Stora rån utförda av svenska rånare under 2000-talet

Svenska rånare utgör eliten av värdetransportrånare i Norden och har stått bakom en rad stora och/eller uppmärksammade rån under det senaste årtiondet. Inte bara i Sverige, utan också i Danmark, Finland och Norge. Från de flesta av dessa rån har pengarna inte återfunnits med gärningspersonerna gripits och fällts.

Det senaste i raden är förstås det spektakulära helikopterrånet i Västberga. En av de misstänkta för detta rån är nu också misstänkt för ett tidigare rån som ägde rum för två veckor sedan mot en väktare i Kärrtorp i Stockholm.

De mest spektukulära och stora rånen gentemot värdetransporter, värdedepåer etc är förutom det senaste rånet, det misslyckade men spektakulära rånet i januari 2008 mot Postterminalen i Göteborg, rånet mot Arlanda flygplats år 2002 som gav 43,9 miljoner, mot Landvetters flygplats i mars 2006 med ett byte på 7,8 miljoner, mot en Securitasbil i Stora Höga i november 2005 med ett byte på 5,6 miljoner, mot en värdetransport i Hallunda i Stockholm i augusti 2005 som resulterade i ett byte på 14,8 miljoner, mot en värdedepå i Akalla i Stockholm i augusti 2005 där rånarna kom över 26 miljoner samt mot en värdetransportbil i Grebbestad i april 2003. Det sistnämnda rånet gav 12 miljoner. I alla dessa rån har de inblandade eller delar av de inblandade dömts. Det var rånen i Sverige det.

Under samma period har svenska rånare varit inblandade i rånet mot Nokas i Stavanger i Norge där en polis sköts till döds och flera rån i Danmark med kopplingar till svenska gangstergäng. Rånet mot Nokas genomfördes i april 2004 och gav 57,4 miljoner norska kronor.

Av de danska rånen gav det stor arånet mot en värdedepå ägd av bolaget Loomis i Glostrup den 1 april 2008. Vid detta rån kom rånarna över 62 miljoner danska kronor och det mesta av detta är försvunnet och det anses att svenska rånare utförde eller var inblandade i dådet. I ett annat danskt rån, mot Dansk Værdihåndtering i Brøndby, i augusti 2008, deltog av allt att döma också flera svenskar. Den gången kom de över 60 miljoner danska kronor.

Värdetransportrån och rån mot värdedepåer utförs ofta av tillfälligt sammansatta grupper inklusive en del individer som ibland kan ha kopplingar till olika kriminella nätverk och gäng. exempelvis Naserligan nräd et geäller Nokas-rånet i Norge och Fucked for Life (FFL) i en del andra rån. Även andra nätverk med kopplingar till Balkan figurerar ibland liksom mc-gäng (Bandidos och X-team i samband med rånet mot Landvetters flygplats)

Intressant?
Borgarmedia: EX1, 2, 3, AB1, 2, 3,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements

4 Svar på “Stora rån utförda av svenska rånare under 2000-talet”

Kommentarer är stängda.