Högre hus i Olivedal

Det är bra och vettigt att Nordostpassagens hus i Olivedal ska göra högre. Det innebär fler bostäder och tätare befolkat stad. Vilket både behövs och är bra. Men Olivedal och speciellt husen och området kring Vegagatan och Jungmansgatan, dvs Nordostpassagen bör förbättras på många andra sätt.

För det första så bör de gamla gatorna användas som adresser och Nordostpassagen avskaffas som gatunamn. Vidare bör man föska att bygga igen kvarteren (det finns plats och tomtmark, GP har fel på den punkten i en artikel som inte verkar finnas på nätet) och öppna upp förbindelselänkar för både bilar och andra trafikanter som gångtrafik och cyklar där det finns möjligheter. Den mycket obehagliga gångtunneln under Vegagatan bör sättas igen och ersättas av bättre övergångsställen än de som finns nu. Även gångtunneln på Jungmansgatan alldeles vidOskar Fredriksskolan bör tas väck. Där bör förresten hela betongvägen rivas så att man kan öppna upp en gatuförbindelse med gatan som går upp förbi Oskar Fredriks kyrka. Så som det faktiskt varit en gång i tiden.

Och när vi ändå är i de här trakterna kan vi konstater att det finns rejält med byggbar mark även i denna del av centrala Göteborg. Nere i Masthugget finns det en jätteparkering och ett övergivet gammalt hus som en gång var loppmarknaden Kommersen. Det handlar om fler kvarter som går att bebygga mellan Masthuggstorget och kajen. Lite längre mot Järntorget finns ett parkeringshus som dåligt utnyttjar marken. Det ligger precis intill trappan till Stena Line. Även denna tomt kan bebyggas med ett högt hus innehållande bostäder och parkeringshus. Därefter kommer hela området bakom Folkets Hus och ovanpå tunneln som inte används till nåt vettigt. Bygg på området.

Förflyttar vi oss i en annan riktning från Olivedals miljonprogramhus kommer vi till Kommendantsängen. Där, på sluttningen av Skansberget låg en gång en massa bostadsfastigheter. Min far föddes i ett av dem, men växte sedan upp på Andra Långgatan 5 och därefter ute i barnrikehusen på Majstångsgatan i Majorna. Det finns ingen anledning att inte bebygga tomterna på Skansberget igen.

Ytterligare en bit österut ligger Annedal. Här kan också kvarteren byggas igen till riktiga kvarter och gaorna öppnas upp. Brunnsgatan kan bli hälften så bred och hus byggas på resten. Vidare bör Västergatan (både mellan Brunnsgatan och Haga Kyrkogatan som mellan Brunnsgatan och Seminariegatan) och Carl Grimbergsgatan öppnas upp för trafik och för att avlasta Övre Husargatan-Sprängkullsgatan-Vasagatan, där det idag ofta är köbildning, byggs en tunnel genom berget från Brunnsgatan till Landala.

Som sagt, det finns många tomter att bebygga i centrala Göteborg och då har jag inte ens nämnt Landala, Guldheden, Johanneberg och Krokslätt (Mossen, Burås, Almedal, Elisedal, Fredriksdal och Getebergsäng) ännu. Där finns det enorma mängder tomter faktiskt.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements