Egentligen borde ju fler poliser jobba på nätterna

Polisen behövs egentligen som mest på sena kvällar, det är då våldsbrott i allmänhet begås. Ofta under alkoholens påverkan, liksom så många andra problem och brott. Det är alltså då som det borde arbeta flest poliser. Så är inte fallet idag, utan de flest jobbar dagtid. Detta borde ändras för att det brottsförebyggande arbetet ska kunna förbättras. Poliser borde i större utsträckning arbeta när brotten faktiskt begås.

Men jag tycker faktiskt inte det är en sådan katastrof, som en del debattörer gör gällande, att polisen helikopterbas inte ska var bemannad mellan klockan 02-07. Eller rättare sagt, jag ser inget problem med att basen inte är bemannad mellan 2 och 5 på natten. Då begås väldigt få brott, om ens några. Tidigt på morgonen begås också få brott, men exmpelvis var ju helikopterrånet ett morgonrån och den typen av värdedepå- och värdetransportrån kan ju ofta ske på morgonkvisten så en viss helikopterbemanning då vore nog på sin plats. Jag håller dock med om den mer grundläggande kritik som Jerzy Sarnecki för fram:

– Det tyder på bristande kompetens inom polisorganisationen och den politiska ledningen när man utan strategiska förklaringar beslutar sig för att dra ned på helikopterresurser på grund av arbetstidsdirektiv. Framför allt med tanke på rånet mot värdedepån i Västberga. Bad timing, säger Jerzy Zarnecki till SvD.se.

[…]

– I takt med att brottsligheten i Sverige blir allt mer sofistikerad krävs en utvärdering av vilka strategier man egentligen ska jobba efter, vilka redskap man behöver. Polisen är hopplöst bakom och tycks resonera att bara man blir fler så blir det bättre. Det är inte en modern polisorganisation, säger han till SvD.se.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements