säg sedan om det. Eller sakerna i ett kök.

  Men det är underbart kul att pjäsen har fått så bra kritik, för alla inblandade!

 • Anders_S

  Jah Hollis: Av gängen jag räknar upp tar följande i princip bara mot nordiska medlemmar; Hells Angels och Red & White Crew. Följande gäng domineras av ”svennar”: Bandidos (förmodligen dock inte lokalt i Göteborg) och Brödraskapet Wolfpack. Följande har så vitt jag vet svennemedlemmar: X-team, OG, (Naserligan), Backa Kids och Biskop 418. Även de andra uppräknade gängen kan ha det.

  Att tala om gangstergäng med invandrarbakgrund tycker jag verkar lite överilat.

 • Ace

  Det är bara korkat att förneka att de flesta gängmedlemmar är invandrare eller söner till invandrare. Alla vet att det är så, finns statistik som visar på det också. Sen behöver man såklart inte lägga några rasistiska värderingar i detta och påstå att det är såhär pga vilken etnicitet, kultur eller religion gängmedlemmarna har, för det spelar ingen roll. Kolla bara i USA, där är det Latinos, alltså katoliker, som står för en stor del av den organiserade brottsligheten. Kultur och religion spelar ingen roll, men det är i stort sett alltid invandrare som står för gängbrottsligheten i de flesta länder. Det finns självklart anledningar till detta: exempelvis dåligt invandrarpolitik, dålig bostadspolitik, segregration med flera. Men man löser ju inga problem genom att förneka att det är invandrare som utgör majoriteten av gängmedlemmarna. Debatten förstörs mycket av folk som antagligen skyller på etnicitet och religion, eller folk som du som inte verkar vilja acceptera att det faktiskt är så att invandrare utgör majoriteten av gängmedlemmarna. Man kommer lixom ingenvart…

 • Anders_S

  ACE: Men i vissa gäng är det inte så: Hells Angels, Red Devils och Red & White Crew accepterar inte utomeuropeer som medlemmar och det är sammantaget Sveriges största gangstergäng.

  Inte heller Brödraskapet accepterar utomeuropeer.

  Bandidos och X-team domineras som jag sagt förut av ”svennar” och har haft/har en mängd nazister inom sig precis som Brödraskapet Wolfpack.

  Dessutom handlar det i allmänhet inte om invandare ens när man heter nåt utländskt namn. Det handlar främst om människor som är födda och uppvuxna i Sverige, ibland med invandrade föräldrar.

 • B9

  I Sverige och i Danmark så tillåter både Brödraskapet, Hells Angels och Red&White crew folk med utomeuropeisk bakgrund. I allafall i storstäderna.

 • Anders_S

  Bananmos: Jag vet inte var du fått det ifrån. Men det är i alla fall fel. HA har i gangsterkiget tagit hjälp av nazister och har deklarerat att man inte har ”invandrare” som medlemmar. Man har publicerat fler rent rasistiska uttalanden.

  Brödraskapet finns inte i Danmark. Du vet uppenbarligen inte vad du pratar om.

 • Anna

  Har sett pjäsen. Intressant att alla inlägg tar förgivet att alla gangstrarna i pjäsen är invandrare. Så är det inte i pjäsen.

  • Anders_S

   Anna: Jag kan inte se en enda kommentar som menar att pjäsen som sådan har bara invandrare till gangstrar. Dessutom bara två kommentarer av 5 (oräknat mina egna) som hävdar att gangstergängen domineras av invandrare eller barn till invandrare.