Rasistdåd i Södertälje?

Den assyriska föreningens lokaler i Hovsjö i Södertälje har skadats allvarligt av en brand under den gångna natten. Branden misstänks vara anlagd och det hela rubriceras därmed mordbrand:

Stora delar av byggnaden är förstörd och en förundersökning om grov mordbrand har inletts, säger Roger Kämpe, befäl på Stockholmspolisens ledningscentral, till TT.

– Det finns iakttagelser om att det hade börjat brinna i taket på byggnaden, säger han.

Om det är en anlgad brand så finns det, som jag ser det, stor anledning att misstänkat rasister och eller nazister för att ha anlagt mordbranden i Hovsjö.

Det är ju inte helt ovanligt att rasister och nazister använder sig av anlagda bränder mot sådana de uppfattar som politisk fiender.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements

7 Replies to “Rasistdåd i Södertälje?”

 1. Nja, nu tycker jag du lite snabb att skylla på vissa grupper. Det har under senare tid varit många anlagda bränder (skola, butiker m.m) i Södertälje. Det troligaste måste väl ändå vara att det är samma figurer även denna gång eller någon ”copycat”. Behöver inte vara ”rasister” bara för att byggnaden hade ”invandrarkopplingar”

 2. Oj, det skulle vara intressant hur du kommit fram till denna slutsats?

  Assyriska och Syrianska spelade fotbollsderby igår och Syrianska förlorade. Det råder hätsk stämning mellan supportrarna. Såpass att flertalet Assyriska fans inte ens gick på matchen för att Syrianska var hemmalag (de fick intäkterna från biljettförsäljningen)

  En Syriansk vän jag har är säker på att det var syrianer som tuttat på. Troligen samma som tände på Hovsjö-skolan.
  Alltså en lite klick med ligister.

  Annat som talar emot din teori är att det var länge sen nationalister tuttade på nåt, och när de gjorde det var det nån lokal där AFA höll till (eller om det bara var skadegörelse)

 3. Suka: Jag har inte kommit fram till nånting. Jag har presenterat en teori och jag kan naturligtvis ha fel. Men med tanke på att det inte var länge sen högerextremister slängde in brandbomb i en barnfamiljs lägenhet, brände ner ett kulturhus och överföll en flyktingförläggning i Vännäs finns jag det inte osannolikt att det är högerextremister som ligger bakom.

 4. Troligast är väl att det är besvikna syrianer som anlagt branden mot de ”lägre stående” assyrerna för det är precis så dom ser på assyrer.

  Det är med största sannolikhet syrianer den här gången med som det det med största sannolikhet var förra gången assyriska drabbades.

 5. Anders Berglund: Syrianer och Assyrier är samma sak, om du inte visste det. Man tillhör dock olika kyrkor. Språket man talar heter egentligen arameiska och en västlig dialekt av det språket talades på Jesus tid i det som idag är Libanon, Palestina och Israel. Den assyriska/syrianska gruppen är uppdelad på fler olika kyrkor, syriskt-ortodoxa, nestorianska, kaldeiska med flera. Gruppen kallas i Irak ofta för kaldeer.

  Om man är osams sinsemellan är det som när jag var liten och vi på den frikyrkliga ön slogs med de på den schartauanska.

 6. Anders S:

  Jo det är jag medveten om fast så ser dom ju inte på saken själva utan då är syrainerna lite finare än assyrerna.

 7. Det är absolut inte ett rasistdåd. Lokalen bombhotades några timmar tidigare går det att läsa om idag. Det mest troliga är att det är den hårdföra syrianska ultrsfalangen. Vet oxå att många djurgårdare o bajare som riskerar kval hellre vill möta assyriska än syrianska just pga att dom har stökiga fans.

Kommentarer inaktiverade.